Recenzije 05. listopada 2022.

Barique, stolno, buke, karakterno... Donosimo vinski rječnik uz koji ćeš postati pravi znalac

foto: Shutterstock

Powered by:

gastro postao gastro.24sata.hr
Nije lako opisati vino niti definirati njegove karakteristike, zato u suradnji sa Spar Hrvatska donosimo mali vinski rječnik uz koji ćeš lakše svladati sve izazove i postaviti temelje svojoj 'karijeri' uglednog sommeliera!

Svatko tko je ijednom bio pozvan donijeti vino na večeru ili ima prijatelje koji su ljubitelji dobre kapljice, zna da je svijet vina pun mogućnosti i stilova. No, opisati vino nije jednostavno, niti je lako definirati njegove karakteristike, stoga bi svatko trebao znati neke osnovne vinske izraze. Jer, kao i svaka strast ili hobi, učenje o vinu pruža jedan novi svijet pun lijepih doživljaja. 

Četiri prednosti dobrog poznavanja svijeta vina

Prvo, dobro vino će začiniti baš svaku proslavu i druženja. Uživanje u vinu i u društvu izvrstan je način da istražite okuse i stilove dok komunicirate s prijateljima i obitelji. Drugo, bolje poznavanje vina omogućava i lakšu kupnju. Znati kako pročitati etiketu među stotinama boca u trgovini i izaći iz nje s (novom) omiljenom bocom vina pruža veliko zadovoljstvo, zar ne?  Treće, znanje o vinu otvara put za razvoj osjetila okusa i mirisa. Razviješ li svijest o tome što piješ, lakše ćeš pronaći slična vina i razumjeti zašto se vino razlikuje po regijama, godinama i nekim drugim faktorima. A sve to, na koncu, povećava našu zahvalnost prema dobroj hrani i piću.
I konačno, učenje o vinu može predstavljati osobni izazov i izvor zadovoljstva. Mogućnost stalne potrage ukusnih vina predstavlja zadovoljstvo, kako za tebe, tako i za brojne druge ljude s kojima dijeliš ljubav prema vinu.

 | Author: Shutterstock foto: Shutterstock

Mali rječnik vinskih izraza koje bi svatko trebao znati

Alkohol: to je prirodni nusprodukt procesa fermentacije, on daje osjećaj slatkoće za uravnoteženje kiselina i tanina u vinu.

Barrique: naziv za drvene bačve različita obujma, najčešće 225 L, u kojima se proizvodi vino po istoimenom postupku. Odležavanjem u spomenutim posudama, u vinu se događaju složeni procesi esterifikacije i ekstrakcije taninskih i vanilinskih tvari iz drva, te oksidacije.

Buke (bouquet): to su svi oni mirisni sastojci u vinu koje osjetimo osjetilom mirisa. Primjerice, grožđe ima primaran miris, no tu su još i drugi mirisi, poput zemlje, sijena, voća, aromatičnih trava… S obzirom da dio mirisa nestaje tijekom fermentacije, tako se pojam aroma koristi za mlada vina, a bouquet za ona starija.

Degustacija vina: Koliko god zavidimo sommelierima na njihovom umijeću, degustacija podrazumijeva veliko znanje kako bi se pravilno procijenilo neko vino – od poznavanja sorti, različitih aroma i okusa do profesionalnog opisa vina. 

Dekantiranje vina: to je proces pažljivog pretakanja vina u posudu kako bi se uklonio talog (vinski kamenac) i omogućio vinu duži dodir s kisikom prije konzumacije, kako bi bolje razvio arome.

Desertna vina: baš kao što im i ime govori, ona su slatka i piju se nakon obroka. Dodaje im se alkohol (najčešće brandy) kako bi se zadržala razina prirodnih šećera koji se koriste tijekom procesa fermentacije. 

Harmonično vino: to je dobro balansirano, skladno vino u kojem su uravnotežene sve osnovne karakteristike, pa se nijedna ne izdvaja.

Karakterno vino: ono se odnosi na odlike podneblja iz kojeg dolazi, jer svako ima neke specifičnosti. 

 | Author: Shutterstock foto: Shutterstock

Lagano vino: ono s niskom koncentracijom tanina i nižim udjelom alkohola, pitko i niže energetske vrijednosti u odnosu na teška vina.

Mlado vino: nije prošlo kroz potpunu tehnološku obradu, već samo djelomičnu ili cijelu fermentaciju pa se zato zove mlado.

Organsko vino: vrlo popularno zadnjih godina, a označava vino nastalo od grožđa uzgajanog bez umjetnih aditiva za održavanje kvalitetnog roda.

Pjenušava vina: karakterizira ih značajan utjecaj karbonacije, koji se pojavljuje kao prirodan dio fermentacije. Naime, nakon fermentacije, vinu se dodaje ugljični dioksid, a razina karbonacije može se uočiti na etiketi na kojoj piše je li vino slatko ili je suho.

Stolno ili lagano vino: bez obzira je li crno, bijelo ili rosé, to su vina koja imaju udio alkohola 14 posto. 

