Recenzije 13. lipnja 2018.

Uzdigao se iz pepela: Samostan koji prkosi vremenu

foto: Grimbergen
gastro postao gastro.24sata.hr
Belgijski samostan Grimbergen osnovan je 1128. godine i od tada je triput uništen u velikim požarima – 1142.,1566. i 1798. godine. Nakon svakog požara, samostan je ponovo izgrađen, a redovnici iz Grimberga odabrali su simbol feniksa kao znak trajnog preporoda i ponovnog stvaranja. U kvalitetu njihovih piva, morali smo se i sami uvjeriti tijekom posjeta Belgiji...

Petnaestak minuta vožnje od Bruxellesa, koji se gradi kao Atena prije olimpijskih igara, u slatkom malom mjestašcu Grimbergen postoji i istoimeni samostan poseban po tome što je u njemu dugi niz godina kuhalo pivo, koje danas imamo priliku kušati i u našoj zemlji.

Upravo je to bio razlog posjeta ovom prekrasnom, urednom i očuvanom samostanu u kojem smo uz degustaciju piva saznali i detalje dovoljne za jedan vrlo gledan blockbuster...

 | Author: Grimbergen foto: Grimbergen

Dočekani smo skromno, sa sendvičima i pivom, a vreo dan natjerao nas je da i prije početka obilaska krenemo s degustacijom. Grimbergen blanche - pšenično pivo belgijskog stila (Witbier) i tradicije, s udjelom alkohola 6%, svijetložutih tonova, glatke kremaste pjene i osvježavajućeg okusa žutog voća, limuna i klinčića, nježno nam je otvorio vidike i još više uljepšao druženje s ocem Stautemasom, čovjekom koga biste poželjeli kao društvo i za obiteljskim ručkom, pravo otkriće!

 | Author: Grimbergen foto: Grimbergen


Tako smo saznali da su redovnici u Grimbergenu norbertinci, predani učenju svoje vjere, ali i izlasku van zidina i druženju s pukom. Vjenčanje nije dozvoljeno, pivo jest! Red je osnovan 1120. godine, a samostan utemeljen 1128., otkad se i radi pivo, sve do Francuske revolucije kada je posljednji put samostan spaljen i opljačkan. Pivo Grimbergen se ponovno pojavljuje 1958, iako se više ne pravi u samom samostanu, a od 2008. ga proizvodi Carlsberg.

 | Author: Grimbergen foto: Grimbergen

Uz Grimbergen blonde - svijetlo ale pivo, s udjelom alkohola 6.7% te okusima zrelog žutog voća i pikantnim notama klinčića, koje se odlikuje gustom pjenom kremaste boje, upijamo nove podatke o redovnicima i opstojanju kroz povijest, da bismo saznali kako se možda proizvodnja piva vraća i u sam prostor samostana.

Za tu nam je informaciju nužno bilo potrebno i Grimbergen double – Ambrée, pivo s udjelom alkohola 6.5% tamnije boje i slatko-kiselog okusa karamele i sušenih šljiva, nastalo dvostrukom fermentacijom hmelja i slada, inače najjače i najprepoznatljivije pivo u opusu.

 | Author: Grimbergen foto: Grimbergen
Naime, u nanopivovari u sklopu samostana mladi brewmasteri spremaju nove okuse koji će uskoro pokoriti tržište, ali još se čekaju pravi potezi. Zanimljivo je i da se originalni recept nizozemskih majstora još uvijek traži zametnut u biblioteci s preko 35.000 spisa, no sudeći prema pivima iz tog doba, možda je i bolje da ga ne nađu. Jednom kad u Stockholmu, pa onda i u Rigi probate pivo kakvo se pilo u Srednjem vijeku, a što djeluje djeluje kao poljubac Shreka - nemate ga više potrebu iskušavati. Ali bismo ga probali bez problema! Srećom pa smo nastavili sa sjajnim aromama i okusima.

 | Author: Grimbergen foto: Grimbergen

Za kraj, opati i pivari iz Grimbergena za ljeto preporučuju pitko voćno pivo Grimbergen Rouge koje kombinira okuse jagoda, brusnice i bazge sa začinjenim notama klasičnog samostanskog piva. Peto pivo iz segmenta, Noel, na žalost se već popilo jer je sezonskog karaktera, a ni Rougea još neko vrijeme neće biti u Hrvatskoj...

 | Author: Grimbergen foto: Grimbergen


Što reći na kraju. Divno je obići Bruxelles, posjetiti suncem okupan Grimbergen, vidjeti kako postoje neki sasvim drugačiji svećenici i uživati u izvrsnim raznovrsnim okusima piva.

Blanche i Rouge izvrstan su prijatelj ljeta, za sve koji vole rose vina i pjenušce, ali isto tako i kao desert uz čokoladnu tortu. Klasični Blonde bi sjajno išao uz piletinu i rižoto, a najjači Double-Ambrée (najbliže onome što su opati kuhali u 12. stoljeću) uz steak, rebrica i sve s roštilja. Ili nakon teškog radnog dana dok liježete na omiljeni kauč.

Kada su vam već toliko blizu, isprobajte ova fina piva i zamislite život opata sa sjajnim hobijem. Nećete zažaliti, dapače!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.