Chevo's je bio toliko pun da na pod ne bi mogla pasti niti kost od divne govedine koja je bila servirana uzvanicima i drugim gostima. Doduše, pobrinuli smo se da oglođemo i kosti, jer je prilika stvarno bila iskoristiva za dizanje svijesti o kvalitetnome mesu.
Naime, ambasador baskijske mesne tradicije, gospodin Imanol Jaca, vlasnik jednog od najcjenjenijih distributera vrhunskog goveđeg mesa diljem svijeta, Txogitxu iz San Sebastiana, priredio je u zagrebačkom restoranu Chevo's pravi spektakl za gurmane.
Gospodin Jaca stigao je u Hrvatsku povodom otvorenja hrvatskog tržišta za distribuciju vjerojatno najboljih goveđih steakova na svijetu. Imanolovo znanje i vrhunske proizvode u Hrvatskoj i susjednim zemljama širi tvrtka EKO NOMAD d.o.o. pod brandom GastroBranimir, na čiji je poziv i stigao u Hrvatsku.
Txogitxu je poznat po goveđem mesu s dosta intramuskularne masnoće koje daju goveda stara i do dvadeset godina. Posebnu slast pruža aroma masti u kojoj se čuvaju mirisi i okusi bilja koje krave slobodno pasu. Perjanica ponude Txogitxua je Rubia Gallega, koja je uz japanski Kobe na vrhu ljestvice najcjenjenijih steakova na svijetu.
Meso starih goveda promijenilo je percepciju zaljubljenika u vrhunske odreske, stoga ne čudi da se Txogitxu meso nalazi na jelovnicima restorana s tri Michelinove zvjezdice, uključujući i slavni Arzak u San Sebastianu koji je na popisu 50 najboljih restorana svijeta.
„Kad govorimo o baskijskom identitetu na prvom je mjestu jezik, ali u stopu ga slijedi gastronomska kultura. Mi smo jedina zemlja koja se generacijama bavi starim i debelim govedima“, otkriva Imanol Jaca naglašavajući kako nije dovoljno pričekati da krava ostari.
„Generacijama smo učili tehniku prepoznavanja kvalitetnih masnih goveda no to je tek polovica polovina posla; ostalo otpada na vještinu pripreme. Baskima je gastronomija religija i sretan sam što vam mogu pokazati dio onoga čime se bavimo.“, kaže nam Imanol.
Uz crtice o baskijskoj povijesti i kulturi karizmatični Imanol Jaca zagrebačkoj je publici pokazao kako se meso goveđih leđa reže na pravilan način te otkrio pokoji savjet za pripremu. Odresci se peku na Na 200°C oko četiri minute sa svake strane kako bi meso ostalo crvenkasto. Dovoljno ga je posoliti krupnom morskom soli, a kako bi ostali topli poslužit će vrući keramički tanjuri (60-80°C).
Tatarski biftek na baskijski način (rađen od buta Rubia Gallega goveda) također se poslužuje topao, što se postiže pečenjem po minutu sa svake strane. Ponos Txogitxua je i txistorra kobasica od Iberico svinja te goveda rubie gallege.
Branimira Galovića i Imanola Jacu spojila je strastvena potraga za najboljim sastojcima, a upravo to sugerira i naziv tvrtke; Txogitxu je osoba koja je potpuno predana svojem poslu.
„Nakon što sam uvidio da Hrvatska ima problem s mesom, osobito s odležanim komadima te premalo restorana s vrhunskom ponudom, počeo sam tražiti najbolje odreske na svijetu - i došao do Txogitxua“, otkriva Branimir Galović.
Txogitxu se za sada može kušati u restoranima Chevo's, Dubravkin put, Capuciner grill, Time, Đurina hiža i Mostovi. Za više informacija posjetite ovu stranicu.
Degustacijski jelovnik povodom predstavljanja Txogitxua u restoranu Chevo's:
- Kobasica Txistora
- Hrenovke od Rubia Gallega goveda
- Pršut od Rubia Gallege
- Chorizo salama (goveđa Rubia)
- Chorizo salama (goveđa/svinjska (Rubia i Iberico svinja)
- Tatarski biftek na baskijski način (rađen od buta Rubia Gallega goveda)
- Hamburger od Rubia Gallega (bez ikakvog konzervansa, samo sol)
- Ramstek B/K , centralna Europa
- Sirloin bone in, centralna Europa
- Rib eye bone in, centralna Europa
- Rib eye bone in, Rubia Gallega
Uz meso je poslužen portugizac vinarije Ivančić (Plešivica) Dark Side Barrique, a Chevo's se pokazao kao idealan domaćin.
Stvarno oduševljeni novim horizontima čeznemo za sljedećim susretom i mijenjamo neke stare navike. Svaka čast damama u godinama, ovo je totalni hit!