Duge dvije godine čekali smo na otvorenje ovog slatkog mjesta, o kojem se potiho šuškalo i koje se s nestrpljenjem iščekivalo. Sada je ovdje, spremno za prve goste! Već idućeg tjedna, u utorak 9. svibnja svoja vrata otvara, naime, bistro Le Kolač vrhunskog slastičara Roberta Hromalića u Parku kneževa!
Imali smo sreće i nismo morali čekati otvorenje, nego smo dobili priliku ući u prostor, upoznati se s ponudom i kušati Hromalićeve slane i slatke kreacije koje će se u novom Le Kolaču nuditi svakog dana, osim ponedjeljka, od 8 do 23 sata! U ponudi nisu samo kolači, iako su oni, naravno, važan segment! Tu je sedam vrsta ručno rađenih/artisan kolača, četiri raznovrsna doručka i deset slanih jela koje na kreativan način kombiniraju sastojke te su prave gourmet umjetničke kreacije.
Sam prostor, čije uređenje potpisuju Tvrtko Topić i Tea Kličinović iz arhitektonskog biroa Arhikultura d.o.o., zamišljen je kao community zona s vrlo udobnim foteljama i dvosjedima, kako bi gosti mogli promatrati pripremu njihovih poslastica u otvorenoj kuhinji. Uz 28 sjedaćih mjesta u unutarnjem dijelu, još 78 osoba može uživati u izvrsnoj ponudi bistroa Le Kolač na velikoj terasi, smještenoj u ugodnoj hladovini.
Posebno je interesantan način odabira željene hrane, jer ona se neće nalaziti u vitrinama, nego na lebdećim tanjurima kako bi posjetitelji mogli u punom smislu doživjeti određeno jelo ili slasticu. Tako će se istaknuti pomno osmišljen dizajn kolača, koji se uklapa u Hromalićevo viđenje moderne gastronomije.
Već 15 godina Robert Hromalić srčano i strastveno kreira vrhunske slastice, prava mala slatka remek djela. Kad bismo opisivali njegovu ideju kojom se vodio u osmišljavanju bistroa Le Kolač mogli bismo reći da je to – povratak korijenima.
"Želimo da gosti konzumiraju sve njima poznato u modernijoj verziji, međusobno dijele hranu te da se pritom osjećaju opušteno okruženi dragim ljudima", istaknuo je Robert Hromalić.
Jelovnik će se mijenjati jednom mjesečno, no jela koja se pokažu najomiljenijima i najprodavanijima ostaju na jelovniku i više mjeseci. Neodlučni slatkoljupci i svi koji vole dijeliti hranu doći će na svoje, naime mogu naručiti bite-size kolače i tako isprobati više vrsta ili ih podijeliti s prijateljima.
U jutarnjim satima u ponudi će biti doručak - croissant sendviči, chia kaša s voćnom salatom i proteinima, pohani tramezzini ili avokado sourdough kruhom s meko kuhanim jajima. U vrijeme bruncha ili ručka nudit će izvrsna bistro slana jela kao što su: pašteta od gusje i pileće jetrice, blini s tostiranim šparogama, poširanim i lososom i skutom, salatu s pistacijom i stracciatellom, sendvič Pizzaiolo…
Tu je i plata s raznim kruščićima i namazima, burata sa sicilijanskom caponatom (tikvice, patlidžani, rajčice i kapari) i crab roll - tostirano toplo brioche pecivo s kremastom salatom od rakova, jelo koje bogatstvom okusa na najbolji način zaokružuje slanu ponudu. Upravo to smo jelo prvo kušali i odmah se zapitali – ovo je vrh, može li bolje? Fino, tostirano pecivo s mekanim i sočnim nadjevom od rakova, obiljem salate i kavijarom na vrhu.
Kušali smo i izvrsnu paštetu od pileće i gusje jetre, toliko nježnu i ukusnu, koja je odlično prijala uz vrući sourdough kruh i kapare. Izvrstan je to zalogaj uz čašu nekog vrhunskog vina, a takvih definitivno ima u ponudi Le Kolača. Odlične su bile i mini palačinke, preciznije blini sa sočnim lososom i šparogama – slasni zalogajčići koji će gostu izvrsno otvoriti apetit za neko od obilnijih jela ili pak poslužiti kao mali slani uvod u Hromalićevu slatku priču, po kojoj je do sada isključivo bio prepoznatljiv.
Visoko postavljenu gourmet ljestvicu osim spomenutog slanog asortimana vjerno prate i vrhunske slastice, što je bilo i za očekivati od vrhunskog slastičara Hromalića. Šest neodoljivih slatkih okusa predvodi hladni lava cake, tu je i klasik kolač od lješnjaka i karamela, tart od pekanskih oraha, bezglutenski zapečeni baskijski cheesecake s limunom i yuzuom, Pavlova te flan od pistacija i višnje.
Kušali smo tri kolača – hladni lava cake, baskijski cheesecake s citrusima i tart od pekanskih oraha. Sva tri bila su uistinu fenomenalna, no složili smo se – Hromalićev tart od pekanskih oraha novi je slatki hit za koji će Zagrepčani biti spremni i čekati u redu! Najprhkije prhko tijesto ikad, fenomenalni slani caramel, pahuljasta krema i posip te pozlaćena polovica pekanskog oraha toliko su se dobro spojili da smo svi naglas komentirali: “Ovo je čudo!”.
Uz slastice i slane delicije, a dostupne su bezglutenske kao i vege opcije pojedinih slanih jela i kolača, u Le Kolaču u Parku Kneževa izvrsna je i (ne preopširna) karta pića na kojoj se nudi samo vrhunsko – od pjenušca Poletti, Fantinel prosecca, graševine Zlatnog brda pa sve do biodinamičkog Rupppert-Leroy šampanjca i Old Pilot’s gina (da spomenemo samo dio). Cijene slanih jela kretat će se između 10 i 12 eura, a slastica između 5 i 6 eura. Dostave neće biti, zbog delikatne prirode ovdašnjih Hromalićevih kreacija.
Ugodan prostor, odlična slana i slatka jela, vrhunska karta pića… ne, to nije sve. Valja svakako pohvaliti i ljubazno osoblje koje dobro poznaje ponudu, a zna odlično objasniti i ponuđena vina i za koje smo sigurni da će se znati nositi s gužvama koje ih očekuju već od idućeg tjedna.