Slast: u grožđu se prirodno nalazi šećer koji podiže težinu i snagu okusa te time određuje teksturu vina.

Tanin: kemijski spojevi koji vinu daju gorčinu i hrapavost te dovode do skupljanja usana. Mogu potjecati ili iz hrastovine ili iz kožice i sjemenke grožđa. Iako se najčešće povezuje s crnim vinima, može biti izražen i kod nekih bijelih vina, obično onih maceriranih te onih koja su neko vrijeme dozrijevala u hrastovini. 

Popularna bijela vina

Chardonnay: ima voćni, pomalo mastan, baršunast okus koji nije tipičan za suha vina. 

Moscato: vino voćnog okusa, vrlo često je i prilično slatko. 

Pinot Grigio (ili Pinot Gris): ima jednostavan, lagan, suh i kiselkast okus. 

Riesling: uglavnom je sladak, s intenzivnim okusom voća. 

Sauvignon blanc: ima suh i kiselkast okus, s aromom bilja i tropskog voća.

 | Author: Shutterstock foto: Shutterstock

Popularna crna vina

Cabernet sauvignon: karakteristično je teško crno vino s natruhama bilja.

Merlot: ima voćni okus, ali osjete se i začini u njemu. No, laganije je i s manje tanina od Cabernet sauvignona.

Pinot noir: delikatno i svježe vino, s manjim udjelom tanina s aromama voća.

Zinfandel: obično se radi o elegantnom vinu, ali postoji nekoliko 'gradacija' – od suhog do ne-suhog i od teškog do srednje teškog. 

Sad je prilika – popuni svoje zalihe!

Sada kada si se upoznala s nekim od osnovnih vinskih pojmova, moramo istaknuti i to da je Hrvatska zemlja s izvrsnim vinima, koja nisu preskupa – i stoga u njima trebaš uživati! 

Najbolje to znaju u INTERSPAR-u, gdje kupcima pružaju mogućnost kupovine vrhunskih vina i otkrivanje novih okusa. Mnoga od njih dobitnici su najprestižnijih svjetskih nagrada i nosioci najviših ocjena. 

U svakoj se hrvatskoj vinogradarskoj regiji proizvode izvrsna vina, a mi posebno ističemo sljedeća i predlažemo da ih svakako uvrstiš u svoju vinsku biblioteku.

Iz Dalmacije izdvajamo Korlat – vino koje se idealno slaže s biftekom, janjećim kotletima i mesom s roštilja, PZ Dingač koji zaokružuje okuse divljači, bifteka, tune, pikantnih sireva i tamne čokolade te Malvaziju Dubrovačku - vino koje se odlikuje karakterističnim mirisom i okusom jer u sebi sadrži arome suhog bijelog voća, meda i cvijeća. Jako se dobro sljubljuje s lokalnom kuhinjom. Zanimljivo je da je ovo gotovo izgubljena bijela sorta Konavoskog kraja i da se opet vraća na hrvatsku vinsku scenu. Malvasija kao sorta se, pored svoje dugačke povijesti, odlikuje i jako dobrim vinima napravljenim od grožđa uzgojenog upravo u Konavoskom polju.

 | Author: Ponuda vina iz SPAR vinskog kataloga foto: Ponuda vina iz SPAR vinskog kataloga

Iz Istre i Primorja obavezno probaj Marijan Arman Malvazija Gran Cru - izvrsno se sljubljuje s ribom, bijelim mesom i tjesteninama, Rossi Istarsku Malvaziju jer tako fino paše uz tjesteninu, s morskim plodovima i uz riblji file, te Franc Arman Teran koji se najbolje dopunjuje uz jela od mesa i  divljači te uz pršut i sir.

Iz Kontinentalne Hrvatske obavezno probaj Enjingi Crno Venje jer savršeno ide uz crveno meso i sireve punog okusa, dok se Enjini Pinot Crni Kasna berba dobro prilagođava jelima od tamnog mesa i specijalitetima od divljači, naročito pernate. Tu je i nezaobilazni Josić Baranjski Šiler koji savršeno ide uz suhomesnate proizvode (kulen, kobasice, šunku…), crvena mesa i topla predjela od tijesta (domaća tjestenina s vrganjima), dok su lagana jela, sireve i pečenu ribu preporučamo Iuris Rose.

Od inozemnih izdvajamo Primitivo Salento iz Italije – savršeno paše uz tvrđe i pikantnije sireve i jela od crvenog mesa, te Château Grand Désir iz Francuske uz koji crveno meso, tjestenine s mesom i razne vrsta sireva jednostavno dobivaju onu posebniju notu.

Na kraju, želiš li proširiti svoje znanje o vinu i novitetima koji stižu svakako se informiraj na www.spar.hr, a njihov vinski katalog nek' ti bude nešto poput male vinske biblije!

Posebna pogodnost koju svi kupci tijekom cijele godine mogu ostvariti u INTERSPAR vinoteci je gratis vrećica za kupovinu 6 butelja (0,75) gdje mogu kombinirati vina i šampanjce, pjenušce te uz to ostvaruju 10% popusta.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.