Jesen nam se polako približava, a temperature postaju sve niže. Lagana ljetna jela već mijenjamo za ona nešto kaloričnija i kremastija, no ipak, okusi ljeta mogu nas pratiti tijekom cijele godine. Dalmatinski pršut, domaći sir, riba i maslinovo ulje neizostavan su dio cjelogodišnjeg menija. Među najpoznatijim, ali i najomiljenijim dalmatinskim jelima su svakako i pašticada, brudet i rižoto s morskim plodovima.
Osim kvalitetnih domaćih namirnica, začini su ono što čine ova jela posebnima, no ponekad može biti pravi izazov odabrati prave začine te ih pomiješati u pravilnom omjeru. Mi smo odabrali najbolje recepte za omiljene dalmatinske delicije, a u rukavu imamo mali trik koji će ti pomoći da pašticadu, brudet i rižoto s morskim plodovima uvijek savršeno pripremiš.
Dalmatinska pašticada
Sastojci:
- 1 kg goveđeg frikandoa
- 30 g pancete
- 150 g mrkve
- 2 glavice luka
- 8 češnja češnjaka
- 1 korijen celera
- 1 korijen peršina
- 100 ml prošeka
- 500 ml crnog vina
- 4-5 suhih šljiva
- 1 žličica koncentrata od rajčice
- 15 g mješavine začina Vegeta Natur za pašticadu
- 2 žlice ulja
- Papar
- Sol
Priprema:
- Goveđi frikando najprije špikaj češnjakom i pancetom te ga začini soli i paprom. Stavi ga u posudu, dodaj mrkve, celer i peršin te prelij vinom i s malo vode. Ostavi da se marinira u hladnjaku nekoliko sati.
- Marinirano meso izvadi iz posude i zapeci na ulju. Kada je gotovo, meso izvadi iz tave i u nju dodaj povrće iz marinade te ga pirjaj dok ne postane mekano.
- Kada je povrće meko, vrati na njega meso te sve prelij tekućinom od marinade. Umiješaj i koncentrat rajčice te dodaj suhe šljive, a po potrebi i malo vode.
- Neka se sve zajedno kuha dok meso ne omekša, oko dva do tri sata.
- Kada je meso spremno izvadi ga iz posude i ostatak umaka pasiraj. Dodaj u umak prošek i mješavinu začina za pašticadu i reduciraj umak oko 20 minuta. Ako je umak kiselkast, dodaj još koju suhu šljivu ili malo šećera.
- Meso posluži uz njoke i sve prelij aromatičnim umakom.
Rižoto s dagnjama
Sastojci:
- 1 pakiranje dagnji
- 1 crveni luk
- 2 češanja češnjaka
- 1 šalica riže za rižoto (arborio)
- 100 g parmezana
- 20 g maslaca
- 200 ml pasirane rajčice
- 200 ml bijelog vina
- 10 g začinske mješavine Vegeta Natur za rižoto s morskim plodovima
- Papar
- Sol
Priprema:
- Luk i češnjak sitno nasjeckaj i zapeci u tavi na maslinovom ulju.
- Kada postane staklast dodaj dagnje, pasiranu rajčicu, začinsku mješavinu za rižoto s morskim plodovima i vino te dobro promiješaj. Po želji dodaj malo vode.
- Dodaj i rižu pa rižoto kuhaj na laganoj vatri dok riža ne omekša.
- Prije nego je gotov, u rižoto umiješaj maslac i skoro sav ribani parmezan.
- Kremasti rižoto posluži s malo naribanog parmezana i uživaj!
Odličan recept za pravi dalmatinski brudet ima Petar Grašo, poznati glazbenik, veliki hedonist, ali i pravi znalac dalmatinske kuhinje.
Brudet
Sastojci:
- 200 g crvenog luka
- 4 češnja češnjaka
- 75 ml ekstra djevičanskog maslinova ulja
- 1/3 vezice peršina
- 1 kg pelata
- 150 ml bijelog vina
- 100 ml prošeka
- 50 ml vinskog octa
- 1 kg miješane ribe (grdobina, lubin)
- 1 kg školjki (pedoči)
- Sol
- 10 g začinske mješavine Vegeta Natur za brudet
Priprema:
- Na maslinovu ulju poprži luk narezan na ploške. Dodaj sjeckani češnjak i ubaci prethodno usitnjene pelate.
- Prokuhaj pa podlij s malo bijelog vina i prošeka.
- Posloži posoljenu ribu narezanu na komade i školjke pa ulij vinski ocat kako se riba ne bi raspala u kuhanju.
- Začini mješavinom začina za brudet, poklopi i kuhaj 25 – 30 min.
- Brudet se inače ne miješa nego se posuda dobro protrese. Prije serviranja pospi nasjeckanim svježim peršinom i posluži uz palentu.
Priprema dalmatinskih jela može biti laka uz nove mješavine začina Vegeta Natur za dalmatinsku pašticadu, za brudet i za rižoto s morskim plodovima. Sve tri mješavine začina kreirane su s poznatim pjevačem i velikim znalcem dalmatinske kuhinje Petrom Grašom, a sadrže prirodne sastojke koji će naglasiti domaće okuse tradicionalnih dalmatinskih jela. Za kraljicu dalmatinske spize tu je Vegeta Natur za dalmatinsku pašticadu, Dalmacija u svakom zalogaju dolazi uz Vegetu Natur za brudet, a okusi mora uz Vegetu Natur za rižoto s morskim plodovima. Autentične recepte uz Vegetu Natur možeš pripremati s punim samopouzdanjem znajući da će jelo svaki put biti ukusno, a začini savršeno izbalansirani.
Osim u tradicionalnim okusima Dalmacije uživat ćeš i u odličnom nagradnom natječaju "Dalmacija u svim smjerovima". Sve što trebaš je posjetiti web stranicu natječaja, pronaći tri dalmatinske riječi u osmosmjerki i nakon toga odgovoriti na nagradno pitanje. Napiši koja je tebi najšašavija, najzabavnija ili jednostavno najcool dalmatinska riječ koju znaš i zašto, a osvojiti možeš gastro vikend po Dalmaciji za dvoje u kojem je osiguran smještaj za dvije osobe u Hotel Radisson Blue Resort 4*, Split te program od dva dana koji uključuje obilazak Splita i Primoštena, uljare, ali i posjet nekim od kultnih restorana te wine barova ili pametni sat Garmin Venu. Nagradni natječaj traje do 7. listopada. Sretno i u slast!