Recepti Desert 13. siječnja 2024.

I anđeli bi jeli ovaj kolač, toliko je lagan i pahuljast!

Desert
10 MIN
40 MIN
12
SREDNJE
anđeoski kolač
Angel food cake
foto: Taryn's Tasting Table/Pinterest
Angel food cake odlično ide uz svježe voće po izboru, tučeno slatko vrhnje, marmeladu... A njegov okus, osim vanilijom, možeš obogatiti i aromama citrusa, badema, kokosa te začinima poput cimeta

Jede ti se nešto slatko, a sve ti se čini preteško? Nema lakšeg od anđeoskog kolača (Angel food cake), pahuljastog, laganog i prozračnog deserta…  Ma i anđeli bi ga jeli! Svoju prozračnu teksturu ovaj kolač duguje dobro izmiksanim bjelanjcima, bez dodatka masnoće i teških žumanjaka.

Bjelanjci Možda vas zanima... Istucite savršeno bjelanjke - sada i zauvijek! Špajza

Anđeoski kolač oplemeni raznim začinima

Iako se najčešće priprema s vanilijom, ovaj kolač zapravo se može pripremiti koristeći i druge arome, poput aroma citrusa, badema ili kokosa (za to možeš koristiti i kokosovo brašno), dok za čokoladnu verziju u ovaj recept možeš dodati kakao prah. Također, okus anđeoskog kolača možeš oplemeniti začinima poput cimeta, muškatnog oraščića ili klinčića u prahu.

Ako se još ne možeš odlučiti da pripremiš anđeoski kolač, imamo dvije dobre vijesti koje će sigurno prevagnuti u korist ove lagane slastice - za pripremu i pečenje trebat će ti samo 50 minuta, a u njoj mogu uživati i oni koji su na dijeti jer porcija ima samo 209 kalorija, 0,3 g masnoće i  0 g kolesterola.

anđeoski kolač | Author: Taryn's Tasting Table/Pinterest Anđeoski kolač ili Angel food cake foto: Taryn's Tasting Table/Pinterest

Ne gasi ekran dok kuham

Angel food cake
10 MIN
pripreme
40 MIN
kuhanja
12
porcija
SREDNJE
Sastojci
  • Glatko brašno 1,25 šalica
  • Sol 0,50 žličica
  • Šećer 1 šalica
  • Vinski prašak za pecivo 1,50 žličica
  • Bjelanjak 14 kom
  • Ekstrakt vanilije 2 žličica
  • Šlag
  • Voće po izboru
  • Marmelada
Postupak
  1. Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva. Pripremi kalup za kuglof (ili više manjih kalupa) i namasti ga.


  2. Izmiksaj šećer, vinski prašak za pecivo i bjelanjke na slaboj brzini 5-6 minuta. Dodaj vaniliju, pojačaj brzinu na jaku i miksaj još 5 minuta, odnosno dok ne dobiješ čvrsti snijeg.


  3. Prosij brašno i sol na snijeg od bjelanjaka i lagano umiješaj špatulom.


  4. Stavi tijesto u kalup i peci 35-40 minuta, odnosno dok čačkalica zabodena u tijesto ne izađe suha.


  5. Čim izvadiš kolač iz pećnice špatulom lagano odvoji tijesto od kalupa, ali pusti da se kolač hladi u kalupu oko 10 minuta, potom ga okreni na tanjur za posluživanje.


  6. Posluži s tučenim slatkim vrhnjem, marmeladom i/ili svježim voćem po izboru. Kolač se može čuvati na sobnoj temperaturi, poklopljen, maksimalno dva dana.


Nutritivne vrijednosti

ENERGIJA

209 kcal

10 %

MASTI

0,30 g

0 %

KOLESTEROL

0,01 g

0 %

UH

65,00 g

23 %

PROTEINI

12,00 g

24 %

Za savršenu teksturu anđeoskog kolača, kristal šećer možeš zamijeniti šećerom u prahu. Također, nikako nemoj izbjegavati prosijavanje brašna, kako u kolaču ne bi bilo grudica.

Žumanjke koji ti ostanu od ovog kolača iskoristi u nekom od niže navedenih recepata:

Možda vas zanima... Što s viškom žumanjaka? Donosimo ti četiri slasna rješenja Recepti

 

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • amando 18:59 09. Siječanj 2023.

    Hvala na receptu