Ovaj kruh s jabukama je sočan, mirisan i nevjerojatno ukusan. Imamo novi hit recept!
Donosimo ti sjajan recept za - slatki kruh s jabukama (američki slatki hit Apple Bread!), koji spaja sočne jabuke, mirisni cimet i hrskavi posip, a možeš ga jesti uz kavu, čaj ili onako, direktno iz kalupa dok nitko ne gleda.
Za najbolji rezultat biraj čvrste, hrskave jabuke koje drže formu prilikom pečenja: Granny Smith, Honeycrisp, Fuji, Cortland ili Golden Delicious su top izbor. Kruh s jabukama je takozvani "quick bread", što znači da je brzo gotov, ali postoje trikovi koji će ga učiniti savršenim.
Najbolji slatki kruh s jabukama: mali trikovi za veliki uspjeh
Maslac, jaja, mlijeko i jogurt neka budu sobne temperature – tako će se tijesto lakše sjediniti, a tekstura biti prozračna i mekana. Pazi i kako mjeriš brašno – ako ga direktno zagrabiš iz vrećice, može postati zbito i kruh će biti pregust. Umjesto toga, lagano ga prozrači žlicom i zatim nježno napuni šalicu za mjerenje.
Također, ne preskači stavljanje papira za pečenje u kalup – jer nitko ne želi kopati po kalupu dok mu se kolač raspada prilikom posluživanja.
Slatki kruh s jabukama
foto: Dinner Ideas/Pinterest
Ne gasi ekran dok kuham
Slatki kruh s jabukama (Apple Bread)
15 MIN
pripreme
50 MIN
kuhanja
8
porcija
SREDNJE
STREUSEL POSIP
Sastojci
Smeđi šećer
50
g
Šećer
50
g
Brašno
30
g
Cimet
0,50
žličica
Sol
0,25
žličica
Maslac
2
žlica
Postupak
U srednjoj posudi pomiješaj smeđi šećer, bijeli šećer, brašno, cimet i sol.
Postupno dodaj otopljeni maslac i miješaj vilicom dok ne dobiješ mrvičastu smjesu. Stavi sa strane.
KRUH S JABUKAMA (APPLE BREAD)
Sastojci
Brašno
180
g
Prašak za pecivo
0,50
žličica
Soda bikarbona
0,25
žličica
Sol
0,50
žličica
Cimet
1
žličica
Maslac
125
g
Šećer
150
g
Jaje
1
kom
Ekstrakt vanilije
1
žličica
Grčki jogurt
120
g
Mlijeko
80
ml
Jabuka Granny Smith
1
kom
Postupak
Zagrij pećnicu na 175°C. Namaži kalup za kruh (23x13 cm) i obloži ga papirom za pečenje, ostavljajući 2-3 cm viška papira sa strane kako bi kasnije lakše izvadio kolač.
U srednjoj posudi pomiješaj brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, sol i cimet. Stavi sa strane.
U zdjeli miksera nastavkom za miješanje miksaj maslac sobne temperature i šećer na srednjoj brzini oko 2 minute, dok smjesa ne postane svijetla i pjenasta.
Dodaj jaje i ekstrakt vanilije te miksaj dok se sve dobro ne sjedini. Dodaj grčki jogurt i mlijeko pa nastavi miksati dok smjesa ne postane glatka i kremasta.
Postupno dodaj suhe sastojke mokrim sastojcima. Miksaj na niskoj brzini, zatim povećaj na srednju i miješaj 1-2 minute, dok se tijesto potpuno ne sjedini i ne postane glatko.
Dodaj nasjeckane jabuke u tijesto i nježno ih umiješaj špatulom.
Ulij tijesto u pripremljeni kalup i ravnomjerno ga rasporedi. Po vrhu pospi streusel.
Stavi kolač u pećnicu i peci 45-50 minuta dok površina ne postane zlatnosmeđa i čačkalica umetnuta u sredinu ne izađe čista.
Pusti kolač da se hladi u kalupu 10-15 minuta, zatim ga pomoću papira za pečenje pažljivo izvadi i prebaci na rešetku.
Ostavi da se potpuno ohladi još 5-10 minuta prije rezanja i posluživanja.
Nutritivne vrijednosti
ENERGIJA
384 kcal
19 %
MASTI
16,00 g
22 %
KOLESTEROL
0,06 g
0 %
UH
56,00 g
20 %
PROTEINI
6,00 g
12 %
Apple Bread, odnosno slatki kruh s jabukama,možeš čuvati do 3 dana u zatvorenoj posudi na sobnoj temperaturi. Zamotan u aluminijsku foliji, a potom stavljen u vrećicu za zamrzavanje s patentnim zatvaračem, zamrznut će trajati će do 3 mjeseca. Kada ga poželiš ponovno jesti, slatki kruh s jabukama samo ostavi na sobnoj temperaturi 2-3 sata i bit će kao svježe pečen!