Recenzije 01. veljače 2022.

Mr. Moo: Isprobali smo dva menija u restoranu o kojem svi pričaju

; Posjetili smo Mr. Moo restoran na zagrebačkoj Tkalči foto: Anita Mihalak/Mr. Moo
gastro postao gastro.24sata.hr
Smješten na zagrebačkoj Tkalči, Mr. Moo nudi nešto drugačiji koncept uživanja u hrani

Restoran Mr. Moo smjestio se na samom vrhu "Tkalče" (Tkalčićeva 84) gdje je nekada bio kafić poznat po šarenim kavama i ne baš uglednom interijeru. Kada zakoračiš u isti prostor danas, sigurno ga nećeš prepoznati. Mramor, zlatni detalji i živi zid obložen mahovinom i biljkama pružaju potpuno novi ugođaj koji odiše elegancijom, ali na vrlo zabavan način

Upravo tako možemo opisati i gastro ponudu restorana koji nam je predstavio novi koncept kojim su krenuli - fine dining. Iako u Zagrebu postoji nekoliko fine dining lokacija, Mr. Moo je jedan od dva restorana koji isključivo nude degustacijske menije. U ponudi imaju nekoliko degustacijskih menija od šest i četiri slijeda, a mi smo se odlučili isprobati jedan u kojem je glavna zvijezda jadranska riba te jedan u kojem okuse nosi meso i kontinent. Ono što nas je oduševilo je i činjenica da restoran baš sve, od najmanjih začina do ribe i mesa nabavlja od domaćih proizvođača, a to se uistinu može i osjetiti u svakom zalogaju.

 | Author: Mr Moo Chefica Ivana Antolković i sommelier Predrag Čavić; foto: foto: Mr Moo

Sva jela potpisuje chefica Ivana Antolković koja je s mnogo pažnje i mašte osmislila ove uistinu zabavne i ukusne menije. Kada kažemo zabavne, to uistinu i mislimo jer nas je svaki tanjur osim okusom oduševio i prezentacijom. Kako bi iskustvo fine dininga bilo zaokruženo, nagrađivani sommelier Predrag Čavić odradio je odličan posao u odabiru prikladnog vina uz svaki slijed.

Pozdrav iz kuhinje spaja sve menije

Na samom početku stigao je pozdrav iz kuhinje koji je identičan za svaki meni što znači da degustacijski meni od šest sljedova zapravo ima sedam zasebnih delicija. Pozdrav iz kuhinje odmah nas je oduševio prezentacijom, a iako se čini da se radi o jednoj cherry rajčici zapravo se ispod želea od rajčice krije mozzarella di bufala obogaćena gelom od svježeg bosiljka. Rajčica se odlično sljubila s blagim mjehurićima Štampar Urban White pjenušca.

 | Author: Anita Mihalak Pozdrav iz kuhinje; foto: foto: Anita Mihalak

S prvim slijedom znali smo da nas čeka meni pun zanimljivih kombinacija okusa

Nakon početnog zalogaja meniji gube svaku sličnost. U prvom jelu prvog menija okuse nose tanko rezana pačja prsa dimljena na drvetu jabuke koja su taman slana i dimljena da okus pačetine i dalje nije nadjačan. Uz pačja prsa poslužen je i gel od aloe vere i pjenica od naranče koja jelu daje dozu svježine. 

 | Author: Anita Mihalak Dimljena pačja prsa i jadranski škamp u žele omotaču; foto: foto: Anita Mihalak

U drugom meniju zvijezda prvog jela, u svakom smislu te riječi, bio je jadranski škamp u žele omotaču od žute dinje i svježe mente. Arome u omotaču odlično su balansirane pa su nježan okus škampa činile još boljim. Za još više zabavnih aroma zaslužni su gel od šipka i pjenica od crvenog grožđa, a jelo je zaokružilo višesortno istarsko ekstra djevičansko maslinovo ulje Selekcije Belić.

Juhe koje svakako trebaš isprobati

Juha poslužena uz prvi meni je ona od muškatne bundeve i gela od Abate Fetel kruške koja se u jelu našla i u dehidriranom obliku. Kombinacija bundeve i kruške budi nam lijepa sjećanja na jesenske dane, baš kao i cijeli prvi meni koji obiluje, nazovimo ih, šumskim okusima. Kao i svako jelo na meniju, i juha ima svježe note koje u ovom slučaju nosi pjenica od đumbira

 | Author: Anita Mihalak Juha od muškatne bundeve i juha od mrkve i kukuruza; foto: foto: Anita Mihalak

U drugom meniju juha je pripremljena od mrkve, kukuruza i klementine te obogaćena gelom od šipka, gelom od svježe mente i želeom od šipka. Kremasta juha brzo je nestala s tanjura, a kako bi se poigrala s teksturama, chefica Ivana Antolković u juhu je dodala nekoliko listića hrskavog čipsa od Grana Padano Riserve

