Recepti 4533 prikaza 10. rujna 2019.

Arancini: Talijanske loptice punjene sirom i mesom

Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Kuglice od riže, popularnog naziva arancini, pravi su ponos sicilijanske kuhinje, a pripremaju se još od desetog stoljeća. Izvrsno prijaju kao predjelo, međuobrok ili glavno jelo.

Nadjevi za arancine nemaju nikakva ograničenja i možeš ih pripremiti od raznovrsnih namirnica poput gljiva, sireva, kozica... Ime su dobili po svom specifičnom obliku i zlaćanoj boji koja se dobije prženjem, a koji neodoljivo podsjećaju na naranče, tradicionalno voće talijanskog juga pa tako i Sicilije.

Mogu se služiti uz razne umake, a sicilijanske domaćice rado ih služe uz umak od rajčice ili bijeli umak od češnjaka te ljuto kiseli umak. 

 

Možda vas zanima... Savršeno kuhana riža u samo četiri koraka Špajza

 

Potrebno ti je:

  • 250 g riže
  • 3 l i 1/2 dl vode
  • 2 žlice parmezana
  • malo šafrana
  • žlica maslinovog ulja
  • sol i papar
  • pola žlice maslaca


Nadjev:

  • manji crveni luk
  • 3 žlice maslinovog ulja
  • 120 g mljevene junetine
  • mrkva
  • žlica sjeckanog peršina
  • 1dl pasirane rajčice
  • sol i papar
  • 60g gaude
  • krušne mrvice
  • brašno
  • jaje
  • 60 g ribanog sira za posipanje
  • rajčice
  • paprika i bosiljak

 

Zlatni arancini sa sezonskim povrćem Možda vas zanima... Zlatni arancini sa sezonskim povrćem Recepti


Priprema:

  1. Na maslinovom ulju preprži sjeckani luk i ribanu mrkvu i mljeveno meso. Dodaj pasirane rajčice, začini solju, paprom i peršinom te kuhaj dok se umak ne zgusne. Skuhaj rižu.
  2. Pred kraj kuhanja umiješaj šafran, maslac i parmezan. 
  3. Ruke premaži s malo ulja. Oblikuj rižu u manju loptu, prstom u sredini napravi udubljenje i ispuni žlicom mesnog nadjeva. 
  4. Umetni i kockicu sira, zatvori lopticu i svaku paniraj u brašnu, umućenom jaju i krušnim mrvicama. Prži loptice u zagrijanom ulju dok se na zarumene. 
  5. Izvadi ih na papirnate ubruse šupljikavom žlicom i posluži s ribanim parmezanom, sjeckanom paprikom i rajčicama.

Dobar tek!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.