Recenzije 13. prosinca 2017.

Bogata najava i recenzije sjajnih vinskih događaja

foto: Privatni album
gastro postao gastro.24sata.hr
Studeni i prosinac su idealni mjeseci za kušanje mladih vina, kao i utvrđivanje gradiva sa starijim berbama. U to svrhu donosimo par aktualnih događaja, 25. obljetnicu vinarija Skaramuča i Krauthaker, predstavljanje hrvatskih vina u Parizu i gostovanje sjajnih Makedonaca...

Sve je počelo vječnim Zagreb VINOcomom, festivalom koji je ispunio Esplanadu i podsjetio zašto treba pružiti priliku domaćim vinarima. Osim što smo se opet oduševili brojnošću, inovacijama i kvalitetnim plodovima berbe 2016., a šećer na kraju je bila radionica crnih vina Ivana Enjingija. Divna, teško ponovljiva večer i dokaz zašto je Vinocom najveći festival regije.

 | Author: Privatni album foto: Privatni album

Vina Skaramuča 25 obljetnicu proslavila uz novu premium liniju

Skaramuča Elegance nova je etiketa kuće koja će obuhvatiti pažljivo odabrano vino najboljih karakteristika iz Skaramučinih podruma. Zbog inzistiranja na najvišoj kvaliteti, količine će biti ograničene, a Skaramuča Elegance bit će dostupna isključivo na vinskim kartama najboljih restorana u Hrvatskoj.

”Nova ekskluzivna vinska linija vrhunac je obilježavanja 25 godina uspješnog obiteljskog rada u Vinima Skaramuča i predstavlja novi zalet naše vinarije u narednom razdoblju. Dostignutom razinom kvalitete naših vina sazreli su uvjeti za izdvajanje jedne premium etikete koja će nositi i jamčiti najbolji vinski doživljaj premium lokacije Dingač na Pelješcu”, izjavio je Branimir Anđelić, voditelj prodaje.

Prva vina u liniji Skaramuča Elegance bit će Pošip 2016., Plavac mali 2015. i Dingač 2013. Izbor vina koja mogu zadovoljiti stroge kriterije za ulazak u Skaramuča Elegance napravili su Igor Skaramuča, voditelj proizvodnje u vinariji te renomirani domaći enolog Mario Radić koji se specijalizirao za ekskluzivne vinske položaje južne Dalmacije. U Vinima Skaramuča narednih godina planiraju proširiti izbor vina u Elegance liniji.

Novu ekskluzivnu vinsku liniju okupljenima je predstavio jedan od najboljih hrvatskih sommeliera Mario Meštrović, koji je izjavio:

”Skaramuča Elegance vina savršeno su zaokružena vina vrhunskog mediteranskog terroira. Stvorena su za kombinacije s ekskluzivnim jelima jer im dodaju novu dimenziju koja upotpunjuje ukupno gastronomsko iskustvo. Vina imaju fantastičan potencijal za dugi životni vijek i daljnji slojeviti razvoj aroma i okusa, čime će s vremenom osigurati još veću impresiju”.

 | Author: Privatni album foto: Privatni album

Vlado Krauthaker predstavio je vina koja su obilježila prvih 25 godina vinarije

U sklopu festivala vina, delicija i ugodnog življenja, WineOs, održana je radionica „Vina koja su obilježila prvih 25 godina moje vinarije“, vinarije Krauthaker.

Istinska legenda hrvatskog vinarstva, Vlado Krauthaker, sudionicima je prikazao proizvode predanog rada i tradicije duge 25 godina. Kušala su se vina iz arhiva podruma Krauthaker: Graševina „Korija“ 2013, Graševina „Mitrovac“ 2013, Graševina „Pomale – Jelkovac“ 2011, Kuvlakhe „Verduzzo“ 2011, Nebbiolo 2011, Merlot 2011, Chardonnay Rosenberg 2012, Muškat ruža 2006, Merlot izborna berba 2012 i Graševina izborna berba 1994.

Na izuzetnoj radionici, gospodin Vlado Krauthaker, iznio je pred sudionike vinske raritete sačuvane u podrumu iz interesa i znatiželje o njihovom razvoju te nisu bile namijenjena arhiviranju. Navedene boce vrlo su limitirane i do njih se može doći samo u podrumu vinarije Krauthaker. I bez prethodnih spoznaja o gospodinu Vladi Krauthakeru, kao vinaru, ono što se moglo kušati u čaši, nedvojbeno je prikaz "velikog" vinara u smislu iznošenja kvalitete.

 | Author: Privatni album foto: Privatni album


Hrvatski blagdanski specijaliteti i vina predstavljeni u Parizu!

