Začinske soli idealna su stvar za brzu pripremu ručka ili večere, ali i odlična dugoročna rješenja ukoliko teško pamtite koji se začini slažu sa čime. Također, lijepo upakirano, može poslužiti kao super poklon ljubiteljima fine hrane i pića.
Potrebna vam je dobra sol, začini koje namjeravate koristiti i staklenke. Miješati možete grube začine poput papra za meso s roštilja ili citrusne kombinacije za laganu piletinu ili povrtne specijalitete. Pri pripremi začinskih soli koristite svježe začine, a mješavine držite u staklenkama u kojima mogu stajati i do nekoliko mjeseci.
Paprenoj začinskoj soli možete dodati mljevenu kavu i origano i njome začiniti rebrica ili neko drugo, nešto grublje meso. Na pola šalice soli dodajte žlicu origana, žlicu papra, jednu malu žličiicu kajenskog papra i jednu žlicu svježe mljevene kave.
U provansalsku mješavinu začina ubacite 2 žličice lavande, po pola žličice majčine dušice, ružmarina, origana, kadulje i mažurana i pomiješajte s pola šalice soli. Provansalska sol super se slaže s ribom, piletinom, grilanim mesom, ali je odličan i u juhama i gulašima.
Citrusnu začinsku sol pripremite tako da pomiješate sjeckanu majčinu dušicu, ružmarin, origano, limunovu koricu i sol. Takva mješavina idealna je za piletinu, povrtne kombinacije, pa čak i voćne salate.
Na ovaj način možete kombinirati bezbroj okusa i tekstura. Također, mješavinu možete ubaciti u blender s polovicom soli koju koristite i usitniti pa dodati ostatak ako želite da izgleda jednoličnije.