14. srpnja 2016.

Salatni preljevi za idealno ljetno osvježenje

Salatni preljevi
foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Salate su neizostavni dio ljetnih jelovnika zbog brze pripreme, ali i zbog dostupnosti šarolikog voća i povrća

Lagana salata idealna je za ljetno osvježenje, a ono što salatu čini obrokom je dodatak ulja, octa i soli kojeg u domaćinstvu najčešće dodajemo "od oka". Idealan omjer između ulja i octa je 3:1 pa tako na 3 žlice ulja valja dodati 1 žlicu octa. Pomiješamo li ulje i ocat u navedenom omjeru u posebnoj posudi i dodamo li sol i papar te sve dobro izmiješamo, dobit ćemo glatku homogenu emulziju koja se još naziva i vinaigrette ili dressing.

Preljev napravljen od rižinog octa, sezamovog ulja i soja umaka uz dodatak svježeg đumbira i meda pretvorit će bilo koju vrstu povrća u originalno azijsko jelo. Mediteranski pak okus daje dobro poznata kombinacija maslinovog ulja, octa, češnjaka i svježeg peršinovog lista. 

Ovisno o dodacima preljevi mogu biti slatkih ili oštrih i kiselih nota, pikantni ili biljni. Dobar preljev za salatu ističe okus povrća, no ne dominira.

Za kremaste i često kaloričnije preljeve zadužena je majoneza koja je osnovni sastojak preljeva za popularne Cezar salatu i Tisuću otoka.

Cezar salata | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Umak za Cezar salatu

Sastojci:

  • 5 režnjeva češnjaka
  • 1 žlica senfa
  • 1 žlica vinskog octa
  • 2 žlice majoneze
  • 1 dcl maslinovog ulja
  • sol, papar
  • limunov sok

Priprema:

  1. U mikseru dobro usitniti češnjak, senf, ocat i pola žličice soli. Zatim dodati majonezu i sve zajedno miješati u mikseru. U smjesu polako ulijevati maslinovo ulje i miksati. Po potrebi dodati još soli te papar i limunov sok.
  2. Za manje kaloričnu varijantu umaka, majoneza se može zamijeniti grčkim tipom jogurta.

Umak "tisuću otoka"

Sastojci:

  • pola šalice majoneze
  • 2 žlice ketchupa
  • 1 žlica octa
  • 2 žličice šećera
  • 2 žličice nasjeckanih kiselih krastavaca
  • 1 žlica luka srebrenca sitno nasjeckanog
  • prstohvat soli
  • papar

Priprema:

  1. U mikseru dobro usitniti sve sastojke i dobro ohladiti prije posluživanja. 
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.