Recepti Desert 15. svibnja 2025.

Banana kruh s jagodama koji nestaje u trenu

Desert
20 MIN
75 MIN
10
SREDNJE
Mirisni banana kruh s jagodama koji nestaje u trenu
Mirisni banana kruh s jagodama koji nestaje u trenu
foto: @allthingsmamma Pinterest
Ovo nije onaj tvoj stari banana kruh koji pečeš kad ti ostane previše zrelih banana. Ovdje su zvijezda jagode, svježe i sočne, koje mijenjaju cijelu priču

Kruh od banana dobro je poznati klasik, ali ako mu dodaš svježe jagode, dobit ćeš nešto sasvim novo! I prefino. Kombinacija zrelih banana i sočnih jagoda pretvara ovo jednostavno tijesto u mirisni slatki kruh koji se može poslužiti za doručak, popodnevnu kavu ili kao lagani desert.

Svaki zalogaj donosi slatkoću i svježinu, a ako želiš dodatno razmaziti nepce, posluži ga s dodatnim jagodama na vrhu i kuglicom sladoleda.

Doručak, desert ili popodnevni zalogaj? Sve!

Ovaj recept koristi krem sir s manje masnoće i kombinaciju običnog i integralnog brašna, što ga čini mrvicu lakšim, ali i dalje bogatim i punim okusa. Najbolje od svega?

Nema potrebe za mikserom – sve možeš napraviti ručno, samo malo više miješanja. Nije presladak, nije težak, nije previše "zdrav", ali dovoljno je balansiran da ne osjećaš krivnju nakon druge (ili treće) šnite.

Ne gasi ekran dok kuham

Mirisni banana kruh s jagodama
20 MIN
pripreme
75 MIN
kuhanja
10
porcija
SREDNJE
Sastojci
  • Brašno 0,75 šalica
  • Integralno brašno 0,75 šalica
  • Prašak za pecivo 0,50 žličica
  • Soda bikarbona 0,25 žličica
  • Sol 0,25 žličica
  • Krem sir 115 g
  • Maslac 0,25 šalica
  • Ulje od avokada 3 žlica
  • Šećer 0,75 šalica
  • Jaje 1 kom
  • Ekstrakt vanilije 0,50 žličica
  • Banana 2 kom
  • Jagode 0,75 šalica
Postupak
  1. Zagrij pećnicu na 175 °C. Kalup za kruh dimenzija otprilike 22 x 11 cm lagano premaži uljem.


  2. Pomiješaj suhe sastojke: U srednje velikoj zdjeli sjedini brašno, integralno brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol. Ostavi sa strane.


  3. U zdjeli miksera s nastavkom za miješanje na srednjoj brzini miksaj krem sir, maslac i ulje dok smjesa ne postane glatka i kremasta (oko 2 minute). Dodaj šećer i miksaj još 2 minute, dok ne postane svijetla i pjenasta. Umiješaj jaje i vaniliju. Na niskoj brzini naizmjenično dodavaj pripremljenu smjesu brašna i zgnječene banane, počevši i završavajući brašnom. Na kraju ručno umiješaj nasjeckane jagode. Smjesu prelij u pripremljeni kalup.


  4. Kruh peci 65 do 75 minuta, odnosno dok čačkalica umetnuta u sredinu ne izađe čista. Ako vrh počne prebrzo tamniti, nakon 45 minuta prekrij kruh aluminijskom folijom. Nakon pečenja ostavi kruh da se hladi 15 minuta u kalupu, zatim ga pažljivo izvadi i ostavi na rešetki da se potpuno ohladi (oko 1,5 sat).


Nutritivne vrijednosti

ENERGIJA

256 kcal

12 %

MASTI

11,00 g

15 %

KOLESTEROL

0,37 g

0 %

UH

36,00 g

13 %

PROTEINI

4,00 g

8 %

Ne propusti kušati i ove slatke kruhove!

čokoladni kruh Možda vas zanima... Čokoladni kruh - i doručak i odličan, jednostavan desert Recepti slatki kruh s jabukama Možda vas zanima... Slatka voćna delicija - fini kruh s jabukama Recepti Kruh s mangom i orasima – desert, obrok… Gušt! Možda vas zanima... Kruh s mangom i orasima – desert, obrok, gušt! Recepti Sočni kruh s brusnicama i narančom Možda vas zanima... Sočni kruh s brusnicama i narančom Recepti  

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.