Recenzije 11. lipnja 2018.

Monte Rosso: Malvazija, masline i puno ljubavi!

foto: SZ
gastro postao gastro.24sata.hr
…sve to možete pronaći u Hrvatskoj Istri, na imanju Monte Rosso, nedaleko Savudrije, gdje na 65 hektara nekada makijom i korovom zarasle zemlje, ali čiste i neopterećene, danas možete uživati u vrhunskim vinima uz koricu kruha umočenu u ekstra djevičansko maslinovo ulje.

Hvarani Davor i Dean Duboković uz pomoć partnera Uroša Gorjanca uspjeli su na pažljivo odabranim pozicijama urediti čak tri prostora u kojima se možete odmoriti od svakodnevne gradske vreve, a ako ste baš u žurbi, zastanite bar na kratko u kušaonici na Crvenom Vrhu gdje će vam Slaven Deležan s veseljem ponuditi sve što Monte Rosso nudi u ambijentu kakvog sve rjeđe možete naći.

 | Author: SZ foto: SZ

Ako samo malo protegnete noge prema sjeveru, s vrha zemljišta možete izbrojiti ribarske brodice i policijske glisere u vječnoj igri lopova i pandura (sami odlučite tko je tko) u Piranskom zaljevu, krenete li malo zapadnije, ući ćete u Savudriju, a oni odvažniji mogu biciklom do Umaga udaljenog svega nekoliko kilometara…

Danas je na imanju Monte Rosso posađeno 14.000 maslina različitih sorti, 60.000 trsova dviju sorti (Malvazija i Montepulciano d’ Abruzzo), 2.000 stabala različitih sorti trešanja, i po 600 stabala smokvi i badema različitih sorti.

 | Author: SZ foto: SZ

Preporučujemo da najprije krenete s domaćim kruhom i Monte Rosso Premium maslinovim uljem, višestruko nagrađivanim zbog svoje izuzetne kakvoće i cjelogodišnje brige za masline koje se beru kad su optimalno zrele i prerađuju korištenjem najmodernije tehnologije u roku samo nekoliko sati. Ulje je dobiveno selekcijom više sorti: Istarska Bjelica, Pendolino, Maurino, Leccino, Ascolana i Picholine. Dok uživate u laganoj gorčini i s još jednim zalogajem prefinog kruha pripremate nepce za naredni užitak, domaćini će vas ponuditi čašom rashlađenog pjenušca.

 | Author: SZ foto: SZ

Neopisivo pitak, slamnato žuti pjenušac Monteclasicco već na nosu odaje da se radi o razigranoj, svježoj malvaziji, s perlicama koje s guštom promatrate kako se elegantno dižu dok kroz čašu promatrate zelenilo i smokve na samo par metara od terase. Ugodnih kiselina, napravljen od malvazije ubranoj 2015. godine po klasičnoj metodi fermentacije na kvascima u bocama 12 mjeseci prije degoržiranja, Brut Nature Dosage Zero pjenušac uvertira je u izbor sireva, žgvacet i brudet, ne nužno tim redom.

 | Author: SZ foto: SZ

Naime, Monterosso Malvazija Istarska prošlogodišnje berbe svježe je suho vino koje se može piti cijele godine, bez obzira na priliku, a mi bi rekli i bez obzira na hranu koju domaćini neumorno iznose na stol. Šalu na stranu, nama je savršeno sjela uz domaći sir s plijesni, budući da su blage voćne arome i slatkoća na jeziku produžili aftertaste koji poziva na još… A još je najlakše istočiti iz magnuma koji pokazuje malvaziju Dubokovićevih i Gorjancovih vinograda u punom sjaju – to je vino od vinifikacije pa do punjenja u magnum provelo u rabljenim barrique bačvama, svejedno zadržavajući i svježinu i aromatičnost.

Uz netom pržena jetrica Monterosso Nero, suho vino sorte Montepulciano d’ Abruzzo, intenzivno crvene boje, gusto, ali bistro. Nakon prerade odrađena je maceracija deset dana, manji dio vina je završio u inoksu, a ostatak je odležao 18 mjeseci u velikim drvenim bačvama, da bi poslije punjenja u boce odmaralo još šest do osam mjeseci prije nego je izašlo na svjetlo dana. Baršunastih tanina, pitko je i elegantno, srednjeg tijela i uvjereni smo da može odležati i postići punu zrelost za 2 godine. Monterosso Nerone, isto vino samo u bocama od 1,5, 3 i 5 litara ima specifičnu lokalnu, istarsku notu, zahvaljujući soli iz ne tako udaljenog mora, blage klime i manje vlage i padavina – vino koje će vas sigurno ugodno iznenaditi.

 | Author: SZ foto: SZ

I na kraju, prije nego pođete kući, umočite još malo kruha u ekstra djevičansko ulje od Istarske Bjelice, naglašene pikantnosti i gorčine – neponovljiv okus još će vas nekoliko kilometara podsjećati na predivno prijepodne u ugodnom društvu istinskih vizionara kojima već desetak godina više od pola godine priroda vraća ljubav koju ulažu u zemlju, stabla i čokote…

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.