Recenzije 05. travnja 2019.

Draga Di Lovrana - proveli smo dan u lovranskom restoranu s Michelinovom zvjezdicom

foto: Robert Pichler
gastro postao gastro.24sata.hr
Kada je prije mjesec dana lovranski restoran Draga Di Lovrana dobio prestižno Michelinovo priznanje u obliku najpoželjnije zvjezdice u gastronomskom svijetu, ljubitelji vrhunske gastronomije postali su još malo svjesniji senzacija koje chef Deni Srdoč sa svojim timom stvara u kuhinji lovranskog restorana. Bili smo tamo, isprobali, doživjeli, a ovo su naši dojmovi.

Zvjezdica mu je donijela nezapamćenu navalu znatiželjnika zainteresiranih za ono što ovaj mladi chef nudi na svojim tanjurima, dok su oni koji su Denijevu kuhinju isprobali prije velikog priznanja, s njime dijelili gotovo istu količinu sreće kao i njegov tim. Deni je skroman, simpatičan, pristupačan, mlad, ne boji se učiti, ali ni eksperimentirati i upravo se zato bilo toliko lijepo veseliti uspjehu njegovog tima. 

 | Author: Robert Pichler foto: Robert Pichler

Prošlog je vikenda chef Deni Srdoč sa svojim timom predstavio novi meni u hotelu i restoranu Draga Di Lovrana u Lovranu. Bili smo tamo, proveli dan i noć u hotelu koji broji svega desetak prekrasnih, s ukusom uređenih soba, kušali osam sljedova uparenih s pivom, kavom i vinima i napokon otkrili što je to u Hrvatskoj potrebno za Michelinovu zvjezdicu. 

Na svakom od serviranih tanjura, ekipa iz kuhinje uspjela je postići savršenu zaokruženost okusa koji se onda u ustima rastavljaju na slatko, slano, kiselo, uz povremenu dozu ugodne gorčine. Neobično, ali itekako dobrodošlo iznenađenje bilo je i uparivanje jela s pivom, kavom i vinom. Tako je uz svaki je tanjur na stolu stajala i elegantna čaša Fakin vina, Houblon craft piva ili najfinije arome kvalitetne etiopijske i meksičke kave.

Ekipa iz kuhinje predstavljala je jela te na svoj, šarmantan način, svakom od njih dodala još jednu malu dozu osobnosti. Uzbuđenje je raslo, večera je mogla početi.

 

 | Author: Robert Pichler foto: Robert Pichler

 

Škamp u kombinaciji s kremom od limuna i peršina te rajčicom bio je pun pogodak za početak večere. Nježno teksturama, intenzivno okusima. Tartar rolica omotana u roast beef koji je uslijedio bio je pak korak naprijed prema nešto robusnijim, ali umjerenim okusima. Chef Srdoč upario je ovaj dio s umakom od hrena, bademima, parmezanom i slatkastim jabukama. Opet slatko, slano, kiselo, sjajno!

 

 | Author: Robert Pichler foto: Robert Pichler  | Author: Robert Pichler foto: Robert Pichler


Raža i kopun bili su apsolutni favoriti večeri i izazvali oduševljenje na licima iznad baš svakog tanjura za stolom. Ražu je ekipa upakirala u slasnu, hrskavu tempuru te poslužila uz naizgled jednostavan spoj blitve, krumpira i češnjaka. Samo naizgled. Kada pak je pred nas stigla tjestenina punjena kopunom, znali smo da je riječ o stvaranju nečeg vrhunskog, onog što podsjeća na najfiniji domaći nedjeljni ručak, a u isto vrijeme sa sobom donosi note luksuza u koje se naprosto upušta, onako na glavu, do zadnje mrvice.

 

 | Author: Robert Pichler foto: Robert Pichler  | Author: Robert Pichler foto: Robert Pichler

Kod ovog smo tanjura napokon primijetili i genijalne umake koje stvara chef Srdoč. Pažnja koja se u ovoj kuhinji posvećuje umacima, čini se, s posebnom pažnjom upakirana je u tekuće zadovoljstvo koje zatim na uzbudljiv način upotpunjuje svako jelo. Vrhunski!

Nakon kopuna, isprobali smo još i sporo pečena teleća rebra u kombinaciji s prokulicama te file crne slavonske svinje sa svježim sezonskim divljim šparogama. Teletinu je ekipa uparila sa sjajnim Houblon pale ale-om dok se slavonska svinja na lovranskom tanjuru sjajno spojila s Il Primo Fakinom iz 2016.

 

 | Author: Robert Pichler foto: Robert Pichler  | Author: Robert Pichler foto: Robert Pichler

 | Author: Robert Pichler foto: Robert Pichler

Na kraju, desert u dva slijeda. Prvi i, ako smijemo priznati, upečatljiviji, svakako je bila pana cotta od bijele kave u kombinaciji s baškotom. Prema riječima ekipe iz kuhinje, inspiraciju su pronašli u djetinjstvu i bakinoj beloj kafi od koje su zatim u svojoj kuhinji napravili čudo. Uparili su okuse bijele kave s ribanom tonkom i, čini se, upravo je to bilo potrebno za dozu elegancije u poznatom ruhu.

Desert od maruna, koji je chef Srdoč sačuvao za sam kraj, sakrio je pak divno iznenađenje u teksturama. Spoj kestena, čokolade i naranče uz gutljaj Espresso martinija majstora od kave Domagoja Trusića - bolji završetak nismo mogli ni očekivati.

 

 | Author: Robert Pichler foto: Robert Pichler

 | Author: Robert Pichler foto: Robert Pichler

 | Author: Robert Pichler foto: Robert Pichler

Vrhunska vina, kava i pivo, besprijekornost u svih osam (plus couvert) posluženih tanjura, divan pogled na more te s ukusom uređen interijer samog hotela natjerali su nas da shvatimo zašto su kao vrhunsko ovo mjesto prepoznali i Michelinovi inspektori. Koncept koji njeguje Draga Di Lovrana zbilja zaslužuje najviše priznanje, a sa samo 27 godina, chef Deni Srdoč i tanjuri koje stvara za domaću su publiku apsolutna senzacija.

Nije ni čudo što su ljubitelji vrhunske gastronomije s početka ovog teksta sada nahrlili u Lovran kako bi nadoknadili propušteno. Tako, ako se zaželite doze luksuza koji zbilja ne predstavlja ogromne izdatke, a nudi vrhunsku uslugu, hranu i ambijent, svakako požurite s rezervacijama, svakim je danom mjesta sve manje.

 | Author: Robert Pichler foto: Robert Pichler

 | Author: Robert Pichler foto: Robert Pichler  | Author: Robert Pichler foto: Robert Pichler  | Author: Robert Pichler foto: Robert Pichler  | Author: Robert Pichler foto: Robert Pichler

 | Author: Robert Pichler foto: Robert Pichler  | Author: Robert Pichler foto: Robert Pichler  | Author: Robert Pichler foto: Robert Pichler

 | Author: Robert Pichler foto: Robert Pichler

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.