Angel food cake odlično ide uz svježe voće po izboru, tučeno slatko vrhnje, marmeladu... A njegov okus, osim vanilijom, možeš obogatiti i aromama citrusa, badema, kokosa te začinima poput cimeta
Jede ti se nešto slatko, a sve ti se čini preteško? Nema lakšeg od anđeoskog kolača (Angel food cake), pahuljastog, laganog i prozračnog deserta… Ma i anđeli bi ga jeli! Svoju prozračnu teksturu ovaj kolač duguje dobro izmiksanim bjelanjcima, bez dodatka masnoće i teških žumanjaka.
Iako se najčešće priprema s vanilijom, ovaj kolač zapravo se može pripremiti koristeći i druge arome, poput aroma citrusa, badema ili kokosa (za to možeš koristiti i kokosovo brašno), dok za čokoladnu verziju u ovaj recept možeš dodati kakao prah. Također, okus anđeoskog kolača možeš oplemeniti začinima poput cimeta, muškatnog oraščića ili klinčića u prahu.
Ako se još ne možeš odlučiti da pripremiš anđeoski kolač, imamo dvije dobre vijesti koje će sigurno prevagnuti u korist ove lagane slastice - za pripremu i pečenje trebat će ti samo 50 minuta, a u njoj mogu uživati i oni koji su na dijeti jer porcija ima samo 209 kalorija, 0,3 g masnoće i 0 g kolesterola.
Anđeoski kolač ili Angel food cake
foto: Taryn's Tasting Table/Pinterest
Ne gasi ekran dok kuham
Angel food cake
10 MIN
pripreme
40 MIN
kuhanja
12
porcija
SREDNJE
Sastojci
Glatko brašno
1,25
šalica
Sol
0,50
žličica
Šećer
1
šalica
Vinski prašak za pecivo
1,50
žličica
Bjelanjak
14
kom
Ekstrakt vanilije
2
žličica
Šlag
Voće po izboru
Marmelada
Postupak
Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva. Pripremi kalup za kuglof (ili više manjih kalupa) i namasti ga.
Izmiksaj šećer, vinski prašak za pecivo i bjelanjke na slaboj brzini 5-6 minuta. Dodaj vaniliju, pojačaj brzinu na jaku i miksaj još 5 minuta, odnosno dok ne dobiješ čvrsti snijeg.
Prosij brašno i sol na snijeg od bjelanjaka i lagano umiješaj špatulom.
Stavi tijesto u kalup i peci 35-40 minuta, odnosno dok čačkalica zabodena u tijesto ne izađe suha.
Čim izvadiš kolač iz pećnice špatulom lagano odvoji tijesto od kalupa, ali pusti da se kolač hladi u kalupu oko 10 minuta, potom ga okreni na tanjur za posluživanje.
Posluži s tučenim slatkim vrhnjem, marmeladom i/ili svježim voćem po izboru. Kolač se može čuvati na sobnoj temperaturi, poklopljen, maksimalno dva dana.
Nutritivne vrijednosti
ENERGIJA
209 kcal
10 %
MASTI
0,30 g
0 %
KOLESTEROL
0,01 g
0 %
UH
65,00 g
23 %
PROTEINI
12,00 g
24 %
Za savršenu teksturu anđeoskog kolača, kristal šećer možeš zamijeniti šećerom u prahu. Također, nikako nemoj izbjegavati prosijavanje brašna, kako u kolaču ne bi bilo grudica.
Žumanjke koji ti ostanu od ovog kolača iskoristi u nekom od niže navedenih recepata:
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro
dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s
Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa
zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.