Recenzije 729 prikaza 19. lipnja 2018.

Gyoza Sake Bar - mjesto na koje se i Japanci vraćaju po repete

Lidija Lončarić
Nemaju sushi ni ribu, a ipak se nazivaju japanskim restoranom. Ne nalaze se u strogom centru grada, a uspješno hrane gladne dobre japanske hrane već dvije godine. Čudo ili pametno poslovanje? Ovaj smo mali, ali velike pažnje vrijedan restoran naprosto morali posjetiti.

Japanski restoran bez sushija u Zagrebu je poput talijanskog restorana bez pizze. No, umjesto da odbija, Gyoza Sake bar u zagrebačkoj Boškovićevoj ulici već dvije godine iz dana u dan privlači sve više starih i novih gostiju. U čemu je tajna? U skromnom, ali simpatičnom pristupu, stvarno dobroj japanskoj hrani i jednostavnosti poslovanja.

 

 | Author: Lidija Lončarić Lidija Lončarić

 

"Koncept koji smo stvorili poprilično je drugačiji od onog na što smo navikli u Zagrebu. Nemamo samo sushi i sashimi već imamo hranu koju Japanci zbilja jedu svaki dan, nudimo jela koja su tamo popularna na nekakvoj svakodnevnoj razini. Popularna hrana u Japanu bila bi miso juha, pa ramen i onda japanski curry, a kod nas to nitko ne radi. Ljudi su u početku često dolazili i pitali za sushi, a onda se čudili kako ga kao japanski restoran nemamo. Japanska je  kuhinja puno bogatija, a nama je cilj da se ljudi upoznaju s više okusa", rekao nam je Antonio Jerković, voditelj, suvlasnik i chef u Gyoza Sake Baru.

Na ovom je mjestu sve vrlo jednostavno. Na meniju su dnevna jela koja se ponavljaju tek oko otprilike svakih šest mjeseci, pa je poprilično nevjerojatno da ćete u ovom restoranu pred sobom isprobati dva ista tanjura. Svakodnevno možete birati između mesnog i vegetarijanskog jela. Osim japanskog curryja i gyoza, naravno, a ta se jela s pravom nalaze u stalnoj ponudi.

 

 | Author: Lidija Lončarić Lidija Lončarić

 

Gyoze, iznutra meke i spužvaste, izvana obučene tankim tijestom i hrskavom koricom, divan su način za uživanje u laganom, ali zasitnom ručku. Nemojte probati pojesti samo jednu, neće vam uspjeti.

Osim gyoza, isprobali smo i katsu-ni, panirani kotlet s jajima i slatkim umakom od soje, poslužen s pirjanom mrkvom, krumpirom i mahunarkama te salatom od brokule i kupusa. Uz jelo se dobije i porcija riže, a ovakav je raskošan tanjur uobičajen u svakodnevnoj ponudi te stoji svega 52 kune. Slatkasto vino od šljiva s kockicom ili dvije leda pak je idealan napitak za osvježenje za vrijeme vrućih dana na zagrebačkom asfaltu.

"Kad smo radili neka jela u našim počecima, bili smo i još uvijek jesmo u dobrim odnosima s Japanskom zajednicom. Onda su oni dolazili testirati jela i odobrili. Radimo dosta s japanskim veleposlanstvima, a dobili smo i certifikat autentičnosti", dodao je Jerković.

 

 | Author: Lidija Lončarić Lidija Lončarić

 

Restoran je minimalistički uređen, s tek pokojim japanskim detaljem i to je zapravo sve što vam treba. Nekoliko visokih stolova, jedan u izlogu, za ekipu koja razumije japansku hranu i način uživanja u njoj. Jerković je, kaže, iznimno zadovoljan činjenicom da se ljudi koji jednom uđu i isprobaju njihovu hranu u pravilu gotovo uvijek vraćaju. Među njima se, dodaje, nalazi i velik broj Japanaca koje hrana u Gyoza Sake Baru podsjeća na onu kod kuće. Kako i ne bi kada je sam Jerković znanje dugi niz godina stjecao upravo u Japanu. Naučio je pripremati jela, shvatio njihov način života, a zatim se vratio u Hrvatsku. Zašto? Ne zna ni sam, no zadovoljan je trenutnom situacijom u kojoj se nalazi njegov restoran. 

"Većina gostiju na početku su bili stranci ili oni stranci koji žive u Hrvatskoj. Hrvati su dosta konzervativni po pitanju nove hrane. Vole oni nove kombinacije, ali ne vole nove okuse. Nismo htjeli raditi ustupke u smislu da radimo hrvatski twist na japanskoj kuhinji. Ako radimo japansku hranu, onda će biti kao ona u Japanu. Sada imamo stalne goste koji se rado vraćaju, a iznimno mi je drago što nam se vraćaju čak i turisti, posebice Japanci."

 

 | Author: Lidija Lončarić Lidija Lončarić

 | Author: Lidija Lončarić Lidija Lončarić

Za sada u restoranu radi tek troje zaposlenih, no uskoro im, najavljuje Jerković, stiže pojačanje.

"Dolazi nam još jedna cura iz Japana, koja je sommelierka za Sake i jedan stručnjak za Kaiseki Ryori. To je ceremonijalna hrana za posebne prilike i jede se u sljedovima. Tu je važan ne samo okus, već i miris, izgled, boje... Važno je da kompletan obrok sadrži malo namirnica, ali su one različite, različitih boja i okusa. Nama je primarni cilj pokazati raznolikost japanske klope. Želimo educirati ljude, a u isto vrijeme ponuditi stvarno dobru hranu."

Na kraju, želite li zbilja uživati u zbilja dobroj japanskoj hrani, pritom se osloboditi predrasuda da ona samo i isključivo podrazumijeva sushi, u Gyoza Sake Baru uvijek ste dobrodošli. Povedite i prijatelja, neka se priča, jer ovo mjesto zbilja je vrijedno toga.

P.S. Kroz dan još ćete nekako pronaći mjesto, no za večernja druženja uz dobre japanske zalogaje možda će vam ipak trebati rezervacija.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.