Recenzije 30. siječnja 2019.

Izlazak iz zone (osječkog) komfora

foto: Ivan Bašić Ronga
gastro postao gastro.24sata.hr
Mjesto koje je do sada bilo rezervirano isključivo za pivo, s izuzetcima kao što su grickalice, ili meso za koje se hvalimo da mu znamo procijeniti kut od 45 stupnjeva, protekli vikend je samo sebi podiglo ljestvicu. Gajba je u suradnji s chefom Ivanom Uglikom odlučila zakoračiti u gastro vode — i pritom to odradila vrlo dobro.

Očigledno je da su Osječani željni tematskih gastro događaja ili danas popularnih evenata, tražila se karta viška. Gajba je bila krcata ljudima i energija iščekivanja i uzbuđenja se mogla sjeći kroz (na žalost) zadimljeni prostor. Ipak bih volio da se ubuduće ne puši tamo gdje se jede.

 | Author: Ivan Bašić Ronga foto: Ivan Bašić Ronga

Tekuće predjelo
Među craft pivima te večeri nekako je svoje mjesto i pronašao craft gin, točnije — Rhapsody Dry Gin iz Samobora — koji je pripremljen s, pogađate, craft tonikom (kojem ne znam naziv), rozim paprom i krastavcima.

Nisam vičan opisivanju pića, ali gorčinu gina je vrlo dobro zaoblio tonik tako da je njegova svježina na početku došla vrlo dobro s obzirom na ono što je uslijedilo kasnije.

 | Author: Ivan Bašić Ronga foto: Ivan Bašić Ronga

Pale Ale Burger i istoimeno pivo
Odmah na početku smo krenuli po slavonski. Pale Ale burger s pecivom od čvaraka, sporo pečena svinjetina u kombinaciji s karameliziranim crvenim kupusom i umakom od pale ale piva. Sočno pecivo i meko meso u fazi špageti-putrenosti tope se u ustima, a prilog — rezanci od svježeg povrća odlično zamjenjuju krumpiriće i daju hrskavost i kontrast burgeru koju on traži.

Prvi slijed je pratio pale ale Zmajske pivovare, osobno bih išao na neku još svježiju varijantu, ali točeno Zmajsko nikada ne bih odbio.

 | Author: Ivan Bašić Ronga foto: Ivan Bašić Ronga

Ribs, Chips & (video) Dips
Nakon kratke pauze iz kuhinje izlaze Ribs, Chips & Dips. Predlažem ovo kao ime ako se bivši članovi Pipsa žele okupiti i svirati obrade. Iako, jelo je bilo sve samo ne loša obrada. Drago mi je primijetiti da moderna tehnika obrade hrane žive u Osijeku.

Sous-vide pečena rebarca bila su na granici slow cooked i trganja, što je super obrat u priči je BBQ umak s Beckers dark lager pivom na sreću izbjegao repetitivnost umaka baziranih na slatkoći. Domaći chips od krumpira sa začinskim biljem je bio pun pogodak, iako na količinu rebara želio sam da ga ima malo više. Slavonske porcije zahtijevaju i slavonske proizvode tako da je dipper od suhe šljive sa šljivovicom bio ekstra kick čipsu.

Becker'sov schwarzbier Mangulica pratila je ovo jelo i moram priznati da je im je ovo jedno od boljih piva koje su izbacili na tržište. Pitko i svježe, neopterećeno. Odlično se spojilo s rebarcima koja su ipak malo teža kategorija.

 | Author: Ivan Bašić Ronga foto: Ivan Bašić Ronga

Borba za mjesto
Za kraj nam je stigao Porter Profiteroli, hrskavo tijesto punjeno kremom od burbon vanilije i preliveno tamnom čokoladom s porterom Zmajske pivovare. Iako odličan desert, nakon prethodnih sljedova malo mi je bilo previše dizano tijesto. S ostalima bi bila poprilična borba u mom želudcu. Moram priznati očekivao bih malo lakši i svježiji kraj (iako sam znao što će biti posluženo). Ovdje nam je još kao finale došao i porter Zmajske koji se stameno nosio s profiterolima.

 | Author: Ivan Bašić Ronga foto: Ivan Bašić Ronga

Rock’n’roll iz kuhinje
Tap&Food je nastao kao spontana ideja, koja se vrlo brzo realizirala, pa nam je chef Uglik objasnio kako je došlo do same realizacije.

"Ideja kreacije jela i samog eventa je došla tako da sam u zadnjih 7 godina usavršavao kuharsko znanje u Zagrebu, Varaždinu i obali. Nakon povratka u Osijek kolega Luka (Juginović, voditelj Gajbe), Tibor (Kainz, vlasnik) i ja smo došli na ideju da u Gajbom napravimo kolaboraciju. Odlučili smo gostima približiti kuhanje s pivom i kombiniranje piva s hranom. Za mene kuhinja prostor gdje nema granice i pravila i želim osječkoj publici približiti svoje rock’n’roll kuhanje."

Nakon ovoga je malo dijete u meni skakalo od sreće jer je znalo da ovaj događaj može očekivati već sljedeći mjesec.

 | Author: Ivan Bašić Ronga foto: Ivan Bašić Ronga

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.