Recepti 22. rujna 2021.

3 najpopularnija jela iz dalmatinske kuhinje

Dalmatinski brudet foto: Podravka

Powered by:

gastro postao gastro.24sata.hr
U dalmatinskim delicijama možemo uživati svaki dan, a priprema je lakša uz mali trik iz rukava!

Jesen nam se polako približava, a temperature postaju sve niže. Lagana ljetna jela već mijenjamo za ona nešto kaloričnija i kremastija, no ipak, okusi ljeta mogu nas pratiti tijekom cijele godine. Dalmatinski pršut, domaći sir, riba i maslinovo ulje neizostavan su dio cjelogodišnjeg menija. Među najpoznatijim, ali i najomiljenijim dalmatinskim jelima su svakako i pašticada, brudet i rižoto s morskim plodovima

Osim kvalitetnih domaćih namirnica, začini su ono što čine ova jela posebnima, no ponekad može biti pravi izazov odabrati prave začine te ih pomiješati u pravilnom omjeru. Mi smo odabrali najbolje recepte za omiljene dalmatinske delicije, a u rukavu imamo mali trik koji će ti pomoći da pašticadu, brudet i rižoto s morskim plodovima uvijek savršeno pripremiš. 

Dalmatinska pašticada
 

 | Author: Podravka Pašticada - kraljica dalmatinske spize foto: Podravka

Sastojci:

  • 1 kg goveđeg frikandoa 
  • 30 g pancete 
  • 150 g mrkve
  • 2 glavice luka
  • 8 češnja češnjaka
  • 1 korijen celera
  • 1 korijen peršina
  • 100 ml prošeka
  • 500 ml crnog vina
  • 4-5 suhih šljiva
  • 1 žličica koncentrata od rajčice
  • 15 g mješavine začina Vegeta Natur za pašticadu
  • 2 žlice ulja
  • Papar
  • Sol

Priprema:

  1. Goveđi frikando najprije špikaj češnjakom i pancetom te ga začini soli i paprom. Stavi ga u posudu, dodaj mrkve, celer i peršin te prelij vinom i s malo vode. Ostavi da se marinira u hladnjaku nekoliko sati. 
  2. Marinirano meso izvadi iz posude i zapeci na ulju. Kada je gotovo, meso izvadi iz tave i u nju dodaj povrće iz marinade te ga pirjaj dok ne postane mekano. 
  3. Kada je povrće meko, vrati na njega meso te sve prelij tekućinom od marinade. Umiješaj i koncentrat rajčice te  dodaj suhe šljive, a po potrebi i malo vode. 
  4. Neka se sve zajedno kuha dok meso ne omekša, oko dva do tri sata. 
  5. Kada je meso spremno izvadi ga iz posude i ostatak umaka pasiraj. Dodaj u umak prošek i mješavinu začina za pašticadu i reduciraj umak oko 20 minuta. Ako je umak kiselkast, dodaj još koju suhu šljivu ili malo šećera. 
  6. Meso posluži uz njoke i sve prelij aromatičnim umakom. 

Rižoto s dagnjama
 

 | Author: Podravka Rižoto s morskim plodovima foto: Podravka

Sastojci:

  • 1 pakiranje dagnji
  • 1 crveni luk
  • 2 češanja češnjaka
  • 1 šalica riže za rižoto (arborio)
  • 100 g parmezana
  • 20 g maslaca
  • 200 ml pasirane rajčice
  • 200 ml bijelog vina
  • 10 g začinske mješavine Vegeta Natur za rižoto s morskim plodovima
  • Papar
  • Sol

Priprema:

  1. Luk i češnjak sitno nasjeckaj i zapeci u tavi na maslinovom ulju. 
  2. Kada postane staklast dodaj dagnje, pasiranu rajčicu, začinsku mješavinu za rižoto s morskim plodovima i vino te dobro promiješaj. Po želji dodaj malo vode.
  3. Dodaj i rižu pa rižoto kuhaj na laganoj vatri dok riža ne omekša. 
  4. Prije nego je gotov, u rižoto umiješaj maslac i skoro sav ribani parmezan. 
  5. Kremasti rižoto posluži s malo naribanog parmezana i uživaj!

Odličan recept za pravi dalmatinski brudet ima Petar Grašo, poznati glazbenik, veliki hedonist, ali i pravi znalac dalmatinske kuhinje. 

Brudet

Sastojci:

  • 200 g crvenog luka
  • 4 češnja češnjaka
  • 75 ml ekstra djevičanskog maslinova ulja
  • 1/3 vezice peršina
  • 1 kg pelata
  • 150 ml bijelog vina
  • 100 ml prošeka
  • 50 ml vinskog octa
  • 1 kg miješane ribe (grdobina, lubin)
  • 1 kg školjki (pedoči)
  • Sol
  • 10 g začinske mješavine Vegeta Natur za brudet

Priprema:

  1. Na maslinovu ulju poprži luk narezan na ploške. Dodaj sjeckani češnjak i ubaci prethodno usitnjene pelate. 
  2. Prokuhaj pa podlij s malo bijelog vina i prošeka. 
  3. Posloži posoljenu ribu narezanu na komade i školjke pa ulij vinski ocat kako se riba ne bi raspala u kuhanju. 
  4. Začini mješavinom začina za brudet, poklopi i kuhaj 25 – 30 min. 
  5. Brudet se inače ne miješa nego se posuda dobro protrese. Prije serviranja pospi nasjeckanim svježim peršinom i posluži uz palentu.

Priprema dalmatinskih jela može biti laka uz nove mješavine začina Vegeta Natur za dalmatinsku pašticadu, za brudet i za rižoto s morskim plodovimaSve tri mješavine začina kreirane su s poznatim pjevačem i velikim znalcem dalmatinske kuhinje Petrom Grašom, a sadrže prirodne sastojke koji će naglasiti domaće okuse tradicionalnih dalmatinskih jela. Za kraljicu dalmatinske spize tu je Vegeta Natur za dalmatinsku pašticadu, Dalmacija u svakom zalogaju dolazi uz Vegetu Natur za brudet, a okusi mora uz Vegetu Natur za rižoto s morskim plodovima. Autentične recepte uz Vegetu Natur možeš pripremati s punim samopouzdanjem znajući da će jelo svaki put biti ukusno, a začini savršeno izbalansirani.

Osim u tradicionalnim okusima Dalmacije uživat ćeš i u odličnom nagradnom natječaju "Dalmacija u svim smjerovima". Sve što trebaš je posjetiti web stranicu natječaja, pronaći tri dalmatinske riječi u osmosmjerki i nakon toga odgovoriti na nagradno pitanje. Napiši koja je tebi najšašavija, najzabavnija ili jednostavno najcool dalmatinska riječ koju znaš i zašto, a osvojiti možeš gastro vikend po Dalmaciji za dvoje u kojem je osiguran smještaj za dvije osobe u Hotel Radisson Blue Resort 4*, Split te program od dva dana koji uključuje obilazak Splita i Primoštena, uljare, ali i posjet nekim od kultnih restorana te wine barova ili pametni sat Garmin Venu.  Nagradni natječaj traje do 7. listopada. Sretno i u slast!

 | Author: Podravka foto: Podravka

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.