Nakon juhe, vrijeme je za rižoto

Baš kao što i priliči, nakon juhe od muškatne bundeve u prvom meniju stigao je rižoto od vrganja, cikle i dalmatinske pancete. Šumske okuse prvog menija najviše osjetimo upravo u ovom jelu koje je i samo prezentirano kao mali čarobni kutak hrvatske šume. Iz ciklom jarko obojenog rižota izdižu se mlade jablanovače, koja grančica svježeg timijana i čips od Grana Padano Riserve dok se u samoj sredini tanjura nalazi mali zeleni dragulj, perla od svježe mente. Moram priznati kako mi je ovo jelo uz biftek s kestenom i čokoladom bilo najukusnije, a tome sigurno pridonosi i savršeno sljubljen Šember Crni Pinot Vučjak koji je bio dovoljno snažan, ali ne toliko da nadvlada samo jelo. 

 | Author: Anita Mihalak Rižoto od vrganja, cikle i dalmatinske pancete i rižoto od muškatne bundeve, kivija i jadranskih kozica; foto: foto: Anita Mihalak

Rižoto u drugom meniju također je savršeno pratio temu sljedova. Muškatna bundeva, kivi i jadranske kozice nešto su drugačija kombinacija nego što smo navikli, no moramo se složiti da odlično funkcionira. Baš kao i rižoto prvog menija, rižoto od bundeve krasila je perla, ovoga puta od limuna, a mogli smo osjetiti i aromu muškatnog oraščića, korice svježe limete i svježi kopar. Uz rižoto koji odiše svježinom, Predrag Čavić odabrao je jednako svjež vrhunski Traminac Iločkih podruma.

Glavno jelo dostojno prestižnih restorana

U prvom degustacijskom meniju glavno jelo je savršeno pečen biftek poslužen na kremi od kestena. Biftek od domaćeg junećeg mesa dolazi iz farme u Sv. Ivanu Zelini, a moramo napomenuti kako je uistinu precizno i s puno pažnje pečen baš kao što treba biti - medium rare. Okusi mesa i kestena dovedeni su do savršenstva u kombinaciji s kapljicama gela mliječne čokolade aromatizirane mandarinom te gelom i želeom od šipka. Uistinu jedno zabavno jelo puno okusa koje prave ljubitelje mesa nipošto neće razočarati. 

 | Author: Anita Mihalak Savršeno pečen biftek poslužen na kremi od kestena s kapljicama gela mliječne čokolade aromatizirane mandarinom te gelom i želeom od šipka; foto: foto: Anita Mihalak

Moramo spomenuti i odličan odabir vina uz glavno jelo. Uz mesni meni pili smo uistinu posebno vino - Medea Punta Greca. Naime, vinograd Punta Greca jedan je od najekstremnijih vinograda u Istri te je s čak tri strane okružen morem koje je od vinograda udaljeno tek stotinjak metara. To znači da su bobice konstantno izložene morskoj maglici koja nosi sol, a samim time daje vinu posebnu notu mineralnosti koja se odlično nadopunjuje s glavnim jelom. Svakako ga isprobaj!

 | Author: Anita Mihalak Divlja jadranska orada na kremi od poriluka s gelom od mandarine, gelom od kruške Abate i pjenica od cvijeta plavog graška; foto: foto: Anita Mihalak

Glavno jelo drugog menija nije bilo ništa manje impresivno. Divlja jadranska orada na kremi od poriluka je jedna jako nježna kombinacija, ali ipak puna okusa. Tu je i gel od mandarine, gel od kruške Abate te izrazito oku privlačna pjenica od cvijeta plavog graška. O ovoj morskoj kombinaciji nemamo što puno za nadodati osim da je vrlo ukusna i da bi joj se rado vratili, pogotovo uz čašicu izrazito podcijenjene Beljske Graševine koju je odabrao Predrag Čavić. 

Zabavni desert koji je savršeno zaokružio degustacijske menije

Kuglica gelata odličan je način kako s glavnog jela prijeći na desert. U prvom meniju je to gelato od šljiva i cimeta s dehidriranom narančom i klinčićem te perlom od naranče, a u drugom gelato od limunske trave i javorovog sirupa te perlom od limete i mente. 

 | Author: Anita Mihalak Gelato od šljiva i cimeta, gelato od limunske trave i javorovog sirupa i cheesecake kugla na Mr. Moo način; foto: foto: Anita Mihalak

Za sam kraj stigao je desert - cheesecake kugla na Mr. Moo način. Da bi uopće žlicom došli do kreme od krem sira, pjenice od šipka i gela od manga potrebno je razbiti kupolu od glukoznog stakla što čini ovaj desert još zanimljivijim. Poslužen u zdjelici od bijele čokolade, uistinu je bio savršen način kako zaokružiti ovo fine dining iskustvo. 

Cijena ovog posebnog iskustva koje svakako preporučujemo je 430 kuna za meni od šest sljedova, odnosno 340 kuna za meni od četiri slijeda. Ako se odlučiš za potpuni užitak i sljubljivanje vina, za mesni meni dodatno ćeš izdvojiti 280 kuna, odnosno 220 kuna za riblji meni. Kada uzmemo u obzir kvalitetu domaćih namirnica, kreativna i uistinu ukusna jela, vrhunsku uslugu i jednako ugodan prostor, svakako se radi o opravdanoj cijeni. Iskustvo je to koje ćeš sigurno pamtiti, ali se i poželjeti vratiti i isprobati što će nam to novo chefica Ivana Antolković pripremiti u novoj sezoni. 
 

Možda vas zanima... Posjetili smo novootvoreni Mr Moo! Znamo zašto ćeš poželjeti doći na ručak... Špajza
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.