Recenzije 08. prosinca 2025.

Kakva večera! 10 top chefova kuhalo zajedno u Novigradu

Aminess Wine & Gourmet Nights
8 chefova, 2 pastry chefice i 2 sommelierke zaslužni su za večeru koja će se još dugo prepričavati
foto: Merlo De Graia
Aminess Wine & Gourmet Nights: Spektakularnom večerom All Star Experience zaključena je još jedna slasna gourmet sezona

Svaki ljubitelj vrhunskih kulinarskih kreacija kojem se pruži prilika biti na večeri na kojoj kuha 10 vrhunskih chefova bio bi lud kad bi odbio to iskustvo! A upravo tako bilo je na kulinarskim spektaklu u Novigradu, gdje je Aminess Hotels & Resorts zaključio ovogodišnju seriju popularnih Aminess Wine & Gourmet Nights događanja uistinu posebnom večerom.

Ekskluzivna večera All Stars Experience okupila je neka od najzvučnijih imena regionalne gastronomske scene, koji su svojim kreacijama gostima priuštili nezaboravno iskustvo te na najljepši način proslavili završetak još jedne uspješne gourmet godine u Aminessu.

Aminess Wine & Gourmet Nights | Author: Merlo De Graia Aminess Wine & Gourmet Nights - All Stars Experience foto: Merlo De Graia

8 sjajnih chefova, 2 slastičarke i 2 sommelierke

Bilo je tu 8 sjajnih chefova: kuhali su Janez Bratovž, Hrvoje Zirojević, Mario Mihelj, Melkior Bašić, Matija Bogdan, Jorg Zupan, David Skoko te Tomica Đukić, dvije sjajne pastry chefice Martina Labinjan i Bojana Bukvić, te dvije izvrsne sommelierke - Nina Bratovž iz Slovenije, koja je na večeri prezentirala slovenska vina, te njezina hrvatska kolegica Karin Rupena Perdec koja je birala i prezentirala hrvatska vina.

U svečanom ambijentu à la carte restorana Oliveto u novigradskom Aminess Vival Maestral Hotelu, večer je započela pićem dobrodošlice, pjenušcem vinarije Veralda, nakon čega je uslijedio niz sljedova koji su predstavljali pravu odu lokalnim namirnicama i modernim kulinarskim tehnikama. Domaćini i gostujući chefovi udružili su snage kako bi kreirali jelovnik koji spaja najbolje od Istre, kontinenta i regije.

Aminess Wine & Gourmet Nights | Author: Merlo De Graia Delikatna pastrva by Janez Bratovž foto: Merlo De Graia

Aminess Wine & Gourmet Nights | Author: Merlo De Graia Jelo Hrvaoja Zirojevića: ekler punjen hladnim brujetom od ugora uz zabaione od morskog ježa i kamenice foto: Merlo De Graia

1. dio: Od delikatne pastrve do sočne i slasne janjetine

Nagrađivani slovenski chef Janez Bratovž otvorio je seriju sljedova delikatnom pastrvom u savršenom, suptilnom umaku s misom i yuzuom. Svi okusi bili su sjajno usklađeni, jelo profinjeno, lagano... da poželiš još koji dodatan zalogaj.

More na tanjuru na kreativan je način interpretirao legendarni splitski chef Hrvoje Zirojević, majstor dalmatinske kuhinje. On je pripremio ekler punjen hladnim brujetom od ugora uz zabaione od morskog ježa i kamenice - bio je to savršeno usklađen, intenzivan okusa mora, kako ga u svoja jela prenosi samo Zirojević.

Zagrebački chef Mario Mihelj oduševio je prisutne bezmesnom kreacijom od dimljene cikle s emulzijom od sardina i zelenom chermoulom. Bravo za člana žirija MasterChefa, inače poznatog uglavnom po mesnim jelima (osim što je majstor latinoameričke kuhinje, chefu Mihelju tepaju i da je "šaptač steakovima"). Dakle, pravo slasno iznenađenje!

