gastro postao
Kuglice od riže, popularnog naziva arancini, pravi su ponos sicilijanske kuhinje, a pripremaju se još od desetog stoljeća. Izvrsno prijaju kao predjelo, međuobrok ili glavno jelo.
Nadjevi za arancine nemaju nikakva ograničenja i možeš ih pripremiti od raznovrsnih namirnica poput gljiva, sireva, kozica... Ime su dobili po svom specifičnom obliku i zlaćanoj boji koja se dobije prženjem, a koji neodoljivo podsjećaju na naranče, tradicionalno voće talijanskog juga pa tako i Sicilije.
Mogu se služiti uz razne umake, a sicilijanske domaćice rado ih služe uz umak od rajčice ili bijeli umak od češnjaka te ljuto kiseli umak.
Potrebno ti je:
- 250 g riže
- 3 l i 1/2 dl vode
- 2 žlice parmezana
- malo šafrana
- žlica maslinovog ulja
- sol i papar
- pola žlice maslaca
Nadjev:
- manji crveni luk
- 3 žlice maslinovog ulja
- 120 g mljevene junetine
- mrkva
- žlica sjeckanog peršina
- 1dl pasirane rajčice
- sol i papar
- 60g gaude
- krušne mrvice
- brašno
- jaje
- 60 g ribanog sira za posipanje
- rajčice
- paprika i bosiljak
Priprema:
- Na maslinovom ulju preprži sjeckani luk i ribanu mrkvu i mljeveno meso. Dodaj pasirane rajčice, začini solju, paprom i peršinom te kuhaj dok se umak ne zgusne. Skuhaj rižu.
- Pred kraj kuhanja umiješaj šafran, maslac i parmezan.
- Ruke premaži s malo ulja. Oblikuj rižu u manju loptu, prstom u sredini napravi udubljenje i ispuni žlicom mesnog nadjeva.
- Umetni i kockicu sira, zatvori lopticu i svaku paniraj u brašnu, umućenom jaju i krušnim mrvicama. Prži loptice u zagrijanom ulju dok se na zarumene.
- Izvadi ih na papirnate ubruse šupljikavom žlicom i posluži s ribanim parmezanom, sjeckanom paprikom i rajčicama.
Dobar tek!