gastro postao
Neodoljiva kombinacija čokoladnog namaza i jagoda
Proljetna torta s Nutellom i jagodama
Biskvit (za kalup 20 - 22cm):
- 220 g maslaca (sobne temperature)
- 160 g mljevenih badema
- 250 g oštrog brašna
- 180 g smeđeg šećera
- 4 mala jaja
- 1 prašak za pecivo
- 1 šalica jogurta
- Burbon vanilija (ili pola mahune vanilije, pasta od vanilije)
Priprema:
- Pećnicu zagrijte na 175C. Dno kalupa obližite papirom za pečenje pa premažite dno i stranice maslacem.
- U jednoj posudi pomiješajte brašno, bademe, prašak za pecivo i vaniliju.
- Miksajte maslac sa šećerom dok ne postane kremast, dodajte jaja, jedno po jedno. Između miksajte.
- U smjesu jaja i maslaca naizmjenično dodajte suhe sastojke i jogurt. Započnite i završite sa suhim sastojcima (na tri puta). Između miksajte.
- Biskvit pecite 50-ak minuta, provjerite čačkalicom. Ako imate dva kalupa, podijelite smjesu i pecite 25 - 30 min.
- Biskvit ostavite da se ohladi pa ga prerežite na 4 kore ili 3.
Krema:
- 500 g mascarponea
- 500 ml slatkog vrhnja
- 3 - 4 žlice Nutelle
- 2 žlice kakaa
- 2 žlice mljevenih badema
- 500 g jagoda
- Burbon vanilija ili pasta od vanilije
- 2 - 3 žlice šećera u prahu
Priprema:
- Miksajte slatko vrhnje u šlag, dodajte mascarpone i miksajte dok se ne sjedini.
- Odvojite kreme koliko vam je dovoljno za premazati tortu izvana.
- U tu kremu dodajte vaniliju i šećer u prahu, miksajte i ostavite sa strane.
- U ostatak kreme dodajte Nutellu i kakao, miksajte.
- Jagode operite i narežite na male kockice. Posipajte ih sa dvije žlice badema i umiješajte u kremu od Nutelle i kakaa.
- Slaganje torte : Na pladanj za posluživanje prvi biskvit, pa stavite obruč za tortu, premažite kremom od Nutelle i jagoda, preko položite sljedeći biskvit, premažite kremom i tako i treći i četvrti ako ste prerezali biskvit na 4 dijela.
- Ostavite da se torta ohladi i premažite kremom od vanilije.
- Ukrasite po želji i uživajte :)