Recenzije 28. lipnja 2018.

Foodballerka: Pojeli smo sve i proglasili najbolje!

foto: Goran KovaZg
gastro postao gastro.24sata.hr
Zagrebački centar i ove je godini sretniji što ima trg na kojem se nešto događa. Štros je tako već desetak dana domaćin kućicama u kojima kreativci stvaraju sjajna jela i pića. Posjetili smo ih i, pogodite što se dogodilo...

Nije se dogodilo ništa epohalno, osim što smo se jako fino najeli i napili i zaključili da je stvarno tijekom svjetskog prvenstva u nogometu bolje biti vani među ljudima nego u dosadnoj sobi s kokicama. Uostalom, evo i izvještaja kako je glasao žiri u sastavu Lucija, Martina, Nina i Ribafish koji je sve zapisivao pa ne zamjerite na masnim flekama. Ah to je ostalo u bilježnici...

 | Author: Goran KovaZg foto: Goran KovaZg
 | Author: Goran KovaZg foto: Goran KovaZg

Sve počinje uvodnim koktelima na bazi gina i lagerom The Garden Brewery koji je napravljen specijalno za ovu priliku, iako ima još puno njihovih piva u ponudi. Bili smo spremni za prvo jelo, donio nam ga je čovjek iz T&T-a, specijaliziranih za festivale, koji su nas nakon zimske sarme to go, sada iznenadili pašticadom u pogači. Fino, sočno, bogato juneće meso junetine s coleslaw salatom u hrskavom i ukusnom masnom, a ne premasnom pecivu – sjajno su otvorili dan ocjenom 8,5!

 | Author: Domagoj Jakopović Ribafish foto: Domagoj Jakopović Ribafish

Haustor house novo je ime na domaćoj sceni, burger majstor Lovro koji satima može pričati o materijalu i namirnicama koje rabi za svoje bebe, a ne prevelik, ali bogat burger sa Salamander grilla čuva sve sokove, korektno priča priču, miriši na ugljen i stvarno bi bio fenomenalan da nije bio mrvicu preslan, što se vjerojatno omaklo zbog treme od žirija. Izvrstan burger (65 kn), dame oduševljene krumpir salatom, dovoljno za ocjenu 8,5.

 | Author: Domagoj Jakopović Ribafish foto: Domagoj Jakopović Ribafish

Red je došao i na 50 Burger & Champagne Bar koji nas potpuno neočekivano (čekali smo sjajne američke burgere) iznenađuju navijačkim ćevapima u poštenoj porciji (43 kn) s lepinjom i modrim lukom (Lukom Modrićem). Tu je i zastavica i malo previše ajvara i kajmaka po mom skromnom ukusu, ćevapi su jako mljeveni, ali ukusni, i općenito, izvrsno za uz pivicu – ocjena 7,5.

 | Author: Domagoj Jakopović Ribafish foto: Domagoj Jakopović Ribafish

OLI house donosi saftna, meka i nježna pileća krilca (53 kn) marinirana u vrhnju, senfu i acetu, okružena tortiljama u slatko ljutkastom umaku, savršeno za tamanjenje dok traje utakmica, ili da upije višak alkohola – nestaju u trenu, ocijenjena sa 7,0. 

 | Author: Domagoj Jakopović Ribafish foto: Domagoj Jakopović Ribafish

BarbaQ za 59 kuna nudi rebra od svinje Landrasice koju su osobno hranili. Meso nije soljeno nego injektirano specijalnom otopinom 20 začina, što se i osjeti u okusu. Čudesna korica iz najslasnijih Obelixovih snova, aromatično, ukusno, flafi meso koje bi ipak moglo biti zericu mekše, a dojam dodatno podiže i najbolji coleslaw u Zagrebu, svjež, nemastan, idealno razblažen ribanom jabukom – čestitke za 9,5.

 | Author: Domagoj Jakopović Ribafish foto: Domagoj Jakopović Ribafish

Kitchen&Grill Plac legendarnog vlasnika Josipa poslužuje marinirani batak i zabatak u fenomenalnom sarajevskom somunu s miješanom salatom za 45 kuna. Sama salata s brdom kupusa, mrkve, luka, sjemenki buče i svega živog je malo zbrda zdola, ali mekšu piletinu nismo dugo jeli – 7,5.

