Recenzije 28. siječnja 2019.

Baskijski kralj mesa predstavio vrhunske odreske

foto: Julio Frangen
gastro postao gastro.24sata.hr
Roštiljski kralj Zapruđa i Utrine, popularni restoran Chevo's stalno radi na svom imidžu i kvaliteti, pa je tako u goste na prezentaciju doveo i slavnog gosta iz Španjolske!

Chevo's je bio toliko pun da na pod ne bi mogla pasti niti kost od divne govedine koja je bila servirana uzvanicima i drugim gostima. Doduše, pobrinuli smo se da oglođemo i kosti, jer je prilika stvarno bila iskoristiva za dizanje svijesti o kvalitetnome mesu.

Naime, ambasador baskijske mesne tradicije, gospodin Imanol Jaca, vlasnik jednog od najcjenjenijih distributera vrhunskog goveđeg mesa diljem svijeta, Txogitxu iz San Sebastiana, priredio je u zagrebačkom restoranu Chevo's pravi spektakl za gurmane.

 | Author: Maja Riznić foto: Maja Riznić  | Author: Maja Riznić foto: Maja Riznić

Gospodin Jaca stigao je u Hrvatsku povodom otvorenja hrvatskog tržišta za distribuciju vjerojatno najboljih goveđih steakova na svijetu. Imanolovo znanje i vrhunske proizvode u Hrvatskoj i susjednim zemljama širi tvrtka EKO NOMAD d.o.o. pod brandom GastroBranimir, na čiji je poziv i stigao u Hrvatsku.

Txogitxu je poznat po goveđem mesu s dosta intramuskularne masnoće koje daju goveda stara i do dvadeset godina. Posebnu slast pruža aroma masti u kojoj se čuvaju mirisi i okusi bilja koje krave slobodno pasu. Perjanica ponude Txogitxua je Rubia Gallega, koja je uz japanski Kobe na vrhu ljestvice najcjenjenijih steakova na svijetu.

 | Author: Maja Riznić foto: Maja Riznić

 | Author: Maja Riznić foto: Maja Riznić

Meso starih goveda promijenilo je percepciju zaljubljenika u vrhunske odreske, stoga ne čudi da se Txogitxu meso nalazi na jelovnicima restorana s tri Michelinove zvjezdice, uključujući i slavni Arzak u San Sebastianu koji je na popisu 50 najboljih restorana svijeta.

„Kad govorimo o baskijskom identitetu na prvom je mjestu jezik, ali u stopu ga slijedi gastronomska kultura. Mi smo jedina zemlja koja se generacijama bavi starim i debelim govedima“, otkriva Imanol Jaca naglašavajući kako nije dovoljno pričekati da krava ostari.

„Generacijama smo učili tehniku prepoznavanja kvalitetnih masnih goveda no to je tek polovica polovina posla; ostalo otpada na vještinu pripreme. Baskima je gastronomija religija i sretan sam što vam mogu pokazati dio onoga čime se bavimo.“, kaže nam Imanol.

 | Author: Maja Riznić foto: Maja Riznić  | Author: Maja Riznić foto: Maja Riznić

Uz crtice o baskijskoj povijesti i kulturi karizmatični Imanol Jaca zagrebačkoj je publici pokazao kako se meso goveđih leđa reže na pravilan način te otkrio pokoji savjet za pripremu. Odresci se peku na Na 200°C oko četiri minute sa svake strane kako bi meso ostalo crvenkasto. Dovoljno ga je posoliti krupnom morskom soli, a kako bi ostali topli poslužit će vrući keramički tanjuri (60-80°C).

Tatarski biftek na baskijski način (rađen od buta Rubia Gallega goveda) također se poslužuje topao, što se postiže pečenjem po minutu sa svake strane. Ponos Txogitxua je i txistorra kobasica od Iberico svinja te goveda rubie gallege.

Branimira Galovića i Imanola Jacu spojila je strastvena potraga za najboljim sastojcima, a upravo to sugerira i naziv tvrtke; Txogitxu je osoba koja je potpuno predana svojem poslu.

„Nakon što sam uvidio da Hrvatska ima problem s mesom, osobito s odležanim komadima te premalo restorana s vrhunskom ponudom, počeo sam tražiti najbolje odreske na svijetu - i došao do Txogitxua“, otkriva Branimir Galović.

Txogitxu se za sada može kušati u restoranima Chevo's, Dubravkin put, Capuciner grill, Time, Đurina hiža i Mostovi. Za više informacija posjetite ovu stranicu.

 | Author: Maja Riznić foto: Maja Riznić  | Author: Maja Riznić foto: Maja Riznić

Degustacijski jelovnik povodom predstavljanja Txogitxua u restoranu Chevo's:

  • Kobasica Txistora
  • Hrenovke od Rubia Gallega goveda
  • Pršut od Rubia Gallege
  • Chorizo salama (goveđa Rubia)
  • Chorizo salama (goveđa/svinjska (Rubia i Iberico svinja)
  • Tatarski biftek na baskijski način (rađen od buta Rubia Gallega goveda)
  • Hamburger od Rubia Gallega (bez ikakvog konzervansa, samo sol)
  • Ramstek B/K , centralna Europa
  • Sirloin bone in, centralna Europa
  • Rib eye bone in, centralna Europa
  • Rib eye bone in, Rubia Gallega

 | Author: Maja Riznić foto: Maja Riznić

Uz meso je poslužen portugizac vinarije Ivančić (Plešivica) Dark Side Barrique, a Chevo's se pokazao kao idealan domaćin.

Stvarno oduševljeni novim horizontima čeznemo za sljedećim susretom i mijenjamo neke stare navike. Svaka čast damama u godinama, ovo je totalni hit!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.