Recenzije 03. svibnja 2023.

U novi Le Kolač ići će se na sjajan tart od pekana, ali i brojne slane delicije

Robert Hromalić, Le Kolač
Robert Hromalić, Le Kolač foto: Alexander Starbuck
gastro postao gastro.24sata.hr
Jedan od ponajboljih hrvatskih slastičara Robert Hromalić dvije je godine radio na projektu bistroa Le Kolač koji idućeg utorka, 9. svibnja, napokon otvara vrata za goste u kompleksu Park kneževa. U ponudi su prefina slana jela, ali, naravno, i kolači

Duge dvije godine čekali smo na otvorenje ovog slatkog mjesta, o kojem se potiho šuškalo i koje se s nestrpljenjem iščekivalo. Sada je ovdje, spremno za prve goste! Već idućeg tjedna, u utorak 9. svibnja svoja vrata otvara, naime, bistro Le Kolač vrhunskog slastičara Roberta Hromalića u Parku kneževa!

Imali smo sreće i nismo morali čekati otvorenje, nego smo dobili priliku ući u prostor, upoznati se s ponudom i kušati Hromalićeve slane i slatke kreacije koje će se u novom Le Kolaču nuditi svakog dana, osim ponedjeljka, od 8 do 23 sata! U ponudi nisu samo kolači, iako su oni, naravno, važan segment! Tu je sedam vrsta ručno rađenih/artisan kolača, četiri raznovrsna doručka i deset slanih jela koje na kreativan način kombiniraju sastojke te su prave gourmet umjetničke kreacije.

 | Author: Alexander Starbuck Uređenje prostira novog Le Kolača potpisuju Tvrtko Topić i Tea Kličinović iz arhitektonskog biroa Arhikultura d.o.o. foto: Alexander Starbuck  | Author: Alexander Starbuck Robert Hromalić, Le Kolač foto: Alexander Starbuck

Sam prostor, čije uređenje potpisuju Tvrtko Topić i Tea Kličinović iz arhitektonskog biroa Arhikultura d.o.o., zamišljen je kao community zona s vrlo udobnim foteljama i dvosjedima, kako bi gosti mogli promatrati pripremu njihovih poslastica u otvorenoj kuhinji. Uz 28 sjedaćih mjesta u unutarnjem dijelu, još 78 osoba može uživati u izvrsnoj ponudi bistroa Le Kolač na velikoj terasi, smještenoj u ugodnoj hladovini.

 | Author: Alexander Starbuck Le Kolač foto: Alexander Starbuck  | Author: Alexander Starbuck Le Kolač foto: Alexander Starbuck

Posebno je interesantan način odabira željene hrane, jer ona se neće nalaziti u vitrinama, nego na lebdećim tanjurima kako bi posjetitelji mogli u punom smislu doživjeti određeno jelo ili slasticu. Tako će se istaknuti pomno osmišljen dizajn kolača, koji se uklapa u Hromalićevo viđenje moderne gastronomije. 

Već 15 godina Robert Hromalić srčano i strastveno kreira vrhunske slastice, prava mala slatka remek djela. Kad bismo opisivali njegovu ideju kojom se vodio u osmišljavanju bistroa Le Kolač mogli bismo reći da je to – povratak korijenima.

 | Author: Alexander Starbuck Open tacosi s tunom foto: Alexander Starbuck

"Želimo da gosti konzumiraju sve njima poznato u modernijoj verziji, međusobno dijele hranu te da se pritom osjećaju opušteno okruženi dragim ljudima", istaknuo je Robert Hromalić.

Jelovnik će se mijenjati jednom mjesečno, no jela koja se pokažu najomiljenijima i najprodavanijima ostaju na jelovniku i više mjeseci. Neodlučni slatkoljupci i svi koji vole dijeliti hranu doći će na svoje, naime mogu naručiti bite-size kolače i tako isprobati više vrsta ili ih podijeliti s prijateljima. 

 | Author: Alexander Starbuck Salatu s pistacijama i stracciatela sirom foto: Alexander Starbuck