 | Author: Goran KovaZg foto: Goran KovaZg

Mario Mihelj je zaštitni znak El Tora, opjevan u svojim istraživanjima i kombinacijama, pa nas je i ovaj put iznenadio pulled beefom! Tri pozicije mesa, plećka, vratina, rebra, dvije vrsta paprike, kasnije i mozzarella daju stvarno kompleksno jelo, istovremeno lagano i konkretno, za prepričavanje i uživanje. Domaći čips na francuski način nije polučio isti uspjeh jer je bio mrvicu tvrd i mastan, ali sasvim dovoljno za ocjenu 9.

 | Author: Domagoj Jakopović Ribafish foto: Domagoj Jakopović Ribafish

Gostiona donosi savršen intermezzo, gravče na tavetinu – ipak se ne radi u tavici nego u mrcini, pa eto ideje za ime! Jako pikantno, veliki komadi povrća, fali neki završni šmek, ali taman za triježnjenje. Ocjena 8,0, probajte spojiti s koktelom Suarez Bara Mangosta i Rakijarnice - grize za uši! Još kad vam je posluži kralj, vječni putnik Tomislav Perko...

 | Author: Domagoj Jakopović Ribafish foto: Domagoj Jakopović Ribafish  | Author: Domagoj Jakopović Ribafish foto: Domagoj Jakopović Ribafish

Good Food s ponosom predstavlja Ronalda, presočan, rumen juneći ramstek u bagetu iz popularne Korice, pacan, odležan, dimljen u smokeru i oplemenjen umakom s 30 vrsta trava! Ubojito iskustvo, osjećate se kao skromni obrambeni igrač dok prema vama poput FAP-a juriša gelirano sixpackasto seksualno i nabrijano čudovište. Jaka, jaka stvar, mrvicu tvrdo pecivo i preživo meso, ali iznenađenje dana, ocjena 8,5.

 | Author: Domagoj Jakopović Ribafish foto: Domagoj Jakopović Ribafish

The Garden Bar & Kitchen donosi svoj ponos koji potpisuje velika Priska Thuring – komadiće pilećih prsa pohanih u corn flakesu posipane sezamom i mladim lukom s dva dipa (senf i med i BBQ) za 38 kuna. Brutalno jednostavno i savršeno za grickanje uz utakmicu, ne premasno, hrskavo, zove na još. Nema dalje, čista zaraza, ocjena 9,0.

 | Author: Domagoj Jakopović Ribafish foto: Domagoj Jakopović Ribafish

Pastrami - goveđi jezik u bagel pecivu novi je hit po receptu Marina Medaka. RougeMarin tako uz sebe ovom prilikom predstavlja svoju susjednu ispostavu originalnim pecivom od tri vrste brašna, bogatom količinom mesa, umakom od Dijon senfa, ukiseljenog stabljičastog celera i kiselih krastavaca, što u konačnici daje svježe, drugačije, totalno zanimljivo jelo koje treba probati još jednom za kompletni dojam. Inovacija broj jedan na festivalu, 36 kuna, ocjena 8.

 | Author: Domagoj Jakopović Ribafish foto: Domagoj Jakopović Ribafish

Palačinke Milky (oko 30 kn za dvije palačinke) svojim dizajnom, umacima, posipima i svime što ide na vrh najdražeg nam kolača, jednostavno izazivaju divljenje. Nikada palačinke neće tako izgledati kod kuće, a i tijesto im je sve kvalitetnije. Ocjene 7,5, vjerojatno zato jer više ne stane ni hostija, ali nema predaje!

 | Author: Domagoj Jakopović Ribafish foto: Domagoj Jakopović Ribafish

Za kraj, restoran Time s Robertom Hromalićem predstavlja ljetnu fritulu s vanilijom, jagodom i mentom. Briljantno, teško i lagano u isto vrijeme, za zaštititi i praviti se važnim u bijelome svijetu. A imaju i mini sladolede, to smo ponijeli doma... Cijena 25 kuna, ocjena 9!

 | Author: Domagoj Jakopović Ribafish foto: Domagoj Jakopović Ribafish
 | Author: Domagoj Jakopović Ribafish foto: Domagoj Jakopović Ribafish

Umjesto da predsjednik žirija daje kompletnu ocjenu, prepustili smo osvrt damama koje su sudjelovale u istraživanju, i općenito, dobro se provele...

