Recenzije 22. ožujka 2019.

Pažanin, Sanjin i Zirojević oduševili nesvakidašnjim jelima od ribljih iznutrica!

foto: Forking Croatia
gastro postao gastro.24sata.hr
Sve bitniji restoran na gastro sceni Hrvatske, Bicko na staroj karlovačkoj cesti, još je jednom bio dovoljno lud i hrabar da se uz pomoć chefova Ivana Pažanina, Brace Sanjina i Hrvoja Zirojevića prvi usudi napraviti nešto ovakvo inovativno!

Nakon što su nas oduševili Igrama gladi u kojima smo isprobali sve s roštilja, pa pokrenuli Tripijadu i Nutrijadu, Sandra i Ivica uz pomoć sina Karla Kovačevića i glavnog kuhara Vjekoslava Gelemanovića ovoga su ožujka smislili i Mare's trip, večeru jela od ribljih ostataka!

Za ovu su prigodu okupili dalmatinsku chefovsku klapu Ivana Pažanina, Bracu Sanjina i Hrvoja Zirojevića, trio pozitivnih luđaka koji su ne samo skakali, kuhali i pričali o svojim jelima, nego su još dodatno podizali atmosferu svojim međusobnim spačkama.

 | Author: Forking Croatia foto: Forking Croatia

Pet jela pratila su izvrsna vina vinarije Krolo pored Trilja, posebice pošip i tribidrag, a o sjajnom dojmu se prepričava i tjedan dana nakon što je večera održana. Večeru je dodatno začinila poznata lovkinja iz kviza Potjera, Morana Zibar, koja je vodila zabavan i ne prezahtijevan mini gastro kviz.

Ovako je Mare's Trip doživjela kolegica, gastro obožavateljica, novinarka i kritičarka Hana Čičić:

 | Author: Facebook foto: Facebook

Bicko je po običaju razvalio, a ovoga smo puta imali priliku pojesti izvrsna jela od ribljih dijelova koji uglavnom završavaju zaboravljeni i odbačeni, a bilo je među njima i onih dijelova koja jednostavno nemamo u tradiciji koristiti.

 | Author: Forking Croatia foto: Forking Croatia

1. Ganache jetre mola s friganim trljinim dračama
- prvo jelo koje je oduševilo sve! Jer eto, čips ribljih kostiju i dalje mnogima zvuči nepojmljivo, ali vjerujte mi - mnogi će sada na Dolac ići ciljano s idejom da kupe čim više kostiju. Jetra mola prekrasna, smooth and velvety, bogato i puno okusa. Evo, pojela bi čak i onaj rižin stiropor da je ovo gore namazano. Fenomenalno jelo!!!

 | Author: Forking Croatia foto: Forking Croatia

2. Carpaccio sabljarke s ikrom ježinca, pire šparoga
- jelo koje je za mene materijalizacija mora na tanjuru. Prekrasna lagana riba, krema mladih, divljih šparoga i emulzija s morskim ježincem. Riba eterična, ježinac mineralan i aromatičan, slan, čisto more, a pire sa šparogama najava proljeća i svega što nas čeka kad im krene sezona "in full-swing".

 | Author: Forking Croatia foto: Forking Croatia

3. Rižoto s kozica i butargom cipla
- OK, nije butarga sad nekaj za baciti, ali mnogi nisu upoznati s "kavijarom za siromašne", niti koliko je ova namirnica cijenjena i zastupljena vani. Zašto je kod nas gotovo pa i nema, ja ne znam. Rižoto je bio utjeha, jednostavno skuhan tanjur u koji se moglo uroniti. Svaki zalogaj bio je bogat komadićima ribica, kozicama, a bogata riblja podloga na kojoj je riža kuhana je u kombinaciji s ribanom butargom bila jednostavna, ali bogata i vrlo ukusna doza ribe za petak. Bogato, a bez težine. Na vrhu frigani rezanci koji su u dali crunch, a uvaljani u vreli rižoto dali trenutak "duble-up-on-the-carbs" trenutak. Petak je, pa nam je i to moglo proći. (smijeh)

 | Author: Forking Croatia foto: Forking Croatia

4. Tripe grdobine s fažolom
- ovo je bio pravi, ali PRAVI HRVATSKI MARE MONTI - odnosno jelo koje sjedinjuju more i planine. More i Sljeme u jednom jelu - tripe grdobine (začuđujuće velike, jer su bile od ribetine od nekih 30 kg!!!) spojene su s bogatim "Sljeme-style" grahom. Začinjeno između ostalog s cimetom, muškatnim oraščićem i klinčićima, ova bomba bi trebala biti stalna ponuda u Bicku.

 | Author: Forking Croatia foto: Forking Croatia

5. Mousse tamne čokolade, coulis malines kremom naranče, mrkve i đumbira
- jako, jako lijep desert. Često pišem o tome kako ne razumijem zašto naši restorani nisu u stanju raditi dobre deserte (mislim na one "najjače", čija se kuhinja ističe po svim medijima), a ovdje smo vidjeli zašto je nešto što je klasik, poput mousse čokolade, u biti postao klasik. Ovo je onaj "keep it simple" odgovor. Bogati, svileni fini mousse, mirisni coulis i odlična krema od naranče s twistom mrkve i đumbira. Odlično, taman za kraj, bez pretjeranih kerefeka stvari mogu biti puno više nego kada ih se krene komplicirati.

 | Author: Forking Croatia foto: Forking Croatia

Sve u svemu - bio je ovo jako, jaaako dobar trip. I to morski. Hvala dečkima kaj su nas zabavljali i donijeli nam malo mora u Zagreb, hvala Bicko-timu što daju i stvaraju prostor i platformu za ovakve večere - kojih treba biti čim više! Bravo ekipa, nadam se da se vidimo uskoro!

 | Author: Forking Croatia foto: Forking Croatia  | Author: Forking Croatia foto: Forking Croatia

Potpisujemo svako slovo, uz dodatak da je drugo jelo moglo biti malo začinjenije, a rižoto mrvicu kraće kuhan, ali ovo je tek prvi Mare's Trip, pa im sve opraštamo. Jer uz čips od trlje i grdobina koja je savršeno dublirala kožicu bunceka ili pršuta – ovo je apsolutno sjajan početak jedne duge veze. Jedva čekamo nastavak!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.