Aminess Wine & Gourmet Nights | Author: Merlo De Graia Mario Mihelj oduševio je prisutne bezmesnom kreacijom od dimljene cikle s emulzijom od sardina i zelenom chermoulom foto: Merlo De Graia

Aminess Wine & Gourmet Nights | Author: Merlo De Graia Jelo chefa Melkiora Bašića - bogata rolada od krumpira s hoisin i bešamel umakom, sotiranim gljivama i ukiseljenim lukom foto: Merlo De Graia Aminess Wine & Gourmet Nights | Author: Merlo De Graia Janjetina by Matija Bogdan foto: Merlo De Graia

Bivši član žirija MasterChefa, uspješan chef Melkior Bašić, pripremio je bogatu roladu od krumpira s hoisin i bešamel umakom, sotiranim gljivama i ukiseljenim lukom. Chef koji je u Aminessu od 2023. zadužen za unaprjeđenje kvalitete i standarda svih buffet stolova, oduševio me je svojim savršenim zimskim comfort food jelom.

I njegov kolega iz zvjezdanog Aminess Gourmet tima Matija Bogdan pripremio je sjajan topao slijed - janjetinu s karameliziranom sirutkom i chimichurrijem.

Aminess Wine & Gourmet Nights | Author: Merlo De Graia Dimljeni jezik sa zelenim paprom i radičem - jelo chefa Jorga Zupana foto: Merlo De Graia Aminess Wine & Gourmet Nights | Author: Merlo De Graia Barbun (trlja) by David Skoko foto: Merlo De Graia

2. dio: Od dimljenog jezika do deserata koji pričaju sve jezike

U drugom dijelu večere sjajan ljubljanski chef Jorg Zupan ponudio je odvažnu i slasnu kombinaciju intenzivnih okusa dimljenog jezika sa zelenim paprom i radičem, a domaćin i ambasador projekta David Skoko predstavio se barbunom (trljom) uz pire od cvjetače i pastrnjaka.

Slavonske boje branio je Tomica Đukić, inače chef u restoranu Josić, smještenom u istoimenoj baranjskoj vinariji, te kuhar Hrvatske nogometne reprezentacije. Predstavio se kompleksnim jelom od hammera crne slavonske svinje, upotpunjenog kestenom u sirupu s klinčićima, glaceom od frankovke, röstijem od bundeve te kremom od dunje. Prava kontinentalna gozba!

Aminess Wine & Gourmet Nights | Author: Merlo De Graia Slavonac Tomica Đukić predstavio se sezonskim jelom od crne slavonske svinje foto: Merlo De Graia

Slatki epilog večeri bio je u rukama vrsnih slastičarki koje su osigurale savršen završetak ovog gourmet iskustva. Martina Labinjan osvježila je nepca desertom na bazi citrusa (limuna, curda od bergamota i naranče), meringe i badema, dok je Bojana Bukvić zatvorila večeru Medenjakom, desertom koji  je sadržavao sablé breton biskvit s medom od drače, pečenim šljivama, crème fraîcheom i crémeux od mliječne čokolade.

martina labinjan desert | Author: Emina Basara Sjajan osvježavajuć citrusni desert Martine Labinjan foto: Emina Basara

Aminess Wine & Gourmet Nights | Author: Merlo De Graia Desert Medenjak pastry chefice Bojane Bukvić foto: Merlo De Graia

Pomno odabrana hrvatska i slovenska vina

Svaki slijed pratila su pomno odabrana vina vrhunskih vinarija iz Hrvatske i Slovenije: Herga sivi pinot 2023., Dešković malvazija 2024., Zelen Pasji Rep 2024., Korak Rajnski rizling Laškovec 2024., Emilio Štekar 2024., Dobravac Simminor 2021., Ana Blanc 2024., Ipša Santa Elena red 2021., Rumeni muškat Šturm 2023. te Benvenuti Corona grande 2022. Vina su sjajno prezentirale sommelierke Nina Bratovž i Karin Rupena Perdec. Za glazbenu pratnju pobrinuo se glazbeni dvojac Eni Jurišić i Vjekoslav Ključarić.

Aminess Wine & Gourmet Nights | Author: Merlo De Graia Sjajna hrvatska i slovenska vina foto: Merlo De Graia Aminess Wine & Gourmet Nights | Author: Merlo De Graia Eni Jurišić i Vjekoslav Ključarić foto: Merlo De Graia

Moji dojmovi? Mislim da je iz proteklih redaka jasno koliko sam uživala u slasnim kreacijama sjajnih hrvatskih i slovenskih chefova te dviju vrsnih slastičarki, kao i u odličnom sljubljivanju vina i hrane. Moji favoriti? Teško ih je izdvojiti, jer jela su redom bila odlična, no možda me sam početak večere, za koji su zaslužni najiskusniji chefovi Bratovž i Zirojević, najviše iznenadio i napravio lijep uvod za ostatak večeri.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.