Martina Rafaeli Ocana, urednica Story, Story vjenčanja, Večernjakov Gourmet:
Moja 3 favorita su:

- Quesadillas, dobra prezentacija, na prvi pogled čak se samo jelo činilo jednostavnijim od samog doživljaja koji je svakim zalogajem bio sve bolji i bolji. Odlična kombinacija malo "kruha" a puno ukusnog nadjeva (koji ne curi svakim grizom). Čak je i sam aftertaste pun okusa.

- Rebra, super pečeno meso, odlična hrskava korica, lako se jede prstima. Dobro se osjete začini. Prilog coleslaw, solidan, dovoljno hrskavo i sočno povrće i ok kao prilog ali čini mi se da se često ponavlja kao prilog uz druga jela pa mi je kao takav manje zanimljiv.

- Chicken Popcorns, odlična "grickalica" uz pivo. Hrskavi izvana a sočni iznutra komadići mesa skorom da ne trebaju nikakav umak. Začinjeni mladim lukom i sezam sjemenkama, što pruža dobru vizualu, ne smeta okusu. Odlično i za klince.

U užem izboru je i burger u brioche pecivu (jedini minus je višak soli) kombinacija okusa mesa i guacamole je ok. I odlična prezentacija.

Od slastica fritula iz Timea je mrak, semifreddo nisam probala jer nije stalo, ali odlična prezentacija. Pink gin tonic odličan, plus ide i za koktel Suarez, dobar omjer alkohola i okusa egzotičnog voća.

Nina Krečak, kuharica:
Jelo za početak bi definitivno bile quesadille. Punjenje je bilo vrlo ukusno, svaki okus se dovoljno isticao, a meso se rastapalo u ustima. Tostirana tortilja je dala malo hrskavosti koja mi je jako pasala. Vrlo su praktične za jest, mada me estetski nisu oduševile. Dovoljno dobro izgledaju za snack uz pivu.

Burger u briošu mi se prije svega svidio zbog same zamisli. Realizacija nije najbolje prošla jer je cijelo jelo bilo preslano. Kad stavim to sa strane sočnost mesa me oduševila, brioche nije bio presuh. Pun pogodak kod brioša je što je bio premazan maslacem i zapečen, što mu je dalo neodoljivu hrskavost. Salata je bila savršena jer je imala malo veću dozu kiseline koja taman paše uz cijeli burger. Sve u svemu okusi su bili skladni kad zanemarimo višak soli. Dosta dobro!

Treće jelo bi bila rebrica, meso je bilo savršeno pečeno. Nije se raspadalo u rukama, dovoljno mekano da možeš jesti s nogu. Okusi svi su se poklapali što se tiče mesa, salata mi nije baš bila oduševljavajuća ali dovoljno dobra da ne padne u sjenu rebaraca. Stvar koja me još fascinirala je veličina porcije koja se po meni poklapa s cijenom jela. Za rebarca više nemam što pametno reći, a i ne mogu biti objektivna jer me rebra sva obore s nogu.

Također, jelo koje bi izdvojila je pašticada. I radi Dalmacije koja iz mene ne izlazi, ali i radi stvarno finog mesa i dobrog spoja okusa. Kruh je bio super - hrskav, a iznutra mekan. Ma divno, ali ne dovoljno dobro da bi bilo u prva tri jela. Gin koji smo pili je pun pogodak, taman piće koje možeš pijuckati cijelu večer da ti ne bude preteško nakon jela. 

Lucija Biondić, urednica Moda.hr:
- Rebra (BarBaQ)
Nema tice do prasice. Fino se skidaju, nisu previše začinjena pa je u prvom planu meso, meka ko' duša i ostaju ti poslije ljepljivi prsti što najviše volim, jer ih mogu oblizati.
- Pop - corn chicken (The Garden Bar & Kitchen)
Nisam fan piletine, ali ova pop-corn je baš ukusna, slasna, nije suha, super izgleda i praktična je za grickanje uz tekmu. Ljeti umjesto čvaraka.
- Beef Quesadilla (El Toro)
Tanka tortilja koja samo drži na okupu sadržaj, pulled beef i povrće, je taman onoliko ugljikohidrata koliko mi paše u obroku. Lagano, ne čini težinu u želucu, a fino se najedeš i sit si.


Bilo je sjajno papati i piti na Foodballerki, vidimo se prvom prilikom!

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar BulldogZagreb
    BulldogZagreb 16:33 20. Srpanj 2018.

    Sljedeći put i do Bulldoga! :-)