Dolaze vam prijatelji iz daljine i ne znate gdje biste ih odveli? Javili su vam se ljudi koji nisu iz Hrvatske, a htjeli bi probati tradicionalnu kuhinju? Jednostavno vam se ne da kuhati, a želite se s punim povjerenjem prepustiti nekome tko vas garantirano može i zna ugostiti na najvišoj razini?
Odgovor je uvijek Vinodol, sad već legendarni restoran u Teslinoj ulici u srcu Zagreba, u vlasništvu obitelji Boban i s potpisom velikog chefa Zdravka Tomšića. Za predstojeće blagdane, a i nakon njih, pripremili su nam meni u devet sljedova kojim su pokušali spojiti cijelu Hrvatsku od Slavonije (švargla) preko Međimurja (gibanica) do Dalmacije i Zagore.
Sirova riba i školjke, klasična sarma sa svinjskim jezikom, jelen sa žgancima, i sve to sjajno spareno s mladim vinima međimurskih vinara teklo je tog popodneva u uvijek šušurastoj atmosferi omiljenog zagrebačkog restorana.
No, jedna je stvar ipak zauvijek ostala urezana u moju listu savršenih jela, tako da se nismo niti okrenuli kad je za stol do nas sjeo Zlatko Dalić, a to je Kaštradina, juha od ovčetine i raštike, specijalitet karakterističan za pastire kojima je često znao biti i jedini obrok danima i mjesecima. Ovo divno, snažno i moćno čudo, puno mirisa i aroma pašnjaka i ozbiljnog mesa jednostavno mi je začinilo dan. Bogatiji za jedno divno iskustvo i puno novih kombinacija, do neke sljedeće prilike. Hvala ekipi Vinodola, radite sjajan posao!
JELOVNIK
Welcome:
Uštipak s mišnim sirom i pršutom / Ajngemahtec / Lučnica
*
Kvarnerski škamp / Trlja / Brbavica / Jadranska tuna
Štampar Mlado, Silvanac zeleni 2018
*
Švargla
Prenier Mlado, Silvanac zeleni 2018
*
Kaštradina
*
Tripe od grdobine
Kocijan Mlado, Chardonnay 2018
*
Sarma / Svinjski jezik iz rasola
DK Mlado, Sauvignon Blanc & Pinot Blanc 2018
*
Teleća peka
Cmrečnjak Mlado, Rizvanac 2018
*
Podravski jelen / Bijeli žganci / Trop
Kosovec, Pinot Noir 2011
*
Prekomurska gibanica
Papra, Vid Arbanas
*
Šapice & Praline
Kunčić Mlado, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Muškat 2018