Recenzije 26. srpnja 2021.

Probali smo pizzu s pistacijom u restoranu Al Dente

Pizza s mortadelom i pistacijom foto: Filip Palovčik
gastro postao gastro.24sata.hr
U potrazi za vrhunskom pizzom i tjesteninom svratili smo u talijanski restoran Al Dente

U samom centru Zagreba smjestio se pravi mali kutak Italije. Preko puta poznatog Bulldoga, na adresi Bogovićeva 5, nalazi se restoran Al Dente koji kombinira talijansku tradiciju i domaće namirnice. Kada smo čuli da se radi o restoranu čija se kuhinja bazira na lokalnim i sezonsko dostupnim namirnicama, morali smo istražiti o čemu je riječ. 

Na samom ulazu dočekalo nas je ljubazno osoblje restorana, kao i vrlo moderno uređen prostor kombiniran s ugodnim osvjetljenjem i laganim zvucima talijanske glazbe. Osim terase koja se nalazi ispred samog restorana, posjetiteljima je dostupna i gornja etaža na kojoj delicije sprema chef Robert Horvat koji nas je upoznao s Al Dente ponudom i filozofijom. 
 

 | Author: Filip Palovčik Restoran Al Dente smješten je u Bogovićevoj ulici foto: Filip Palovčik
Al Dente u ponudi ima cijeli niz jela s tjesteninom koju sami pripremaju u restoranu, a sastojke kojima stvaraju ukusne kombinacije okusa nabavljaju od domaćih proizvođača i OPG-ova. Horvat napominje da svi sastojci osim San Marzano rajčica dolaze upravo iz naših krajeva, a posebno su ponosni na dnevnu ponudu hrane koja se rijetko kada ponavlja. Dnevne specijalitete pripremaju ovisno o tome koje su svježe namirnice dostupne tako da svaki dan možemo probati nešto novo, primjerice svježu jadransku ribu ili slavonsku crnu svinju.

Kako bi kušali spoj talijanske tradicije s domaćim sastojcima, odlučili smo se za fetucinne s jadranskim kozicama. Gotovo sva jela koja nudi Al Dente baziraju se na jednostavnoj kombinaciji karakterističnih talijanskih namirnica. Domaća tjestenina, jadranske kozice, San Marzano rajčica, cherry rajčice, maslinovo ulje i nekoliko listića bosiljka sve su što je potrebno da se pripremi ovo ukusno jelo, a više je nego dosta da uživamo u svakom zalogaju. Cijene tjestenine kreću se od 68 do 225 kuna, a porcije su dovoljno velike da se od stola sigurno nećemo ustati gladni.

 | Author: Filip Palovčik Fetucinne s jadranskim kozicama foto: Filip Palovčik

Nas su posebno zanimale canotto pizze koje priprema pizza majstor Enes Hrnjić u krušnoj peći. Na preporuku chefa, isprobali smo Mortadela i pistacio pizzu koja kao bazu ima fior di latte sir preko koje je premazana krema od pistacije, zaokružena mortadelom, crnim maslinama, bosiljkom i nekoliko kapi ekstra djevičanskog maslinovog ulja. Na prvi zalogaj razumjeli smo zašto nam je ovu delikatesu preporučio. Pistacija se savršeno nadopunjuje s karakterističnim okusom mortadele dok je tijesto za pizzu tanko i mekano, s pjenastim rubom karakterističnim za canotta pizzu. Ono što nas je posebno oduševilo je da tijesto pripremaju sa starterom, a ne pekarskim kvascem. Cijene pizza klasičnih okusa kreću se od 62 do 75 kuna dok gurmanske pizze poput one s tartufima dosežu cijenu od 225 kuna.
 

 | Author: Anita Mihalak foto: Anita Mihalak

Moramo se složiti da niti jedan talijanski ručak ili večera nisu potpuni bez kolača i kave. U ponudi se nazale tri jednako neodoljiva kolača pa se tako nismo mogli odlučiti za samo jedan. Čokoladna torta i torta s malinama bili su ukusni i kremasti, a ono što posebno možemo preporučiti je bakin kolač s limunom, tostiranim bademima i pinjolima. Slatki kolač s limunom odlično prati gutljaj Hug&Punch kave koja ima vrlo izbalansiran okus i nježnu aromu
 

 | Author: Filip Palovčik Al Dente u ponudi ima tri vrste kolača, a posebno je ukusan bakin kolač s limunom foto: Filip Palovčik
 

 | Author: Filip Palovčik Hug&Punch jedinstveni je spoj kave iz Brazila, Indije i Perua foto: Filip Palovčik

Cijeli doživljaj Al Dente restorana upotpunilo je vrlo uslužno osoblje te odlična lokacija na koju možemo svratiti svaki put kada se zaželimo izvorne talijanske hrane ili vrhunske pizze. Trenutno radno vrijeme restorana od nedjelje do četvrtka je od 10 do 23 sata, a petkom i subotom od 10 do 00. 

 | Author: Filip Palovčik U Al Dente restoranu dočekala nas je ugodna atmosfera foto: Filip Palovčik

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.