Zvjezdica mu je donijela nezapamćenu navalu znatiželjnika zainteresiranih za ono što ovaj mladi chef nudi na svojim tanjurima, dok su oni koji su Denijevu kuhinju isprobali prije velikog priznanja, s njime dijelili gotovo istu količinu sreće kao i njegov tim. Deni je skroman, simpatičan, pristupačan, mlad, ne boji se učiti, ali ni eksperimentirati i upravo se zato bilo toliko lijepo veseliti uspjehu njegovog tima.
Prošlog je vikenda chef Deni Srdoč sa svojim timom predstavio novi meni u hotelu i restoranu Draga Di Lovrana u Lovranu. Bili smo tamo, proveli dan i noć u hotelu koji broji svega desetak prekrasnih, s ukusom uređenih soba, kušali osam sljedova uparenih s pivom, kavom i vinima i napokon otkrili što je to u Hrvatskoj potrebno za Michelinovu zvjezdicu.
Na svakom od serviranih tanjura, ekipa iz kuhinje uspjela je postići savršenu zaokruženost okusa koji se onda u ustima rastavljaju na slatko, slano, kiselo, uz povremenu dozu ugodne gorčine. Neobično, ali itekako dobrodošlo iznenađenje bilo je i uparivanje jela s pivom, kavom i vinom. Tako je uz svaki je tanjur na stolu stajala i elegantna čaša Fakin vina, Houblon craft piva ili najfinije arome kvalitetne etiopijske i meksičke kave.
Ekipa iz kuhinje predstavljala je jela te na svoj, šarmantan način, svakom od njih dodala još jednu malu dozu osobnosti. Uzbuđenje je raslo, večera je mogla početi.
Škamp u kombinaciji s kremom od limuna i peršina te rajčicom bio je pun pogodak za početak večere. Nježno teksturama, intenzivno okusima. Tartar rolica omotana u roast beef koji je uslijedio bio je pak korak naprijed prema nešto robusnijim, ali umjerenim okusima. Chef Srdoč upario je ovaj dio s umakom od hrena, bademima, parmezanom i slatkastim jabukama. Opet slatko, slano, kiselo, sjajno!
Raža i kopun bili su apsolutni favoriti večeri i izazvali oduševljenje na licima iznad baš svakog tanjura za stolom. Ražu je ekipa upakirala u slasnu, hrskavu tempuru te poslužila uz naizgled jednostavan spoj blitve, krumpira i češnjaka. Samo naizgled. Kada pak je pred nas stigla tjestenina punjena kopunom, znali smo da je riječ o stvaranju nečeg vrhunskog, onog što podsjeća na najfiniji domaći nedjeljni ručak, a u isto vrijeme sa sobom donosi note luksuza u koje se naprosto upušta, onako na glavu, do zadnje mrvice.
Kod ovog smo tanjura napokon primijetili i genijalne umake koje stvara chef Srdoč. Pažnja koja se u ovoj kuhinji posvećuje umacima, čini se, s posebnom pažnjom upakirana je u tekuće zadovoljstvo koje zatim na uzbudljiv način upotpunjuje svako jelo. Vrhunski!
Nakon kopuna, isprobali smo još i sporo pečena teleća rebra u kombinaciji s prokulicama te file crne slavonske svinje sa svježim sezonskim divljim šparogama. Teletinu je ekipa uparila sa sjajnim Houblon pale ale-om dok se slavonska svinja na lovranskom tanjuru sjajno spojila s Il Primo Fakinom iz 2016.
Na kraju, desert u dva slijeda. Prvi i, ako smijemo priznati, upečatljiviji, svakako je bila pana cotta od bijele kave u kombinaciji s baškotom. Prema riječima ekipe iz kuhinje, inspiraciju su pronašli u djetinjstvu i bakinoj beloj kafi od koje su zatim u svojoj kuhinji napravili čudo. Uparili su okuse bijele kave s ribanom tonkom i, čini se, upravo je to bilo potrebno za dozu elegancije u poznatom ruhu.
Desert od maruna, koji je chef Srdoč sačuvao za sam kraj, sakrio je pak divno iznenađenje u teksturama. Spoj kestena, čokolade i naranče uz gutljaj Espresso martinija majstora od kave Domagoja Trusića - bolji završetak nismo mogli ni očekivati.
Vrhunska vina, kava i pivo, besprijekornost u svih osam (plus couvert) posluženih tanjura, divan pogled na more te s ukusom uređen interijer samog hotela natjerali su nas da shvatimo zašto su kao vrhunsko ovo mjesto prepoznali i Michelinovi inspektori. Koncept koji njeguje Draga Di Lovrana zbilja zaslužuje najviše priznanje, a sa samo 27 godina, chef Deni Srdoč i tanjuri koje stvara za domaću su publiku apsolutna senzacija.
Nije ni čudo što su ljubitelji vrhunske gastronomije s početka ovog teksta sada nahrlili u Lovran kako bi nadoknadili propušteno. Tako, ako se zaželite doze luksuza koji zbilja ne predstavlja ogromne izdatke, a nudi vrhunsku uslugu, hranu i ambijent, svakako požurite s rezervacijama, svakim je danom mjesta sve manje.