Recenzije 19. rujna 2017.

13 komada: Veliko testiranje burgera!

foto: Julio Frangen
gastro postao gastro.24sata.hr
Najveći zagrebački festival mesa otvorio je svoja vrata pa smo s guštom krenuli testirati sve burgere koji su u ponudi na Zagreb Burger Festivalu powered by Heinz na Strossmayerovu trgu do nedjelje 24. rujna!

Nekada su hamburgeri bili spas pri povratku iz diska i s tuluma, s najviše tri sastojka, bez pretjerano kvalitetnog mesa i u cjenovnom rangu između bureka i ćevapa. No danas, situacija je potpuno drugačija – burgeri su se i cijenom i kvalitetom visoko izdigli od fast food konkurencije, i svjedoci smo stvarno sjajnih stvari koje lako mogu probuditi uspavanog gurmana u svakome od nas.

 | Author: Julio Frangen foto: Julio Frangen

Tako je jedan od najljepših zagrebačkih parkova u centru grada na deset dana okupirala vojska burger barova iz Zagreba, Fažane, Pule, Dubrovnika i Splita. RougeMarin, Submarine, 50 A Burger&Champagne bar, Špiro, Factory burger, Maredo, Kitchen&Grill Plac, Green Point, Toto's burger bar, Arboretum Pub, Mason burgers&staff i Barba pripremili su za četveročlani žiri u sastavu Lidija Lončarić (Gastro.hr), Mario Valentić (Pokret Otpora d.o.o.), glumica Ornela Vištica i Domagoj Jakopović Ribafish (predsjednik žirija, Gastro.hr) po jedan odabrani primjerak, i ocjenjivanje je moglo početi.

 | Author: Julio Frangen foto: Julio Frangen

1. Submarine
- Već višestruko dokazan klasik, i ovog je puta opravdao očekivanja. Niti prevelik, niti nakinđuren, pojačan slasnim špekom sočnim je okusom dokazao je da je među najboljima u Zagrebu, u ma kojoj od više filijala se našli.

2. Špiro
- sjajna kuća roštilja iz Donje Bistre koja je razvalila prošlogodišnji festival Chill&Grill, na Strossu se može podičiti najvećim burgerima u crvenim i crnim bojama. Okus starinski, više pljeskavica nego burger, vizualno – zlatna medalja.

 | Author: Julio Frangen foto: Julio Frangen

3. Green Point
- Za sve ljubitelje konoplje i ljutih umaka koji ne jedu meso, postoji i rješenje u vidu kućice Green Point koja nudi jelo za vegetarijance! Pikantno, puno safta, ali – fali mesa...

 | Author: Julio Frangen foto: Julio Frangen

4. Mason burgers&staff
- Ovo je poljubac Sophije Loren, ozbiljno odležano meso s onim mirisom vlažnog podruma, patine, bakine škrinje... Definitivni pobjednik dana!

 | Author: Julio Frangen foto: Julio Frangen

5. Barba
- Dubrovački burger/faširanac/pohanac od hobotnice donio je totalno oprečne komentare, od oduševljenja do tišine, pa ćemo se poslužiti starom izrekom koju koristimo za fileke: „Ili ih obožavaš, ili ih ne diraš...“. Sjajna ideja, fotogenična izvedba, ali – nije za svakoga...

6. Burger Factory
- Maleni crveni burger od novajlija u igri, crvenog peciva i jako lijepog dizajna. Okus tradicionalan, bogatstvo umaka...

7. To To's burger bar
- Dakle, ovo nije burger nego toranj u Pisi: visok, nagnut, prepun sastojaka od kojih dominira – jaje na oko. Za najest se, zanimljiv, prepun, a nosi i lijepu splitsko-vrbovečku priču o kojoj ćete uskoro saznati i puno više!

8. RougeMarin
- Doajeni hamburgerizma u Zagrebu potrudili su se ne propustiti ovakav događaj. Njihov burger ima sjajno, odležano meso, i idealan je za ljubitelje rare izričaja s dodatnom gorčinom u afteru. Muška spika...

 | Author: Julio Frangen foto: Julio Frangen

9. Kitchen&Grill Plac
- Još jedan junak Chill&Grilla napada pecivima u svim bojama, a jedini je uz veganski burger ponudio i ljutu, čak i super ljutu varijantu. Najveća gužva na njihovom i štandu Submarinea dovoljno govori koliko ih Zagrepčani cijene...

10. 50 A Burger&Champagne bar
- Ovaj fancy primjerak nudi krupno, samo jednom mljeveno meso, kako bi u stvari i trebao izgledati pravi burger, ali kad mi sve prilagodimo sebi... Samo za obožavatelje originala.

