gastro postao
Artičoke se dugo smatralo afrodizijakom i lijekom
Vrijeme pripreme: do 45 min
Broj porcija: 5
Težina pripreme: Srednje
Kalorija po osobi: 301
Potrebno vam je
- 5 kom artičoka (listovi i srce)
- 0.50 kom limun
- 4 žlica ulje maslinovo
- 1 režanj češnjak
- 0.50 šalica krušne mrvice
- 4 kom inćun
- 1 žličica kapari
- 5 grančica peršin, stabljika
- 25 g parmezan
- 1 kom jaje kokošje
- papar
Priprema
- Pripremite artičoke tako da im odstranite listove počevši od korijena pa sve dok ne dođete do onih svijetle boje. Odrežite peteljku tako da je baza artičoke skroz ravna te odstranite gornji šiljasti dio. Oba dijela premažite limunom kako bi spriječili tamnjenje.
- Artičoke kuhajte u loncu ključale vode 7-10 min, dok postanu toliko mekane da se mogu lako prerezati nožem. Zatim ih izvadite i ohladite.
- U manjoj tavi zagrijte 2 žlice ulja, dodajte češnjak i pirjajte nekoliko minuta da češnjak poprimi zlatnu boju i pusti aromu.
- Izvadite češnjak i dodajte krušne mrvice. Pržite ih 2-3 min uz miješanje ili bacanje da se oblože uljem. Maknite iz tave i ohladite.
- Kapare i inćune ocijedite iz ulja, a ako su konzervirani u slanoj vodi, isperite ih i namačite u hladnoj vodi 10-15 min.
- Inćune prepolovite uzdužno po sredini i izvadite glavnu kost. Usitnite inćune i kapare.
- Pomiješajte krušne mrvice sa usitnjenim inćunima i kaparima, peršinom i parmezanom.
- Dodajte jaje te začinite sa paprom.
- Namastite vatrostalnu posudu sa preostale 2 žlice ulja, a pećnicu zagrijte na 180°C.
- Ohlađenim artičokama razmaknite listove u sredini na otprilike 2-2,5 cm.
- Uzmite po žlicu nadjeva i stavite u sredinu artičoke i po površini pa je položite u vatrostalnu posudu sa nadjevom prema gore.
- Pecite oko 20 min, dok površina poprimi zlatno smeđu boju. Servirajte toplo.