Recenzije 21. veljače 2018.

Lorena Vasquez: Vrhunska večer rumova Gvatemale

foto: PR
gastro postao gastro.24sata.hr
Master blender Lorena Vasquez predstavila je u Zagrebu vrhunske rumove s planina Gvatemale - Zacapa Royal i Zacapa EDICIÓN NEGRA. Uz večeru ih je sjajno ukomponirao chef Noela Goran Kočiš, a mi smo saznali nove stvari o ovom divnom piću...

Tvrtka PPD Croatia, vodeći hrvatski distributer vrhunskih pića, ugostio je ovog tjedna Lorenu Vasquez - Master blender brenda Ron Zacapa, jednog od najpoznatijih ultra premium rumova na svijetu. U Hrvatskoj su se do sada mogli pronaći Zacapa 23 i Zacapa XO, a od ožujka se u ponudi nalaze i Zacapa Royal te Zacapa EDICIÓN NEGRA, kojeg je u restoranu Noel predstavila gospođa Vasquez.

 | Author: PR foto: PR

Davno su prošla vremena kad smo mislili da je rum ono piće koje mama i baka ubacuju u kolače, alkoholna bomba smećkaste boje, koju je bilo jako teško razrijediti, pa je često kuhača dijelila packe. Na Kubi sam se prvi put ozbiljno približio kulturi ovog napitka, a korak dalje je bilo upoznavanje s brendom koji dolazi iz Gvatemale, i diže ljestvicu na višu razinu.

 | Author: PR foto: PR

Mjesto gdje će se predstaviti ovi južnoamerički specijaliteti nije moglo biti bolje odabrano. Restoran Noel na čelu s Goranom Kočišem i Ivanom Jugom ubacio je mrvu ruma i još pokoji američki detalj u svako jelo koje je pažljivo bilo spareno sa svojim napitkom.

Počelo je s bisqueom od škampa s lješnjakom, tjesteninom, špinatom, hlapom i čipsom od plavog krumpira uz Zacapu 23. Aroma čokolade, vanilije i suhog voća izvrsno je popunila prirodnu slatkoću raka. Najbolji spoj večeri!

 | Author: PR foto: PR

Zacapa Negra došla je uz glaziranu patku s bučom, orašastim plodovima i krekom od Peru kave. Ovaj, nešto suši rum dozrijeva u glinenim posudama i ima miris nježno paljenog drveta, začina i orašastih plodova nježno je pratio na ugljenu pečena ne premekana pačja prsa. 

 | Author: PR foto: PR

"Zacapa EDICIÓN NEGRA novi je proizvod koji pokazuje drugačiju paletu Zacapa brenda, napuštajući slatkaste note specifične za Zacapa rumove. Inspiriran je prirodnim elementima Gvatemale i njenim tamnim vulkanskim tlom. Dozrijeva na hladnom zraku Gvatemalskog gorja, a stari u dvostrukim američkim hrastovim bačvama čime se stvara tamni rum s dimnim intenzitetom koji naglašava drvenaste i pikantne note." rekla je Lorena.

 | Author: PR foto: PR

Boca Zacape XO u obliku ribice čuva plemenitu tekućinu koja je jedno vrijeme odležala u bačvi od francuskog hrasta, a miriše po kori naranče, citrusima i svježoj kavi. Pridružio joj se komad crne slavonske svinje, čokolada, cikla, repa i pjena od koštane srži.

Kako se u Zacapi pazi na ne pretjerivanje u dodavanju šećera, tako je i desert bio napravljen bez istog. Royal, nastao miješanjem rumova starih od 8-30 godina, i najjači od svih (45% alc.), divno je zaokružio ovo čisto uživanje i osvajanje Južne Amerike. 

 | Author: PR foto: PR

"Bogat okus Zacapa Royal je uistinu divan. Pomiješan je s rumovima starima i do trideset godina te završio u finim francuskim hrastovim bocama. Rezultat je izuzetno duboka aroma, pune boje i bogatog okusa. Vjerujemo da je novi rum neusporediv u ukusu i kvaliteti, te da se razlikuje od bilo čega što ćete pokušati. Najbolje je uživali u čistim, složenim i višeslojnim okusima, tako da moćna aroma i bogati okus mogu biti u potpunosti cijenjeni" rekla je Lorena, i nikome nije palo na pamet da traži leda. Koji uopće nije bio potreban, jer je sobna temperatura upravo idealno pružala priliku da osjetimo sve arome koje su golicale naše nozdrve.

 | Author: PR foto: PR

Plodno vulkansko tlo planinske Gvatemale predstavlja jedno od najidealnijih mjesta u svijetu za uzgajanje šećerne trske, a Lorena Vasquez brine o dozrijevanju pića na nadmorskoj visini od 2300 m, gdje prosječna temperatura iznosi 16,7 stupnjeva Celzija. Dozrijevanje stoga nikada nije pod utjecajem velikih razlika u temperaturi, dopuštajući piću da razvije svoj dubok, bogat okus.

 | Author: PR foto: PR

Ova pića rezultat su jedinstvene kombinacije tla, klime i prirodnih materijala koji se spajaju kroz vješt proces destilacije te procesa dozrijevanja na velikim visinama. Za razliku od većine rumova koji koriste melasu, Zacapa se proizvodi koristeći najslađi prvi sok šećerne trske nakon gnječenja, tzv „djevičanski med šećerne trske“. Ekskluzivni Zacapa rumovi nastaju iz Art of Slow filozofije koja potiče ljude da otkriju užitak koji dolazi od uzimanja dovoljno vremena za uživanje u životu - stvaranju smislenih i ugodnih iskustva. Upravo u današnje vrijeme kada su svi previše zauzeti da jednostavno uživaju u trenutku, Zacapa vrijeme cijeni više od svega.

Što reći nego - u ovome se stvarno isplati uživati; rum više nikada nećemo gledati istim očima.


 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.