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić

11. Arboretum
- Otkriće dana ženskog dijela žirija i upitnici nad glavama muškog – ovi luđaci rade burger s džemom od borovnica i maslacem od kikirikija. Slutimo horde obožavateljica spoja slatkog i slanog da opustoše ovu sjajnu kućicu i drage goste iz Fažane!

 | Author: Julio Frangen foto: Julio Frangen
12. Slast i Mast
- Janjetina, i to odležana tri tjedna, ukras je među pecivom novih istarskih igrača Slast i Mast. Za ljubitelje izazova i potpuno drugačijeg pristupa ovoj obožavanoj namirnici, koju bi ipak trebalo malo bolje zasoliti.

 | Author: Julio Frangen foto: Julio Frangen

13. Maredo
- Za kraj nas je oduševio apsolutni klasičar, jednostavan i nepretenciozan burger vulgaris s pecivom koje mekoćom više podsjeća na liziku nego brioš. Povratak u djetinjstvo!

 | Author: Julio Frangen foto: Julio Frangen


Nije bilo lako, oko petog smo se već umorili, skoro pomiješali redoslijed, željno iščekivali novu rundu Staropramen piva da ledeno ohladi teškim radom zamorena nepca... Srećom, imali smo vremena pogledati oko sebe i ustanoviti kako su ovakve stvari u biti sjajne za metropolu.

Veseli ljudi, muzika, kokteli, pivo, vina, sve to u jednom oblaku mesnih miomirisa, dok sjedite na ligeštulu, ili čim malo zagrije – na travi. Ovakvih bi festivala definitivno trebalo biti cijelu godinu. Pobjednici među jednakima su na kraju ipak Mason (muškarci) i Arboretum (žene), a opći dojam – čisto veselje.

 | Author: Julio Frangen foto: Julio Frangen

Naravno da nije sve savršeno, i da se na nekim stvarima još treba raditi. Kao prvo, tu je nestalnost kvalitete burgera, jer treba naglasiti da se peče u prilagođenim uvjetima, i da je u samoj pečenjari uvijek to na nešto višem nivou.

Drugi je problem čekanje. Pripremite se na čekanje jer niste u studentskoj menzi pa da vas čeka 1500 prigrijanih pljeskavica, nego stvarno dobra priča. Treća stvar je dosta visoka cijena, ali kad upitate ljude na štandovima od kojih se namirnica slažu burgeri – možda vam bude lakše. Ima nešto i u vremenskim (ne)prilikama, ali tu stvarno nema pomoći. Šator i nije neko rješenje, složit ćete se...


 



Zaključak? Pa ovdje stvarno ima svega za svakoga, od klasičnih starina do nevjerojatnih kombinacija (onaj Barbin s kozicama tek trebamo probati). Ornela Vištica je hrabro prkosila raznolikosti donesenih jela, ali nije posustala do zadnjeg zalogaja. Žena hrabrost! Mario Valentić je poput pravog sportaša za desert još pojeo i slasne nizozemske palačinke, a ekipa s Gastro.hr-a je strpljivo i tiho bilježila dojmove i uživala u kasnom ljetnom suncu između napada oblaka. Danas smo skoro oporavljeni, puno je to...

Zagreb je opsjednut burgerima, i burgeri su na tronu, oprostite pizze, ribbsi i wokovi, ali što je – tu je. Teško je udovoljiti svima i pogoditi sve okuse, ali jedna stvar je jasna: Zagreb Burger Festival je dokazao da burgeri itekako mogu biti kvalitetan gurmanski obrok i zato ga jednostavno morate posjetiti još danas! Dobar tek!

Zagreb Burger Festival powered by Heinz očekuje vas svakoga dana do 24. rujna, radnim danima od 12 sati, a subotom i nedjeljom od 10 ujutro. Klince smjestite u dječjem carstvu - Kid's zoni, gdje Zagi Eventi za njih priprema puno iznenađenja, igara, baloniranja, face paintinga i mozgalica. Svratite i u Spice&Health District gdje vas čekaju Tvornica zdrave hrane s bogatom ponudom bezglutenske i veganske hrane, novootvorena Kredenca zdravlja s proizvodima malih hrvatskih proizvođača s mora i kopna, Spice Up - svijet indijskih začina, već prepoznata Harissa s ponudom raznih začina iz cijelog svijeta i Volim ljuto čiji će vam ljuti umaci izmamiti suzu na oko.

Sve dodatne informacije o festivalu potražite na web stranicama: www.burgerfestival.hr.


 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.