Svaki ljubitelj vrhunskih kulinarskih kreacija kojem se pruži prilika biti na večeri na kojoj kuha 10 vrhunskih chefova bio bi lud kad bi odbio to iskustvo! A upravo tako bilo je na kulinarskim spektaklu u Novigradu, gdje je Aminess Hotels & Resorts zaključio ovogodišnju seriju popularnih Aminess Wine & Gourmet Nights događanja uistinu posebnom večerom.
Ekskluzivna večera All Stars Experience okupila je neka od najzvučnijih imena regionalne gastronomske scene, koji su svojim kreacijama gostima priuštili nezaboravno iskustvo te na najljepši način proslavili završetak još jedne uspješne gourmet godine u Aminessu.
Aminess Wine & Gourmet Nights - All Stars Experience
8 sjajnih chefova, 2 slastičarke i 2 sommelierke
Bilo je tu 8 sjajnih chefova: kuhali su Janez Bratovž, Hrvoje Zirojević, Mario Mihelj, Melkior Bašić, Matija Bogdan, Jorg Zupan, David Skoko te Tomica Đukić, dvije sjajne pastry chefice Martina Labinjan i Bojana Bukvić, te dvije izvrsne sommelierke - Nina Bratovž iz Slovenije, koja je na večeri prezentirala slovenska vina, te njezina hrvatska kolegica Karin Rupena Perdec koja je birala i prezentirala hrvatska vina.
U svečanom ambijentu à la carte restorana Oliveto u novigradskom Aminess Vival Maestral Hotelu, večer je započela pićem dobrodošlice, pjenušcem vinarije Veralda, nakon čega je uslijedio niz sljedova koji su predstavljali pravu odu lokalnim namirnicama i modernim kulinarskim tehnikama. Domaćini i gostujući chefovi udružili su snage kako bi kreirali jelovnik koji spaja najbolje od Istre, kontinenta i regije.
Delikatna pastrva by Janez Bratovž
Jelo Hrvaoja Zirojevića: ekler punjen hladnim brujetom od ugora uz zabaione od morskog ježa i kamenice
1. dio: Od delikatne pastrve do sočne i slasne janjetine
Nagrađivani slovenski chef Janez Bratovž otvorio je seriju sljedova delikatnom pastrvom u savršenom, suptilnom umaku s misom i yuzuom. Svi okusi bili su sjajno usklađeni, jelo profinjeno, lagano... da poželiš još koji dodatan zalogaj.
More na tanjuru na kreativan je način interpretirao legendarni splitski chef Hrvoje Zirojević, majstor dalmatinske kuhinje. On je pripremio ekler punjen hladnim brujetom od ugora uz zabaione od morskog ježa i kamenice - bio je to savršeno usklađen, intenzivan okusa mora, kako ga u svoja jela prenosi samo Zirojević.
Zagrebački chef Mario Mihelj oduševio je prisutne bezmesnom kreacijom od dimljene cikle s emulzijom od sardina i zelenom chermoulom. Bravo za člana žirija MasterChefa, inače poznatog uglavnom po mesnim jelima (osim što je majstor latinoameričke kuhinje, chefu Mihelju tepaju i da je "šaptač steakovima"). Dakle, pravo slasno iznenađenje!
Mario Mihelj oduševio je prisutne bezmesnom kreacijom od dimljene cikle s emulzijom od sardina i zelenom chermoulom
Jelo chefa Melkiora Bašića - bogata rolada od krumpira s hoisin i bešamel umakom, sotiranim gljivama i ukiseljenim lukom
Janjetina by Matija Bogdan
Bivši član žirija MasterChefa, uspješan chef Melkior Bašić, pripremio je bogatu roladu od krumpira s hoisin i bešamel umakom, sotiranim gljivama i ukiseljenim lukom. Chef koji je u Aminessu od 2023. zadužen za unaprjeđenje kvalitete i standarda svih buffet stolova, oduševio me je svojim savršenim zimskim comfort food jelom.
I njegov kolega iz zvjezdanog Aminess Gourmet tima Matija Bogdan pripremio je sjajan topao slijed - janjetinu s karameliziranom sirutkom i chimichurrijem.
Dimljeni jezik sa zelenim paprom i radičem - jelo chefa Jorga Zupana
Barbun (trlja) by David Skoko
2. dio: Od dimljenog jezika do deserata koji pričaju sve jezike
U drugom dijelu večere sjajan ljubljanski chef Jorg Zupan ponudio je odvažnu i slasnu kombinaciju intenzivnih okusa dimljenog jezika sa zelenim paprom i radičem, a domaćin i ambasador projekta David Skoko predstavio se barbunom (trljom) uz pire od cvjetače i pastrnjaka.
Slavonske boje branio je Tomica Đukić, inače chef u restoranu Josić, smještenom u istoimenoj baranjskoj vinariji, te kuhar Hrvatske nogometne reprezentacije. Predstavio se kompleksnim jelom od hammera crne slavonske svinje, upotpunjenog kestenom u sirupu s klinčićima, glaceom od frankovke, röstijem od bundeve te kremom od dunje. Prava kontinentalna gozba!
Slavonac Tomica Đukić predstavio se sezonskim jelom od crne slavonske svinje
Slatki epilog večeri bio je u rukama vrsnih slastičarki koje su osigurale savršen završetak ovog gourmet iskustva. Martina Labinjan osvježila je nepca desertom na bazi citrusa (limuna, curda od bergamota i naranče), meringe i badema, dok je Bojana Bukvić zatvorila večeru Medenjakom, desertom koji je sadržavao sablé breton biskvit s medom od drače, pečenim šljivama, crème fraîcheom i crémeux od mliječne čokolade.
Sjajan osvježavajuć citrusni desert Martine Labinjan
Desert Medenjak pastry chefice Bojane Bukvić
Pomno odabrana hrvatska i slovenska vina
Svaki slijed pratila su pomno odabrana vina vrhunskih vinarija iz Hrvatske i Slovenije: Herga sivi pinot 2023., Dešković malvazija 2024., Zelen Pasji Rep 2024., Korak Rajnski rizling Laškovec 2024., Emilio Štekar 2024., Dobravac Simminor 2021., Ana Blanc 2024., Ipša Santa Elena red 2021., Rumeni muškat Šturm 2023. te Benvenuti Corona grande 2022. Vina su sjajno prezentirale sommelierke Nina Bratovž i Karin Rupena Perdec. Za glazbenu pratnju pobrinuo se glazbeni dvojac Eni Jurišić i Vjekoslav Ključarić.
Sjajna hrvatska i slovenska vina
Eni Jurišić i Vjekoslav Ključarić
Moji dojmovi? Mislim da je iz proteklih redaka jasno koliko sam uživala u slasnim kreacijama sjajnih hrvatskih i slovenskih chefova te dviju vrsnih slastičarki, kao i u odličnom sljubljivanju vina i hrane. Moji favoriti? Teško ih je izdvojiti, jer jela su redom bila odlična, no možda me sam početak večere, za koji su zaslužni najiskusniji chefovi Bratovž i Zirojević, najviše iznenadio i napravio lijep uvod za ostatak večeri.