Recenzije 11. prosinca 2018.

Zimski meni Pod zidom skriva krvavice, čvarke i šnenokle

foto: Pod zidom
gastro postao gastro.24sata.hr
Jedan od onih restorana koje uvijek preporučujemo kada su u pitanju složenije večere, jedan od onih u kojem se svježe namirnice sa susjednog Dolca pripremaju na posve drugačiji, elegantniji način, a sada i jedan od onih restorana koji je krvavice, čvarke i šnenokle uspio pretvoriti u nezapamćeno dobre, nježne tanjure. Isprobali smo zimski meni restorana Pod zidom...

Isprobali smo dio zimskog menija restorana Pod zidom, smještenog tik do Dolca, onog sa staklenom stijenom i sjajnim jelima. Do sada smo već navikli na genijalne kreacije nastale u suradnji chefova i restoratera Borne Janeša, a sada je u Pod Zidom iz šibenskog Pelegrinija stigao chef Jurica Jantolek, pa stvorio nove spojeve u prepoznatljivom ruhu. Rekli bismo, od samog se početka u ulozi chefa kuhinje odlično snašao.

 

 | Author: Pod zidom foto: Pod zidom

Jedno od definitivnih favorita s novog menija je, neočekivano, jednostavno jelo koje spaja bijelu ribu, ovisno o ponudi na Dolcu, pire od cvjetače, šipak i mandarinu. Teksture, okusi i izgled, kod ovog je jela baš sve na mjestu. Laganu ribu, u našem slučaju romb, chef Jantolek zaokružio je nešto jačim pireom od cvjetače dok su šipak i mandarina donijele pravu dozu osvježenja u čitavu kreaciju.

 | Author: Pod zidom foto: Pod zidom

Spoj krvavice i čvaraka s pečenim krumpirom, kremom od sira i čvaraka te pire od ljubičastog kupusa naprosto su nas oduševili. Dostojan predjela i glavnog jela, spoj krvavice i krumpira, priznajemo, još jednom se pokazao kao nepogrješiv. 

Tjestenina u kombinaciji sa šumskim gljivama na tanjuru donosi najbolje od sezone, a u pitanju su cappelletti punjeni kozjim sirom u umaku od gljiva. Nekoliko je pohvala palo na račun precizno pripremljenih cappelletta dok se nama posebice svidio jednostavan, ali aromatičan umak od gljiva. 

Na red su zatim došli pulled buncek s kiselim zeljem, restanim krumpirom i hrenom na, naravno, neki posve drugačiji i tako genijalan način. Kombinacija patke s porilukom i basom, ličkim sirom, te čvarcima od patke pak nas je osvojila hrskavom koricom, ali i sjajnom igrom okusa base te prženog poriluka.

 

 | Author: Pod zidom foto: Pod zidom

 | Author: Pod zidom foto: Pod zidom


Prije deserta isprobali smo i kompleksno jelo poprilično jednostavnog naziva - janjetina, krumpir i luk. Ni na trenutak nismo povjerovali da je chef Jantolek pripremio nešto obično i jednostavno, pa se tako na tanjuru našao fantastičan pommes souffle punjen dimljenim pire krumpirom s ružmarinom, krema od luka dala je na težini, ukiseljene šalotke na svježini, a meso zaokružilo okuse na savršen način.

 

 | Author: Pod zidom foto: Pod zidom


Za kraj, šnenokle u novom ruhu! Umjesto klasičnih žumanjaka i bjelanjaka sa šećerom, iz kuhinje je stigao pire od dunje, dunja sa sirupom i narančom, krema od timijana te, apsolutna zvijezda tanjura, krokant od badema. Malo je reći da smo tanjure očistili do posljednje mrvice.

 

 | Author: Pod zidom foto: Pod zidom


Vinska karta Pod zidom, kao i uvijek, na visokom je nivou. Dobro educirano osoblje, brojna putovanja i istraživanja rezultirala su stručnim odabirom etiketa koje se idealno slažu uz zimski meni.

"Nova vinska karta rezultat je kontinuiranog istraživanja, putovanja po vinskim regijama, edukacija i degustacija. Kako raste naše znanje, tako raste i naša vinska karta. Gotovo svako vino koje se na njoj nalazi ima priču zašto je uvršteno, a zbog toga je i naša vinska karta lokalna i obuhvaća vinske regije koje smo obilazili i koje smo istražili. 

Vinska karta predstavlja svu raznolikost vinskih regija, sorti i filozofija vinara u proizvodnji vina, ali je još uvijek vrlo kompaktna, s optimalnim brojem etiketa. Na njoj su zastupljena najznačajnija hrvatska vina i vinari, kako i oni manji, “garažisti”. U našem podrumu radimo i na arhivi vina, a neke od tih etiketa poput Tomac Amfore Brut 2010., Križ, Grk ili Bura, Dingač 2005. periodično stavljamo na vinsku kartu u odjeljak “raritetna vina” gdje se mogu pronaći neki vrlo rijetki arhivski primjerci. Izbor vina na čaše nam je vrlo šarolik i bogat, a svakako ga upotpunjuje i izbor nekih ekskluzivnih etiketa koje točimo na čašu pomoću Coravin sustava (Tomac Amfora, Simčič Rebula Opoka, Miloš Stagnum...).

Posebno smo ponosni na našu liniju vina Pod Zidom. Odabrali smo lokalne sorte i kreirali vina koja dolaze iz Slavonije (Graševina i Crveni Cuvee), Istre (Malvazija i Teran) i Dalmacije (Maraština i Babić), a vina su razvijena u suradnji s ponajboljim hrvatskim vinarima (Krauthaker, Matošević, Rak...). Baznu liniju ubrzo nadopunjujemo linijom Pod Zidom Selekcija (bijelo i crveno). Selekcija je ekskluzivna i limitirana linija Pod Zidom vina nastala sudjelovanjem našeg tima u cijelom procesu proizvodnje vina, te praćenjem razvoja vina do samog buteljiranja", rekao je Borna Janeš, voditelj restorana Pod zidom

 

 | Author: Pod zidom foto: Pod zidom


I više nego divno složeni okusi, odlične kombinacije i, na kraju, fantastična jela definitivno su hrana koju želite isprobati ove sezone. Restoran Pod zidom kroz gotovo pet godina postojanja zadržao je svoju filozofiju koja podrazumijeva kvalitetne namirnice, lokalnost, okuse, teksture i prezentaciju, no ovog su je puta predstavili u drugačijem, lijepom, ali i slasnom svijetlu. S obzirom na pozadinu chefa Jurice Jantoleka, Pod zidom čekaju velike stvari, pa početak ovog sjajnog mladog chefa na novoj lokaciji nikako nemojte propustiti. 
 

 | Author: Pod zidom foto: Pod zidom

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.