Recenzije 23. ožujka 2023.

Restoran Matsu nudi izvrsnu asian fusion kuhinju po vrlo pristupačnim cijenama

foto: Matsu
gastro postao gastro.24sata.hr
U zapadnom dijelu grada otvoren je asian fusion restoran Matsu koji nudi širok izbor popularnih jela azijske kuhinje po pristojnim cijenama

Azijska kuhinja u posljednje je vrijeme toliko popularna da svako malo niču nova mjesta s ponudom azijskih jela, što sve brojniji ljubitelji azijske kuhinje s veseljem pozdravljaju. Nakon uspješnog otvorenja asian fusion restorana Matsu u Zaprešiću, nedavno je otvoren još jedan Matsu – u zapadnom dijelu grada, na Svetom Duhu, preciznije u Domobranskoj ulici.

Iza restorana Matsu, koji bi uskoro mogao postati asian fusion lanac, iza kojeg stoji ista grupacija koja je vlasnik lanca restorana Batak Grill, Gyotaku Sushija, slastičarnica Torterie Macarona i Leggiero barova. Ukratko, ponuda restorana Matsu mogla bi se opisati kao omiljena jela azijske kuhinje po pristupačnim cijenama, s nekoliko inovacija na jelovniku.

 | Author: Matsu Restoran Matsu foto: Matsu

Odlični kokteli s azijskim štihom

Uz hranu, imaju i odličnu ponudu koktela koje je posebno za Matsu osmislio koktel majstor Filip Lipnik – 'žrtvovali' smo se i kušali čak tri i sva tri bila su vrlo ukusna. Odličan uvod u azijsku priču o okusima bio je koktel Madre Mango - s pireom od manga, rumom i tabascom, poslužen s trakicama chilija, čista esencija manga u čaši, pomalo slatkast, no ne previše.

 | Author: Matsu Hrskave rolice s povrćem foto: Matsu

Nastavili smo uz Azzi - s ginom, limunskom travom i ličijem, a završili su osvježavajuće slatkasti Rose Mule – s votkom, ružom, bergamotom i pivom od đumbira. Ovi kokteli izvrsno su se slagali uz hranu, no za one koji nisu raspoloženi piti koktele uz hranu, u restoranu Matsu od pića imaju i odličnu ponudu hrvatskih vina, potom japanskog suhog vina od umeshu šljive, domaćih i azijskih žestokih pića poput sakea…

Hrskavo za početak

Za početak finog obroka u restoranu Matsu preporučuju kozice u hrskavoj panadi (očišćeni repovi kozica u panko mrvicama, s wasabi majonezom i limetom), edamame (mahune od soje, maslinovo ulje, cvijet soli) ili pak tajlandsku tradicionalnu juhu Tom Yum Kha s mesom kozica i kokosovim mlijekom. Cijene su od 3,90 za edamame do 9,20 eura za kozica. Kušali smo edamame i bili smo jako zadovoljni jer nisu bili suhi kakve smo znali probati na drugim mjestima, već sočni, dovoljno slani. Uistinu ukusna zabava dok čekaš ostala jela.

 | Author: Matsu Gyoze foto: Matsu

Kao predjelo kušali smo i odlične gyoze sa svinjetinom, poslužene s teriyaki umakom – 5 komada u restoranu Matsu stoji 5,60 eura, a nude i gyoze s piletinom. Odlične su bile i rolice – kušali smo hrskave spring rolice s povrćem te pohane spring rolice s kozicama, piletinom i krem sirom. Oboje je bilo jako fino, a mi smo bili nestrpljivi i slistili ih dok su još bile jako, jako vruće. Inače, Matsu u ponudi ima i spring rolice s konfitiranim mesom patke te spring rolice s lososom. Cijene rolica kreću se od 5,20 do 6,60 eura.

Fine salate kao kompletan obrok

Zanimljiv dio ponude u restoranu Matsu su i toplo-hladne salate, jela koja mogu biti kompletan obrok za jednu osobu ili pak odlično jelo za dijeljenje. Kušali smo salatu od kozica i liganja s aromatiziranim daikonom (kozice, lignje, kuhani krumpir, mladi luk, daikon, baby špinat, dresing od agruma i sezamova ulja) – ukusno jelo nježnih okusa u kojem ništa posebno ne dominira. Lignje su bile ukusne, mekane, a kozice jako svježe, odlične teksture. Ovo će jelo posebno prijati onima koji nisu ljubitelji žestoko začinjene hrane, stoji 9,20 eura i porcija je prilično izdašna kao i većina porcija u restoranu Matsu.

 | Author: Matsu Hrskave kozice u panko mrvicama foto: Matsu

Od toplo-hladnih salata nudi se i salata od tune i povrća te salata s piletinom i kikirikijem (pileći file glaziran teriyaki umakom, bulgur, baby špinat, edamame, mladi luk, hrskavi kikiriki, tonkatsu umak). U ponudi su i bao bunsi – Kastu i Pork belly po cijeni od 6,60 i 7,90 eura za porciju od dva izdašna komada.

