Recenzije 16. ožujka 2018.

Cruffin - zamolili smo 10 ljudi da opišu omiljenu slasticu Zagrepčana

foto: Lidija Lončarić
gastro postao gastro.24sata.hr
Nakon mnoštva pročitanih tekstova, nekoliko uzaludnih odlazaka u Koricu i na desetke divnih Instagram fotografija, napokon smo u ruke dobili cruffin - novu omiljenu slasticu Zagrepčana.

Sigurni smo da ste u bespućima društvenih mreža do sada već naletjeli na cruffin, spoj finog, razlistanog kroasana i muffina. Ovaj iznimno popularan pekarski proizvod prvi put se pojavio 2013. godine u australskom Melbourneu, a zatim je svijet zahvatila cruffinomanija, pa je tako nekim slatkim putevima stigao i u Zagreb.

 

Možda vas zanima... Croffle - slasni spoj waffla i kroasana koji nas je oduševio Špajza

 

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić

 

Prije nekoliko tjedana zagrebačka pekarnica Korica u ponudu je uvela upravo ovaj hibrid omiljenih pekarskih proizvoda. Pune ih prefinim kremama od vanilije, čokolade i matche, pa i ne čudi činjenica da cruffin s polica nestaje brzinom munje.

 

Možda vas zanima... Korica - mali krušni raj u centru Zagreba Recenzije

 

Nakon uzaludnog listanja fotografija ovog izgledom stvarno privlačnog proizvoda na društvenim mrežama i nekoliko neuspjelih posjeta Korici, napokon smo ga uspjeli uhvatiti. Kupili smo cruffine s kremom od vanilije i čokolade i krenuli u malo istraživanje.

Kako bismo cijelu stvar učinili zanimljivijom, prošetali smo redakcijom i zamolili deset kolegica i kolega, koji u startu nisu znali o kakvoj je slastici riječ, da opišu cruffin. Od desetero ispitanih, samo je jedan ispitanik pogodio da je riječ o spoju kroasana i muffina, dok je ostale cruffin uglavnom asocirao na pincu ili talijanski panettone.

 

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić

 

Dolores i Silvija slastica je najprije podsjetila na krafnu, a kada smo im otkrili da je riječ o spoju dvaju pekarskih proizvoda, odluka je pala na krafnu i muffin, odnosno krafnu i buhtlu.

Selma, Ana i Kristina složile su se kako ova slastica zasigurno ima veze s talijanskim slatkim blagdanskim kruhom panettone, a Ana je dodala kako proizvod nikako ne bi povezala s muffinom te da bi svakako radije pojela jedan kroasan i jedan muffin zasebno.

Ozrena je cruffin podsjetio na cupcake, punjenje od vanilije na puding te ga je opisao kao zanimljiv spoj hrskave teksture i blagog, nepcu ugodnog punjenja. Ipak, pretpostavio je da je riječ o spoju kroasana i krafne.

Andreu je slastica podsjetila na pincu s drugačijim tijestom, a s Paolom se složila i kako bi u pitanju mogao biti mini panettone. 

Luka je cruffin opisao kao spoj krafne i kuglofa koji izgleda kao pinca ili muffin, a kada smo mu otkrili o čemu je zbilja riječ, dodao je: "Ma da, ovo stvarno je kroasan!"

 

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić

 

Elvir, dokazano najveći ljubitelj slatkog u redakciji, jedini je prepoznao cruffin kao spoj kroasana i muffina iako ga je isprva podsjetio na pincu s drugačijim, lisnatim tijestom.

Mi, upoznati s cruffinom, pak smo se cruffinom baš dobro zasladili. Cijena od 16,50 kuna za pecivo možda se čini pretjerana, no kako smo upoznati s ponudom Korice i već smo se nekoliko puta uvjerili u zbilja kvalitetne sastojke i pažljivu pripremu, počastiti se cruffinom s vremena na vrijeme stvarno nije grijeh. 

Ipak, konačni sud naših ispitanika, a i nas samih jest da Korica u svojoj ponudi drži daleko finije proizvode, pa se po cruffin planiramo vratiti samo u kakvoj posebnoj prilici. Za svakodnevno guštanje ipak ćemo odabrati klasični kroasan, onaj sa sirom i šunkom ili pak neki od njihovih sočnih kolača. Preporučujemo onaj od limuna i maka.

 

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.