Recenzije 21. prosinca 2019.

Još stigneš: 4 cool kućice koje smo posjetili tijekom skitnje po Adventu

foto: Sandro Sklepić
gastro postao gastro.24sata.hr
U našoj skitnji po Fuliranju na Štrosmajerovom trgu u Zagrebu pored brojnih iskušenja odlučili smo iskoristiti priliku i kušati hranu s kućice konobe "Opat" s Kornata i restorana "Hanami" kojeg drže vlasnici poznatog zagrebačkog restorana Baltazar.

Tuna iz divljeg ulova u konobi Opat

Konobu "Opat" vodi Ante Božikov koji je na svojoj očevini od male kućice izgradio poznati restoran u koji svraćaju poznate osobe među kojima i glumac brad Pitt, Emir od Katara, Luka Modrić i mnogi drugi. Budući da se u restoran "Opat" može doći samo morskim putem, to što se Božikov odlučio predstaviti na zagrebačkom Adventu prepoznali smo kao priliku koja se ne propušta kako bismo provjerili što je to jeo, ma tko drugi nego - Brad Pitt.

 | Author: Sandro Sklepić foto: Sandro Sklepić

Ponuda u adventskoj kućici počiva na istom principu kao i ona u konobi na Kornatima, a to je da nude ono što je svježe izlovljeno, tako nam je rekao Božikov i dao nam da probamo sendvič s tunom iz divljeg ulova. Meso tune je  blago pečeno tako da se u pozadini osjeća more, a tekstura je mekana i sočna. Odrezak je poslužen u običnom bijelom pecivu sa salatom. Kolegica koja nije obožavateljica tune što i ne čudi, budući da ponekad jedemo tunu reš prepečenu i punu žilica u jednom restoranu na periferiji grada gdje nam je redakcija, ostala je oduševljena spoznajom da odrezak od tune može biti ukusan. Uočile smo da je većini posjetitelja kućice konobe "Opat" najprivlačnija bila janjeća peka i krvavice. Božikov nas je ispratio s rakijom od finih trava.

Yakitori iz Hanamija

Zatim smo otišli u kućicu japanskog restorana Hanami koji se ističe po tome što ima raznovrsnu ponudu jela te je sushi samo jedno od njih. Tijekom Adventa mijenjaju menu pa, ako veće nisi pokušaj "uloviti" takoyaki okruglice koje podsjećaju na fritule, a punjene su hobotnicom, ukiseljenim đumbirom i mladim lukom s preljevom od Tonkatsu umaka koji sadrži sušene alge i dehidriranu ribu te sezam i majonezu.

 | Author: Sandro Sklepić foto: Sandro Sklepić

Kolegica je kušala yakitori - pileće ražnjiće pečene na roštilju koji se od kod nas poznatih ražnjića razlikuju po marinadi. Marinada je napravljena od sojina umaka, japanskog vina od riže (mirin), škroba i šećera. Ražnjići su došli u zdjelici s rižom koja je skuhana bez začina i posuta mladim lukom. Kolegica kaže da je jedenje ovog jela ekstatično iskustvo.

Kokteli iz Molecular bara by Mangosta

Time smo završili s kušanjem hrane iz vrhunskih restorana i period do deserta prikratili koktelom. Svoju originalnost u pripravi koktela i ovaj su put pokazali baristi "Molecular bara by Mangosta". Ponudili su nam tople koktele (imaju razne u ponudi, odabrala sam na bazi gina, a kolegica ruma) koji osim odličnog okusa imaju i simpatičan vizualni efekt, naime ti kokteli se dime.

 | Author: Sandro Sklepić foto: Sandro Sklepić

Knedle i fritule iz Nonine tajna

Obilazak Fuliranja završile smo na kućici "Nonina tajna" koju vode majka i sin s Malog Lošinja. Sami mijese tijesto, a fritule kuhaju u loncu umjesto u fritezi, a vjerujem da je to za one osjetljiva želuca bitna preporuka. Iako nisu htjeli otkriti sve tajne svojih fritula i knedli ipak su nam povjerili da u svoje fritule stavljaju divlje naranče, limune i liker od kruške.

 | Author: Sandro Sklepić foto: Sandro Sklepić

Preljev na fritulama je Nutella ili neki od domaćih džemova. Očarale su me knedle s preljevom od vanilije za koju kažu da je klasična slastičarska krema od vanilije s dodatkom ruma i naravno još nekim tajnim sastojkom. Knedle su punjene pekmezom od marelice i borovnice.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.