Recenzije 23. lipnja 2018.

Mediteran na tanjuru - hvarske pjatonce

foto: Julio Frangen
gastro postao gastro.24sata.hr
Na nedavnom „Festivalu mediteranske prehrane: srdela i vino“ na otoku Hvaru - organizator Udruga hvarski vinari podsjetila nas je da je mediteranska prehrana upisana 2013. na reprezentativnu listu nematerijalne baštine čovječanstva UNESCO-a.

 

Ona nije samo – hrana, ona predstavlja ukupnost vještina, znanja, praksi, vjerovanja i tradicija vezanih uz poljoprivredu i ribarstvo, preradu, pripremanje i osobito konzumiranje hrane. To već treću godinu dokazuje i ovaj Festival mediteranske prehrane koji je početkom lipnja pripremio raznolik program i posebne mediteranske jelovnike.

 | Author: Julio Frangen foto: Julio Frangen

Uz tradicionalnu „Večer bogdanuše“ u Svirču kojom se posebna važnost daje toj autohtonoj hvarskoj bijeloj sorti, program je nudio i brojne kulturološke i edukativne sadržaje, kao što su posjet Muzeju općine Jelsa; izložba „Hvar – UNESCO-ov otok“; 450.obljetnica Hektorovićeva Ribanja i ribarskog pregovaranja, vinska radionica s talijanskim sommelierom Robertom Leporijem „Priče o herojskim vinarima i okusima vina Cilenta, Hvara i Brača“. Veliku pozornost izazvala je  radionica sljubljivanje vina i čokolada s okusom Mediterana prof. Marije Vukelić, pod nazivom „Mirisi, okusi i misli Mediterana“, pod pokroviteljstvom FACM – Fondacije skupštine građanki i građana Mediterana, na kojoj su se uz čokolade s okusom limuna, naranče, lavande, rogača, kadulje, badema spajale misli o tim mirisima i arome hvarskih vina.

 | Author: Julio Frangen foto: Julio Frangen

 

Iznimno zanimljivo i emotivno bilo je predavanje glavne organizatorice Festivala i čelnice udruge „Hvarski vinari“ Ivane Krstulović Carić „Je znoš ča je glod?“u Muzeju općine Jelsa. Nakon čitanja priče prof. Zorke Bibić iz knjige „Bluses za dobri otok “, gđa Carić ispričala je kako su trava i drača često u prošlosti otočanima spašavale živote od sigurne gladi, objasnila važnost korova - tj. jestivog samoniklog bilja, prvenstveno „divjeg zeja“ na hvarskom pjatu. Prigodno je kušano „divje zeje“ sa srdelom i čašom bevande.

 | Author: Julio Frangen foto: Julio Frangen

 

Za vrijeme festivala u odabranim se hvarskim restoranima nudio „festivalski jelovnik“ s temom jela od srdele i inćuna i autohtonih hvarskih vina. Evo nekih od njih...

 

U smokve, Jelsa

 | Author: Julio Frangen foto: Julio Frangen

Malen, simpatičan, originalno uređen restorančić na jelškoj rivi, već na prvi pogled nudi nešto drukčije. I natpis na ploči na terasi - nudimo samo hvarska vina (trebalo bi biti uobičajeno, ali, nažalost znamo da nije) – veseli. I naziv lokala – veseli. I mladi bračni par, Ambroz i Irena, samom svojom pojavom zrače radošću, a idejama u kuhinji, osvajaju nepca. 

 | Author: Julio Frangen foto: Julio Frangen

Pozivaju nas da se smjestimo i dopustimo im da nas odvedu na sasvim drugačije gastronomsko putovanje. Već samim nazivom (U smokve – što znači „nešto je išlo u krivo“) kažu da se „odriču odgovornosti za sve formalne predispozicije svoje male institucije.“ Poštujući klasičnu gastronomiju, tradiciju i bonton, odlučili su promijeniti perspektivu doživljaja istog, unoseći svoje nasljeđe – elemente subkulture i decentnog bunta. Iako kuhinja radi samo 4 mjeseca u godini, ostatak vremena provode u intenzivnoj pripremi namirnica koje serviraju, nastojeći u što većoj mjeri biti samoodrživi (sami oru, kopaju, sade, beru, uživaju).

