Vinko Frlan, vlasnik Stancije Kovačići, sa svojih 30 godina života iza sebe već ima dvanaestogodišnje iskustvo u kuhinjama poznatih kvarnerskih restorana. Među njima treba svakako istaknuti restoran Kukuriku u kojem je zajedno sa Zdravkom Tomšićem proveo punih osam godina i ponio titulu najboljeg restorana u RH. Vinko tada odlučuje starinu svoje obitelji u mjestu Rukavac obnoviti i udahnuti mu novu dimenziju pretvorivši je u obiteljski restoran sa sobama za najam. Stancija se teško uoči izvana, ali kad jednom kročite u nju – to je to...
„U kuhinji se vodimo jednostavnošću, želimo da pijat bude iskren, da odrazi sezonu i podneblje u kojima se nalazimo. Naš dan započinje biranjem svježih namirnica, spravljanjem domaće tjestenine, pečenjem mirisnog domaćeg kruha, a nastavlja se kreiranjem finih jela i završava osmijehom na licu gosta.“ govori Vinko u rijetkim trenucima dok nije u kuhinji i ne smišlja nešto novo i ukusno...
Stancija drugačija od konkurencije jer je vlasnik restorana ujedno i chef kuhinje, koji sam odlazi u nabavu kod svojih već super uhodanih opskrbljivača, tetica s placa, mesara... Vinko sam bira namirnice, a otuda mu i dolaze ideje, donosi ih u kuhinju i zajedno sa svojim timom od njih stvara dobitne kreacije. Maksimalno se trude ponuditi lokalno te utkati svoju kreativnost u sva svoja jela...
„Ne nalazimo se u žiži i vrevi već u krasnom prirodnom ambijentu s pogledom na zelene padine Učke, u mirisu lavande i ružmarina koji se širi iz našega vrta, u mirnom ambijentu, a svega 5 km od Opatije i 12 od Rijeke...“
No, ono najbitnije, što jesti u Stanciji? Toplo preporučujemo domaću jetrenu paštetu s marmeladom od kapule, kreativna topla predjela s domaćom tjesteninom i sezonskim namirnicama, jela od boškarina... Za preporuku je i slatki rižoto od škampa sa sokom od bazge i cvjetovima i Rizman maslinovim uljem.
Tu su i grašnjaki, njoki od dizanog tijesta punjeni telećim raguom na umaku od tikvica sa svježim tartufom. Teleći medaljon dolazi „opasan“ sjajnom pancetom, a sezonski su favorit paski – izdanci od češnjaka na terini od markača i kozica. A tu je bilo i kolača, svakakvih, opet na sezonskoj bazi, likere smo skoro zaboravili, ali sjajni su! Vinska lista je mala ali otmjena, oboružana najjačim adutima cijele Hrvatske: uglavnom smo se, poput pravih Hrvata - zadržali na Stini.
Mjesto rezervirajte na mail stancija.kovacici@gmail.com, ili telefon 00385 99 216 5009, i polako odbrojavajte do početka uživanja u prekrasnoj primorskoj prirodi i njenim delicijama...
Poslovni ručak, ili izlet s obitelji, sasvim je svejedno, jer garantiramo da će svi uživati. Otkrijte Primorje što prije!