Recenzije 20. veljače 2019.

Oduševljenje: Lignja na crno Marka Alilovića uz sjajna talijanska vina!

foto: Forking Croatia
gastro postao gastro.24sata.hr
Iako je većina ljudi za zagrebački restoran Time uglavnom čula kao mjesto vrhunskog noćnog izlaska u strogom centru metropole, mi se svako malo oduševimo nekim novim jelom...

Tako je i ove veljače na meniju koji sastavljaju zajednički vlasnik lokala Davor Bienenfeld i chef Marko Alilović (pristigao u Time iz slavnog Boškinca s Paga) uz nezamjenjive klasike, osvanulo i nešto novo i dotjerano. Davor je totalno pod dojmom skorašnjeg posjeta Italiji i njihovim vinskim podrumima, pa je bilo jako zanimljivo kušati njegove nove favorite. Naravno, velika vinska karta s najjačim hrvatskim adutima je gotovo nepromijenjena, ali neki novi naslovi su ostavili stvarno dobar dojam.

„Hrvatska vina su najprodavanija, ali zašto ne ponuditi i nešto drugačije?“ rekao nam je Davor Bienenfeld.

 | Author: Forking Croatia foto: Forking Croatia
Uglavnom uz priču o novim vinima na čaše, aktualna je i ona o „All you can eat sushi“ za 200 kuna, koja je aktualna samo ponedjeljkom, ali možda vrlo brzo i utorkom. Bolje je nazvati. Riječ je o konceptu u kojem sjedite za šankom i gledate kako vam majstori rade vaš sushi. Tu, pred vama. Divota!

Za početak, popili smo novi šampanjac na karti, Troudon, a zatim i nježan vermentino Perlato di Bosco. Nasi goreng, Aziju na nosu i na jeziku, začinjenu i mirisnu suhu rižu s kozicama, jedan od obroka u rangu cijena od 60-90 kuna s kojim vas Time zove na brzi ručak koji će vas nahraniti, ali ćete biti u stanju i raditi nakon ovakvog „gableca“.

Tada je uslijedio play of the day, u naslovu spomenute lignje na crno, na kućnoj curry pasti s umakom u kojem se kuhao krumpir na koncu posut panko mrvicama. Dakle, delicija, samo takva. Hrabro priznaju kako lignja nije jadranska nego škotska, ali svaka pohvala za idealnu obradu i taman peckav umak, kompaktan, pikantan i stvarno za pamćenje. 

 | Author: Forking Croatia foto: Forking Croatia

Juneći meatballs od ostataka ribeyea imaju okus kao da ste iz izvadili iz najboljeg burgera, a za prilog idu više nego zanimljivi rezanci s akisoba umakom, maslacem od kikirikija, senfom, brokulom i vlascem. Gusto, jako, moćno.

Uz to jelo je došla ona, Skala od Paraschosa, Isabella Rossellini među vinima, ljubav na prvi miris, a kamoli gutljaj... Divno i elegantno vino, idealno za filozofiju lokala: „Želimo da gost dugo uživa i da nam se brzo vrati...“

 | Author: Forking Croatia foto: Forking Croatia


Za kraj čaša Sassicaije, najprodavanijeg talijanskog vina, kupaže merlota, cabernet sauvignona i sangiovesea umjesto deserta. Vrijeme je da stvarno posjetimo Italiju, ali prvo na malu školu talijanskih vina u Time.

 | Author: Forking Croatia foto: Forking Croatia

Sudeći po početku, očekuje nas sjajna sezona. Živjeli!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.