Dio namirnica organskog podrijetla (sjemenke, alge i žitarice) stižu poštom nekoliko puta mjesečno. Jaja su od hvarskih koka sretnica. Klice su iz laboratorija u susjednim Pitvama. Sve je složeno kako treba da gostu bude fino, ugodno i – ukusno, u mediteranskom stilu. Na hvarskom mediteranskom pjatu bile su polpete od srdele, pašteta od slane srdele i srdele na špici s rikolom i cherry pomama.

 | Author: Julio Frangen foto: Julio Frangen

Od ostalih jela, evo prijedloga ...

 | Author: Julio Frangen foto: Julio Frangen

 | Author: Julio Frangen foto: Julio Frangen

 | Author: Julio Frangen foto: Julio Frangen

 

ARTICHOKE, Restaurant & wine bar, Jelsa

Na jelšanskoj rivi još je jedan zanimljiv restoran koji spaja mediteransku i internacionalnu kuhinju (i u nazivu spaja to dvoje – artičoka kao domaća namirnica u internacionalnoj verziji imena). Želja je vlasnika da svaki gost osjeti kroz hranu i vino - dušu Jelse i Dalmacije u cjelini – gotovo sve namirnice se dobavljaju od lokalnih proizvođača. Restoran teži „ all day“ konceptu, poslužuju se tri glavna obroka i aperitivi.

 | Author: Julio Frangen foto: Julio Frangen

Wine bar nudi najveću ponudu domaćih vina na cijelom otoku, velika vinska imena poput Dubovića, Carića, Tomića, Vujnovića i drugih. Interijer je elegantan i fin, istodobno u nekim elementima moderan, industrijski. Unutarnji prostor proteže se na 105 kvadrata, a lounge terasa namijenjena opuštanju i uživanju u pogledu na mjesto i more ima 80 kvadrata.

Na jelovniku se nalaze ...

- rolice od tikvica

- carpaccio od pečenog ramsteka sa sjemenom rajčice i pikantnom papričicom

- carpaccio od hobotnice na crvenom grejpu, cherry rajčicama i rikuli

- hvarska veprovina s njokima, suhim smokvama i ovčjim sirom

- morska delicija (kozice, lubin, morski pas, hobotnica dagnje, palenta, šalša)
 | Author: Julio Frangen foto: Julio Frangen

- hobotnica ispod peke

 | Author: Julio Frangen foto: Julio Frangen

Restaurant PINETTA, Stari grad

U središtu Starog grada nalazi se restorančić mediteranskih delicija Pinetta, koji nosi ime prijašnje vlasnice kuće. Restoran ugodnog interijera i lijepe terase u mirnoj uličici, u dubokom hladu u kojemu se lijepo objeduje ljeti, a da nije prevruće. Jela su na bazi ribe, sve je friško i fino, a uz jela nude se hvarska vina.

 | Author: Julio Frangen foto: Julio Frangen

Preporučujemo

  • Carpaccio od tune
  • Starogrojska pogača
  • Gregada (morski pas, orada, škarpina brancin)
  • Deserti: slatka lončarica (mousse od vanilije s marelicom, čokoladom, bademom), semifreddo s prženim bademima i lavandom

Mirisi i okusi Mediterana pozivaju na uživanje koje može trajati satima...

 | Author: Julio Frangen foto: Julio Frangen

 

Restaurant DAVOR, Zavala

Kaže se „idemo kod Davora“ od vremena kad su imali pizzeriju Art u Jelsi, pa je tako nastalo i ime restorana. Tata je Davor, sinovi su Krišto i Grgo (obojica profesionalni kuhari), tu je i mama „koja ima sto ruku“, a u Zavali su već 20tak godina. Na 30m od plaže, „mi smo plažni objekt“ kaže chef Krišto, glavni u kuhinji, koji je s bratom preuzeo pizzeriju od tate i dodao u ponudu neka nova jela. Nova stara jela – ona koja su Krišto i Grgo jeli kao djeca, od namirnice oko njih.

Svježa riba, svježe školjke, rakovi, domaća tjestenina - ideja vodilja je „slow food“, uživati polako u hrani i - nabavljati namirnice u krugu od 50 kn od restorana, što nije lako izvedivo, ali teži se tomu. Cijela obitelj je u kuhinji, svi zajedno rade, a interijerom se pokazuje još jedna velika ljubav – u detaljima, slikama, uspomenama – ljubav prema Hajduku, decentno, ali za znalce, ipak vidljivo.

 | Author: Julio Frangen foto: Julio Frangen

Većina gostiju dolazi po preporuci, pa i mi preporučamo od srca:

Pjatonca Zavala: marinirani inčuni i slana srdela, sušeni pomidor i marinirana artičoka, kapare, motar, rikula

 | Author: Julio Frangen foto: Julio Frangen

Palamida s domaćom tikvicom, kapulom, rajčicom

Pitovska torta

Rožata s ekstratkom ruže

I veliki pozdrav iz Zavale od Krište: Zdravi i veseli bili!

 | Author: Julio Frangen foto: Julio Frangen

Festival mediteranske prehrane na Hvaru pokazao je svu kreativnost malih jelovnika baziranih  na srdeli, koji su za 60kn nudili izvorne okuse Mediterana. Mediteran na hvarskim pjatima traje cijele sezone, možda upravo ovaj Festival potakne restorane da neka „jednostavna“ jela i u jeku sezone ponude za razumne i prihvatljive cijene. Jer što je bolje od svježe srdele, od marende do glavnog jela?

Neka nam jadranska srdela i dalje bude često na pjatu, i kod kuće i u restoranu -  jer zdrava je, domaća – i fina!

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.