Ovo nije onaj tvoj stari banana kruh koji pečeš kad ti ostane previše zrelih banana. Ovdje su zvijezda jagode, svježe i sočne, koje mijenjaju cijelu priču
Kruh od banana dobro je poznati klasik, ali ako mu dodaš svježe jagode, dobit ćeš nešto sasvim novo! I prefino. Kombinacija zrelih banana i sočnih jagoda pretvara ovo jednostavno tijesto u mirisni slatki kruh koji se može poslužiti za doručak, popodnevnu kavu ili kao lagani desert.
Svaki zalogaj donosi slatkoću i svježinu, a ako želiš dodatno razmaziti nepce, posluži ga s dodatnim jagodama na vrhu i kuglicom sladoleda.
Doručak, desert ili popodnevni zalogaj? Sve!
Ovaj recept koristi krem sir s manje masnoće i kombinaciju običnog i integralnog brašna, što ga čini mrvicu lakšim, ali i dalje bogatim i punim okusa. Najbolje od svega?
Nema potrebe za mikserom – sve možeš napraviti ručno, samo malo više miješanja. Nije presladak, nije težak, nije previše "zdrav", ali dovoljno je balansiran da ne osjećaš krivnju nakon druge (ili treće) šnite.
Ne gasi ekran dok kuham
Mirisni banana kruh s jagodama
20 MIN
pripreme
75 MIN
kuhanja
10
porcija
SREDNJE
Sastojci
Brašno
0,75
šalica
Integralno brašno
0,75
šalica
Prašak za pecivo
0,50
žličica
Soda bikarbona
0,25
žličica
Sol
0,25
žličica
Krem sir
115
g
Maslac
0,25
šalica
Ulje od avokada
3
žlica
Šećer
0,75
šalica
Jaje
1
kom
Ekstrakt vanilije
0,50
žličica
Banana
2
kom
Jagode
0,75
šalica
Postupak
Zagrij pećnicu na 175 °C. Kalup za kruh dimenzija otprilike 22 x 11 cm lagano premaži uljem.
Pomiješaj suhe sastojke: U srednje velikoj zdjeli sjedini brašno, integralno brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol. Ostavi sa strane.
U zdjeli miksera s nastavkom za miješanje na srednjoj brzini miksaj krem sir, maslac i ulje dok smjesa ne postane glatka i kremasta (oko 2 minute). Dodaj šećer i miksaj još 2 minute, dok ne postane svijetla i pjenasta. Umiješaj jaje i vaniliju. Na niskoj brzini naizmjenično dodavaj pripremljenu smjesu brašna i zgnječene banane, počevši i završavajući brašnom. Na kraju ručno umiješaj nasjeckane jagode. Smjesu prelij u pripremljeni kalup.
Kruh peci 65 do 75 minuta, odnosno dok čačkalica umetnuta u sredinu ne izađe čista. Ako vrh počne prebrzo tamniti, nakon 45 minuta prekrij kruh aluminijskom folijom. Nakon pečenja ostavi kruh da se hladi 15 minuta u kalupu, zatim ga pažljivo izvadi i ostavi na rešetki da se potpuno ohladi (oko 1,5 sat).