gastro postao
Mali džepići sreće punjeni piletinom i vašim omiljenim dodacima.
Empanade su mali zalogaji tijesta punjeni baš onakvim nadjevom kakav najviše volite. Donosimo vam recept za punjenje od piletine, maslina i kapara, no vi ga svakako možete prilagoditi svojim željama. Tijesto za empanade jednostavno je za pripremu i ne zahtjeva previše pažnje. Pripremite ove male zalogaje sreće, poslužite ih uz kakav ukusan umak i uživajte u bogatstvu okusa.
Za tijesto vam je potrebno:
- 3 šalice brašna
- 2 žličice soli
- 2 žličice šećera
- 1 dcl ulja
- 1 jaje
- 1 dcl hladne vode
- 1 žlica octa
Za nadjev nam je potrebno:
- 2 krumpira
- 2 žlice ulja
- 1 pileća prsa
- 1 luk
- 3 režnja češnjaka
- 2 dcl temeljca
- 1 dcl vina
- 2 žlice nasjeckanog peršina
- 2 žlice sjeckanih maslina
- 1 žlica kapara
- Dimljena paprika, kumin
Priprema:
- Skuhajte krumpir dok ne postane mekan.
- Na tavu stavite ulje i ispecite piletinu.
- Začinite pa dodajte luk i kuhajte dok ne omekša.
- Pred kraj dodajte češnjak.
- Dodajte vino i pustite da se krčka nekoliko minuta pa ubacite kuhane i nasjeckane krumpire i temeljac.
- Kuhajte oko 15 minuta.
- Maknite s vatre i umiješajte masline, kapare i peršin.
- Prebacite u drugu zdjelu i ostavite u hladnjaku barem sat vremena.
- Za to vrijeme pripremite tijesto tako da pomiješate 3 šalice brašna, sol i šećer, a onda ulijete ulje pa miješate dok se od brašna ne počinju stvarati kuglice.
- Polako dodajte hladnu vodu dok ne umijesite tijesto.
- Razvaljajte tijesto na 1 cm debljine, izrežite krugove, punite nadjevom, preklopite i pritisnite vilicom kako bi se tijesto zalijepilo.
- Rubove možete premazati jajem ako nisu dovoljno ljepljivi.
- Premažite empanade razmućenim jajem, prije pečenja ih ostavite u hladnjaku oko 20 minuta pa pecite na 200 stupnjeva dok ne postanu zlatni.
Dobar tek!