Kao što im i samo ime kaže, 'crinkle', što na engleskom znači bora ili nabor, ovi kolačići se tijekom pečenja se raspucaju u naborima. Naše domaće kuharice su ih tako prozvale 'raspuknuti keksi' ili 'raspuknutići'. Prije pečenja loptice od tijesta obilno obložene šećerom u prahu, u pećnici se spljošte, rašire i raspucaju. Na Filipinima su čokoladni 'crinklesi' sa raspucanim bijelim šećernim slojem posebno omiljeni među djecom.
Meki iznutra, a hrskavi izvana zbog svoje popularnosti ih je tamošnji Institut Odjela za znanost i tehnologiju iskoristio za riješavanje problema velike anemije među školskom djecom. Uz pomoć tvrtke koja proizvodi i distribuira pekarske proizvode, krenuli su u proizvodnju čokoladnih raspuknutih keksa s dodatkom željeza. U sklopu interventnog programa započeli su distribuciju 'crinklesa' s preporučenom dozom željeza u svim javnim osnovnim i srednjim školama.
Brojne su varijante recepta za čokoladne raspuknute kekse, a razlikuju se najčešće samo po omjeru sastojaka. Po želji u smjesu za ove kolačiće možete dodati ribanu koricu naranče, aranice, metvicu, lješnjake, wisky ili tamniju čokoladu. Izdašni keksi se raspuknu zbog temeljnih sastojaka za teško tijesto; masnoće, šećera, jaja, brašna i veće količine čokolade. Iako čokoladni 'raspuknutići' izgledaju posebno dekorativno, jednako atraktivno izgledaju i crveni red velvet, bijeli s dodatkom agruma, narančastom aromom breskve ili mljevenih badema s utisnutim bademom u sredini.
U red velvet, kao i kod recepata za crveni biskvit, dodajte kakao u prahu, jestivu crvenu boju, malo mlaćenice ili kap octa koji će zadržati i istaknuti boju tijekom pečenja. Otiđite i korak dalje, pa loptice prije pečenja možete nadjenuti žličicom kreme od vanilije, ili vrškom kuhače u sredini utisnite udubinu, koju kad se keksi ispeku napunite nadjevom prema želji. Zanimljivo izgledaju crinklesi od bijele čokolade i usitnjenih štap crvenobijelih lizaljka. Ukoliko pripremate ove kekse bez čokolade koja je sama po sebi teška, pa ubrzava efekt raspukotina, u smjesu dodajte više jaja, najčešće se u takve recepte dodaju četiri jaja. Obavezno i njih uvaljajte u šećer. Kako bi se zadržala lijepa bijela boja na keksima, prvo ih uvaljajte u kristalni šećer, pa zatim obilno u šećer u prahu.