U jutarnjim satima u ponudi će biti doručak - croissant sendviči, chia kaša s voćnom salatom i proteinima, pohani tramezzini ili  avokado sourdough kruhom s meko kuhanim jajima. U vrijeme bruncha ili ručka nudit će izvrsna bistro slana jela kao što su: pašteta od gusje i pileće jetrice, blini s tostiranim šparogama, poširanim i lososom i skutom, salatu s pistacijom i stracciatellom, sendvič Pizzaiolo

 | Author: Alexander Starbuck Otvorena kuhinja i bar foto: Alexander Starbuck

 | Author: Alexander Starbuck Osvojio nas je fenomenalni crab roll foto: Alexander Starbuck

Tu je i plata s raznim kruščićima i namazima, burata sa sicilijanskom caponatom (tikvice, patlidžani, rajčice i kapari) i crab roll - tostirano toplo brioche pecivo s kremastom salatom od rakova, jelo koje bogatstvom okusa na najbolji način zaokružuje slanu ponudu. Upravo to smo jelo prvo kušali i odmah se zapitali – ovo je vrh, može li bolje? Fino, tostirano pecivo s mekanim i sočnim nadjevom od rakova, obiljem salate i kavijarom na vrhu.

 | Author: Alexander Starbuck Pizzaiolo sendvič foto: Alexander Starbuck

Kušali smo i izvrsnu paštetu od pileće i gusje jetre, toliko nježnu i ukusnu, koja je odlično prijala uz vrući sourdough kruh i kapare. Izvrstan je to zalogaj uz čašu nekog vrhunskog vina, a takvih definitivno ima u ponudi Le Kolača. Odlične su bile i mini palačinke, preciznije blini sa sočnim lososom i šparogama – slasni zalogajčići koji će gostu izvrsno otvoriti apetit za neko od obilnijih jela ili pak poslužiti kao mali slani uvod u Hromalićevu slatku priču, po kojoj je do sada isključivo bio prepoznatljiv.

 | Author: Alexander Starbuck Flan s pistacijama i višnjom foto: Alexander Starbuck

Visoko postavljenu gourmet ljestvicu osim spomenutog slanog asortimana vjerno prate i vrhunske slastice, što je bilo i za očekivati od vrhunskog slastičara Hromalića. Šest neodoljivih slatkih okusa predvodi hladni lava cake, tu je i klasik kolač od lješnjaka i karamela, tart od pekanskih oraha, bezglutenski zapečeni baskijski cheesecake s limunom i yuzuom, Pavlova te flan od pistacija i višnje.

 | Author: Alexander Starbuck Tart od pekanskih oraha foto: Alexander Starbuck

Kušali smo tri kolača – hladni lava cake, baskijski cheesecake s citrusima i tart od pekanskih oraha. Sva tri bila su uistinu fenomenalna, no složili smo se – Hromalićev tart od pekanskih oraha novi je slatki hit za koji će Zagrepčani biti spremni i čekati u redu! Najprhkije prhko tijesto ikad, fenomenalni slani caramel, pahuljasta krema i posip te pozlaćena polovica pekanskog oraha toliko su se dobro spojili da smo svi naglas komentirali: “Ovo je čudo!”.

 | Author: Alexander Starbuck Baskijski cheesecake s limunom i yuzuom foto: Alexander Starbuck

Uz slastice i slane delicije, a dostupne su bezglutenske kao i vege opcije pojedinih slanih jela i kolača, u Le Kolaču u Parku Kneževa izvrsna je i (ne preopširna) karta pića na kojoj se nudi samo vrhunsko – od pjenušca Poletti, Fantinel prosecca, graševine Zlatnog brda pa sve do biodinamičkog Rupppert-Leroy šampanjca i Old Pilot’s gina (da spomenemo samo dio). Cijene slanih jela kretat će se između 10 i 12 eura, a slastica između 5 i 6 eura. Dostave neće biti, zbog delikatne prirode ovdašnjih Hromalićevih kreacija.

Ugodan prostor, odlična slana i slatka jela, vrhunska karta pića… ne, to nije sve. Valja svakako pohvaliti i ljubazno osoblje koje dobro poznaje ponudu, a zna odlično objasniti i ponuđena vina i za koje smo sigurni da će se znati nositi s gužvama koje ih očekuju već od idućeg tjedna.

 | Author: Alexander Starbuck Vrijedan tim Le Kolača foto: Alexander Starbuck

 

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • amando 09:54 03. Svibanj 2023.

    perfect