Kušali smo onbao bunse sa sporo pečenom svinjskom potrbušinom glaziranom teriyaki umakom, s povrćem iz woka, mladim lukom i tostiranim sezamom. Pecivo je bilo fino, mekano, meso i umak odlični. Definitivno nešto što bismo ponovno naručili.

 | Author: Matsu Bao buns foto: Matsu

Izvrstan teriyaki losos

Od glavnih jela u ponudi kušali smo izvrstan teriyaki losos, još jedno jelo koje bismo rado ponovili. Obilna porcija lososa mariniranog u miso pasti, te potom glaziranog teriyaki umakom, s povrćem iz woka, wakame algama, basmati rižom i tostiranim sezamom stoji pristojnih 10,50 eura i od nje se čovjek može stvarno dobro najesti ako naruči i samo to jedno jelo.

 | Author: Matsu Teriyaki losos foto: Matsu

Također, kušali smo i Panang curry – svinjetinu u chili pasti, s paprikom, tostiranim kikirikijem, kokosovim mlijekom, basmati rižom, mladim lukom i svježim chilijem. Ovo nam je jelo baš prijalo, možda je meso bilo malo presuho, no to se lako može popraviti odabirom nekog drugog, sočnije dijela svinjetine. Panang curry stoji 9,20 eura, a poslužuje se s basmati rižom.

U ponudi konkretnih glavnih jela su i Yakitori – pileći ražnjići glazirani teriyaki umakom, koji se poslužuju s prženim povrćem, basmati rižom i posuti tostiranim sezamom te stoje 7,90 eura, ali i Sea bass, file brancina u panko mrvicama, s povrćem iz woka sriracha majonezom i limetom koji stoji 10,50 eura.

 | Author: Matsu Wok s ramstekom foto: Matsu

Wok - ukusni klasik

U restoranu Matsu rade i odlične wokove, također obilnih porcija. Kušali smo Beef wok s ramstekom, povrćem, gljivama, rezancima i teriyaki umakom i bio je baš fin i sočan, meso je bilo mekano i ne presušeno, a povrće i gljive odlično pripremljeni. U ponudi je i wok s piletinom, s kozicama te veganski – s dimljenim tofuom. Cijene wokova su 6,60 eura za veganski, 7,50 za wok s piletinom te 9,20 eura za wok s ramstekom ili kozicama. Uistinu fer cijene.

Sva navedena jela (osim možda onih ljući poput curryja) mogli bi jesti i najmlađi gosti, no za njih postoji i posebna ponuda - dječji meni koji se sastoji od prutića piletine pohanih u panko mrvicama, posluženih s ketchupom te stoji 6,60 eura.

 | Author: Matsu U restoranu Matsu na Svetom Duhu postoji i odlična posebna ponuda sushija foto: Matsu

Poseban sushi meni

Ono što posebno veseli u restoranu Matsu, a odnosi se isključivo na lokaciju na Svetom Duhu jest poseban sushi meni. Sushije u restoranu priprema sushi majstor, a može se naručiti nigiri s lososom ili bluefin tunom, uramaki s bluefin tunom, lososom, mariniranim tofuom ili kozicama ili pak specijalne pržene rolice – bluefin tuna rolls pržene u tempuri.

Od svega navedenog mogu se slagati i razne kombinacije. Kušali smo nigiri s lososom, a naše društvo za stolom bilo je jako zadovoljno i ostalim kombinacijama.

 | Author: Matsu Miochi u tri okusa - kokos, pistacija i mango foto: Matsu

Slatko i dobre vijesti za kraj

Nakon svega navedenog, red je malo se i zasladiti za kraj. Iz odlične ponude deserata s azijskim štihom kušali smo mochi – koji se poslužuje u tri okusa – kokos, mango i pistacija. Kokos je bio dosta blagog okusa, pistacija ukusna, a oduševio nas je mochi od manga, koji je bio čista eksplozija okusa. Tri komada u tri različita okusa ovog egzotičnog hladnog deserta stoje 5,20 eura.

Kušali smo i puding od sushi riže s domaćim voćnim pireom – bio je savršeno kremast, no rado bismo ga još malo zasladili. Fora su nam bili i čokoladni hrskavci – ekspandirane žitarice u belgijskoj crnoj i mliječnoj čokoladi, posluženi s coulisom od marakuje.

 | Author: Matsu Čokoladni hrskavci od tamne i mliječne čokolade s coulisom od marakuje foto: Matsu

Od deserata u ponudi su još Yuzu creme (mlijeko, slatko vrhnje, yuzu, agavin sirup, kremasti tofu), Matcha bounty cake (Taiwan chocolate castella, sladoled od kokosa, pjenica od matche), Sweet spring rolls (vruće hrskave rolice punjene sotiranim sezonskim voćem, krema od vanilije, tostirani lješnjaci), a može se naručiti i sladoled od kokosa. Cijene deserata također su pristupačne te se kreću od 2 do 5,20 eura, a predstavljaju odličan sladak kraj ove ukusne priče inspirirane mirisima i okusima Azije.

Kako čujemo, vrlo brzo trebao bi se otvoriti Matsu i u Buzinu, u shopping centru Supernova gdje već neko vrijeme odlično posluje Batak Grill i tome se jako veselimo. A nakon toga, vrlo brzo možemo očekivati i Matsu na drugim lokacijama jer sudeći prema broju gostiju u restoranu u vrijeme dok smo i mi bili, interes za finu i pristupačnu azijsku kuhinju je velik, posebno kad se sve zahtjevnijoj publici ponudi odličan omjer cijene i kvalitete.

 | Author: Matsu Restoran Matsu foto: Matsu

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.