U Parizu je u restoranu Auberge Flora, chef Tvrtko Šakota prošloga tjedna pripremao hrvatske blagdanske specijalitete. U organizaciji Gault&Millau Croatia, chef Šakota bio je gost chefa Flore Mikule. Na francuskoj gastronomskoj sceni Flora Mikula, uživa veliku popularnost. Nedavno je s najboljim chefovima, primljena kod francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, koji ih je proglasio ambasadorima francuske kuhinje u svijetu. A među njenim gostima je i bivši predsjednik François Hollande.

 | Author: Privatni album foto: Privatni album

Upravo je Flora Mikula, koja je ovoga ljeta imala priliku upoznati Hrvatsku i oduševila se gastronomijom, domaćim proizvodima i vinima, poželjela ugostiti hrvatskog chefa povodom nadolazećih blagdana, te podijeliti užitak otkrića hrvatske kuhinje. Sala je bila dupkom puna, a sva mjesta rasprodana deset dana prije večere - svi su željeli isprobati hrvatske delicije.

"Hrvatska je prepoznata turistička destinacija, a u posljednje vrijeme sve je više onih koji otkrivaju i hrvatsku enogastronomsku ponudu. Ovakva događanja promoviraju Hrvatsku kao zemlju bogate kulinarske tradicije i dobrih vina“ istaknula je Ingrid Badurina Danielsson, organizatorica večere i direktorica Gault&Millau Croatia, prvog međunarodnog gastronomskog vodiča čije će hrvatsko izdanje izaći u proljeće 2018.

 | Author: Privatni album foto: Privatni album

Na hrvatsku večeru rado se odazvao Côme de Chérisey, vlasnik i predsjednik Gault&Millau, a među gostima u Parizu bili su i hrvatski veleposlanik u Francuskoj, Filip Vučak, te direktorica ureda HTZ u Parizu, Danijela Mihalić Đurica. Tvrtko Šakota, chef restorana Xato, pariškim gurmanima predstavio je tradicionalna hrvatska jela na inovativan način.

Večera je počela sa svježim domaćim sirom i Natura tartufima, prepeličjim jajem i crumbleom od bučinih sjemenki i heljde, s Grbić bučinim uljem iz Požeške doline. Crni čips od liganja uz ragu od liganja i slanutka i krema od krumpira s čvarkom i kiselim vrhnjem nagovijestili su glavna jela: šarana serviranog s bundevom ukiseljenom blitvom i Belić maslinovim uljem, sarmice i na kraju konfitiranu patku, s torticom od mlinaca, cicheronima od hrskave pačje kožice. Za desert je ponudio svoju verziju prekomurske gibanice: terinu od jabuka s espumom od sira, kremom od maka i grožđica, hrskavim filo korama s limetom, brazilskim oraščićima i emulzijom od šipka i meda. Gotovo svi krajevi Hrvatske bili su zastupljeni na blagdanskom jelovniku chefa Šakote.

 | Author: Privatni album foto: Privatni album

Uz jela su bila sljubljena i hrvatska vina. Ugledni vinari Kabola, Krauthaker i Tomić, tijekom večere predstavili su odabrane etikete: Kabola Malvazija 2016, Kabola Unica 2015, Krauthaker Zelenac 2016, Krauthaker Chardonnay Rosenberg 2015, Krauthaker Pinot crni 2015, Krauthaker Graševina izborna berba bobica 2012 i Tomić Plavac 2015.

 | Author: Privatni album foto: Privatni album

Tikveš Wine Experience uz prezentaciju specijalnog gosta MW Petera McCombieja

Tikveš Wine Experience u organizaciji vinarije Tikveš, održan je u punom sjaju, te pokazao koliko je značajan u regiji. Uz veliki izbor vina, koja su imali prilike probati, gosti su se prepustili uživanju u izvrsnoj hrani i odličnoj atmosferi. Specijalni gost na ovom eventu bio je renomirani svjetski konzultant i co-Chairman International Wine Challenge-a „Master of Wine“ Peter McCombie. Gostima je pružena prilika da putem pomno odabrane selekcije vina upoznaju podneblje iz kojeg potječu vina Tikveš te otkriju filozofiju proizvodnje vina, karakteristike te sve njihove prednosti.

 | Author: Privatni album foto: Privatni album

Glavni direktor vinarije Tikveš, Radoš Vukićević je naglasio kako „Tikveš“ ima ambiciju postati svjetski poznati vinski brand te dodao, kako to podrazumijeva i približavanje najvišim svjetskim standardima u proizvodnji vina što se potvrđuje brojnim nagradama na svjetskim natjecanjima koje Tikveš osvaja i to u prosjeku više od 50 svake godine.

Tikveš kao vinarija, i renomirana tvrtka svakako cijeni hrvatsko tržište, te ovaj Wine Experience smatra samo jednim od koraka u približavanju brenda Hrvatskim potrošačima.

 | Author: Privatni album foto: Privatni album

Na gala večeri predstavljeno je 5 vrsta premium vina iz ponude vinarije „Tikveš“ koja su dostupna i na Hrvatskom tržištu.

Alexandria Cuveé bela vintage 2017
Bela Voda (bijelo) vintage 2016
Vranec Special Selection, vintage 2015
Bela Voda (red), vintage 2015
Temjanika Special Selection, vintage 2017

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.