19. lipnja 2016.

Pripremite sami svoju idealnu začinsku sol

začinska sol
foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Razna jela zahtjevaju razne mješavine začina. Pamtiti sve te kombinacije bilo bi zbilja previše, stoga vam donosimo odlično rješenje kako uvijek pripremiti savršeno začinjena jela bez imalo problema.

Začinske soli idealna su stvar za brzu pripremu ručka ili večere, ali i odlična dugoročna rješenja ukoliko teško pamtite koji se začini slažu sa čime. Također, lijepo upakirano, može poslužiti kao super poklon ljubiteljima fine hrane i pića.

Potrebna vam je dobra sol, začini koje namjeravate koristiti i staklenke. Miješati možete grube začine poput papra za meso s roštilja ili citrusne kombinacije za laganu piletinu ili povrtne specijalitete. Pri pripremi začinskih soli koristite svježe začine, a mješavine držite u staklenkama u kojima mogu stajati i do nekoliko mjeseci.

začini | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Paprenoj začinskoj soli možete dodati mljevenu kavu i origano i njome začiniti rebrica ili neko drugo, nešto grublje meso. Na pola šalice soli dodajte žlicu origana, žlicu papra, jednu malu žličiicu kajenskog papra i jednu žlicu svježe mljevene kave.

U provansalsku mješavinu začina ubacite 2 žličice lavande, po pola žličice majčine dušice, ružmarina, origana, kadulje i mažurana i pomiješajte s pola šalice soli. Provansalska sol super se slaže s ribom, piletinom, grilanim mesom, ali je odličan i u juhama i gulašima.

Citrusnu začinsku sol pripremite tako da pomiješate sjeckanu majčinu dušicu, ružmarin, origano, limunovu koricu i sol. Takva mješavina idealna je za piletinu, povrtne kombinacije, pa čak i voćne salate.

Na ovaj način možete kombinirati bezbroj okusa i tekstura. Također, mješavinu možete ubaciti u blender s polovicom soli koju koristite i usitniti pa dodati ostatak ako želite da izgleda jednoličnije. 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.