Čak 111 sudionika, i više od 500 vina moglo se kušati na nedavno održanom festivalu WineRi koji od 2017. u Rijeci marljivo organizira Udruženje Kvarner Wines, koje okuplja vrijedne i sve uspješnije vinare Kvarnera. Odlična, vesela atmosfera po kojoj je ovaj festival nadaleko poznat, vrhunska vina s Kvarnera, susjedne Istre, čitave Hrvatske, ali i inozemstva, kao i lokalna gastronomija detalji su po kojima ćemo pamtiti i ovogodišnji festival.
WineRi 2025.
WineRi 2025. - Žarko Stilin i supruga Natalija
Vrijedna priznanja najboljim vinima i vinarima
Također, tijekom svečanog otvorenja festivala po prvi put su dodijeljene međunarodne nagrade Kvarner International Wine Trophy, a ovo ocjenjivanje već u svojoj prvoj godini ostvarilo je rekordne brojne.
Popis nagrađenih pronađi ovdje, a dobro je znati da je već poznat datum drugog ocjenjivanja koje bi se iduće godine trebalo održati 26. i 27. ožujka u Vrbniku. Ukoliko bude interesa, organizatori planiraju ovo ocjenjivanje proširiti na destilate i druge proizvode.
Što se sve moglo kušati?
Prije svega, festival WineRi pokazao je kako članovi Udruženja Kvarner Wines iz godine u godinu napreduju pa smo tako kušali njihove izvrsne pjenušce - od autohtonih sorti žlahtine i jarbole, pa čak i graševine te nekih internacionalnih sorti. Naravno, sjajne su njihove žlahtine, a i malobrojna vina od sorte jarbole koje u fokus polako vraća OPG Ružić.
Naravno, sjajna vina moglo se kušati iz cijele Hrvatske, ali i inozemstva, a jedan od kurioziteta bio je definitivno solaris vinarije Lakičević sa sjevera Kosova i koja se bavi organskom proizvodnjom vina.
Lijepa prezentacija Kvarnera kroz hranu i vino
Večeru uoči otvorenja festivala u vinoteci Wine&Co održana je odlična vinska radionica "Najbolje od Kvarnera" na kojoj su sommelierke Ines Matić Matešković i Lucija Matijević, ambasadorice Udruženja Kvarner Wines, znalački predstavile najbolje od najboljeg što se od vina može pronaći na Kvarneru. Radionicu su pratili izvrsni zalogaji chefa Aleksandra Salevića iz obližnje Konobe Feral.
Radionica je započela brut nature pjenušcem Ružić Jarbola, od autohtone sorte čiju su revitalizaciju započeli prije 10 godina. Ovaj je pjenušac proizveden klasičnom metodom, a proizvedeno je svega 1000 boca tako da je prava rijetkost.
Nastavili smo uz svježu žlahtinu vinarije Nada iz 2024. Lijepo je to, lagano ljetno vino nižih alkohola s aromama bijelog cvijeća i voća te dašak tropskog voća. Spomenut je, tijekom degustacije ovog vina, i projekt definiranja čaše za žlahtinu.
Uslijedilo je još jedno svježe vino Plovanić malvazija 2024., a nakon toga i kreativna kupaža mladog vinara Tonija Babića i njegove vinarije Kapić. Riječ je o vinu Devica iz 2023. u kojem je 50% malvazije, 40% chardonnaya i 10% muškata bijelog. Vino je fino, pitko, a priča i priču koju je najbolje slušati upravo od ovog mladog vinara čije svako vino ima poseban naziv inspiriran kvarnerskom tradicijom.
WineRi 2025.
Sljedeće je bilo macerirano vino žlahtina Sv. Duh vinarije Gospoja. Maceracija je trajala svega 30 sati, i to je pravo vino kakva su se pravila i pila nekada. Vino je zaokruženo, puno i elegantno, a dominantne su arome zrelog voća te vanilije.
Sjajno je bilo i vino Katunar Imolata 2022., sjajan orange koji je dvije godine odležavao u barrique bačvama. Grožđe je s položaja Sv. Lucija u okolici baške na Krku, a vinogradi su na čak 30% nagiba. Ovo je vino na ocjenjivanju Kvarner International Wine Trophy zasluženo proglašeno najbolje ocijenjenim jantarnim vinom redovne berbe.
Kušali smo i Pavlomir Rose Ružica Vinodola od cabernet sauvignona, a nakon toga i prvo crveno vino - Kapitul vinarije Šipun iz 2017., bordošku kupažu cabernet sauvignona, merlota i petit verdota. Riječ je o vinu koje u čašu donosi čitav opus kvarnerskog mediteranskog bilja, ali i aromu sušenih šljiva, a stoji 50 eura.
Za kraj - slatkiši. Prvo Žlahtina selekcija PZ Vrbnik, a potom i desertno vino Sv. Ivan Kuće vina Ivan Katunar napravljeno u stilu prošeka. Uistinu zavidna reprezentacija svega što vinski Kvarner nudi.
Osim zalogaja koje je pripremio za ovu vinsku degustaciju, chef Aleksandar Salević iz Konobe Feral pripremio nam je idući dan i odličan riblji ručak, odnosno riječku marendu. Za predjelo smo tako kušali razne male riblje zalogaje, poput ražnjića s maslinama i inćunima, tankih krekera s paštetom od bakalara, trlja na savur te salate od hobotnice. Za glavno jelo kušali smo pak odličan brudet od grdobine s palentom.
Više fotografija s festivala WineRi pogledaj u galeriji...
Nema odmora dok traje vinska obnova
Vrlo aktivno Udruženje Kvarner Wines ne miruje pa već, uz datum festivala WineRi iduće godine - 13. i 14. ožujka - najavljuju i brojne aktivnosti za ovu godinu. To su redom:
- Festival In vino veritas, Punat - od 19. do 21. lipnja.
- Ružica Vinodola, Novi Vinodolski - 22. i 23. kolovoza
- Dan vina, Vrbnik - 29. i 30. kolovoza
- Ribarski tjedan, Crikvenica - od 30. kolovoza do 6. rujna
- Bela nedeja, Kastav - od 4. do 6. listopada
Do sljedećeg vinskog susreta na Kvarneru sigurna sam neće dugo proći, a svi s velikim uzbuđenjem čekamo sljedeće izdanje festivala WineRi iduće godine, jer 2006. Kvarner će biti Europska regija gastronomije. Organizatori su već ove godine ljestvicu postavili dosta visoko, no ne sumnjamo da će nas već iduće godine iznenaditi brojnim novostima.