Recenzije 23. travnja 2022.

Probali smo što to fino kuhaju roboti u restoranu Bots&Pots

Od juhe i rižota do gulaša i tortilja, u Bots&Pots restoranu sva slasna jela pripremaju pametni kulinarski roboti foto: missGASTRO
gastro postao gastro.24sata.hr
Od juhe i rižota do gulaša i tortilja, u Bots&Pots restoranu sva slasna jela pripremaju roboti

Kada razmišljamo o budućnosti kulinarstva, mnoge ideje nam padaju na pamet, no da će roboti samostalno pripremati naša najdraža jela nismo očekivali još skoro. Uprava takvu gastronomiju 2.0 možemo pronaći u zagrebačkoj Vlaškoj ulici gdje se otvorio restoran Bots&Pots. Jedan je to od prvih ovakvih projekata, posebno u našoj zemlji, a iza kojeg stoje godine pomnog planiranja. 

Kada kažemo godine, to i mislimo. Na otvorenju restorana dočekao nas je Dražen Drnas koji je na ovom projektu s ostatkom tima radio čak šest godina. Ispričao nam je anegdotu kako se ideja zapravo rodila kao inženjerski izazov na jednoj popodnevnoj kavi u Dalmaciji, a znamo kako upravo takve ideje obično budu i najbolje. Dražen je razmjenjivao ideje s kolegom Đulijanom Nolom, a kako su obojica amateri kuhari i inženjeri, odlučili su idućih šest mjeseci provesti zatvoreni u garaži u raznim eksperimentima i osmišljavanju pametnog robota koji će ih dočekati s toplim obrokom na stolu. 

 | Author: missGASTRO Otvoren je prvi robotski restoran Bots&Pots na adresi Vlaška 50 foto: missGASTRO

Eksperimenti su se pokazali i više nego uspješni, kuhinjski robot je postao stvarnost, a uz pomoć partnera Hrvoja Bujasa otvoren je prvi robotski restoran Bots&Pots na adresi Vlaška 50. Iako su kuhinjski roboti dovoljno pametni da sami skuhaju jelo od početka do kraja, mladi chef Vedran Varvodić osmislio je i usavršio jela koje će pripremati. Bots&Pots zamišljen je kao restoran brze hrane, no u ponudi nećemo vidjeti burgere i krumpiriće, nego zdrava i domaća jela kakva smo navikli jesti u finim restoranima

Tako na meniju možemo pronaći slasna jela s tjesteninom kao su Fuži Arrabbiata, rižot od vrganja ili crni rižot s lignjama te gulaše od svinjetine ili hobotnice. Tu je i dnevna juha od sezonskog povrća za sve koji se žele okrijepiti ili zagrijati, pojesti možemo i tortilju s junećim mesom. Ponuda jela usklađena je sa sezonom i tako će se mijenjati kroz godinu, a chef Varvodić napominje kako sve sastojke nabavljaju od domaćih malih proizvođača i lokalnih OPG-ova. 

 | Author: missGASTRO Iako su kuhinjski roboti dovoljno pametni da sami skuhaju jelo od početka do kraja, mladi chef Vedran Varvodić osmislio je i usavršio jela koje će pripremati foto: missGASTRO

Baš kao što jelo naručujemo na dodir prsta, tako chef Vedran upravlja robotima. Ispričao nam je kako je svaki robot programiran da svaku put pripremi identično jelo, što osigurava da će svaki gost pojesti jelo istih okusa kao i idući te da će se poznatom okusu moći lako vratiti. Uz Vedrana u kuhinji radi i osoblje koje osigurava da svaki robot ima dovoljno sastojaka za pripremu delicija. 

Mi smo svakako morali isprobati kako kuhaju Bots&Pots roboti, a odlučili smo se za fuži verde s piletinom i slatku svinju s njokima. Na zaslonu na ulasku u prostor možemo vidjeti koja jela su već spremna za posluživanje te koliko će vremena biti potrebno za pripremu ostalih jela. Jednom kada na kiosku odaberemo jelo, sve što trebamo je platiti i pričekati na mjestu da roboti odrade svoje. Jela koja smo odabrali već su bila spremna tako da nismo dugo čekali. 

 | Author: missGASTRO Fuži verde s piletinom i slatka svinja s njokima foto: missGASTRO

Tjestenina verde s piletinom pravo je proljetno osvježavajuće jelo, a pripremljeno je baš kako treba. Domaća tjestenina sa špinatom i piletinom čini skladnu cjelinu i možemo vidjeti kako će biti popularan odabir za gablec ili večeru u hodu. Zanimalo nas je i kako roboti pripremaju jelo nalik gulašu koje je ipak nešto kompleksnije i moramo priznati da smo se iznenadili. Svinjetina je bila savršeno termički obrađena, sljubljena sa slatkastim umakom i domaćim njokima kod kojih se stvarno osjeti da su domaće. 

Kako jelo uvijek volimo zaokružiti desertom, isprobali smo tart od limuna s voćem i voćnu salatu koje, naravno, ne priprema robot. Tart je uistinu ukusan i sočan dok je voćna salata uvijek dobar izbor za završiti obrok. Uz deserte i fina jela možemo popiti i tople te hladne napitke kao i vino i pivo.

 | Author: missGASTRO Važno je napomenuti da su cijene u omjeru na kvalitetu jela uistinu povoljne te se kreću od 35 do 55 kuna foto: missGASTRO

Važno je napomenuti da su cijene u omjeru na kvalitetu jela uistinu povoljne te se kreću od 35 do 55 kuna. Drnas ističe kako su Bots&Pots zamislili kao franšizu te da bi uskoro mogli vidjeti njihove robotske kuhare diljem zemlje, ali i Europe. Nadamo se da će ovaj jedinstveni koncept zaživjeti jer nam se svidio spoj koncepta brze hrane s tradicionalnim receptima koje volimo. 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.