Neodoljiv spoj kiselkastih brusnica i sočne naranče u voćnom kruhu postat će ti omiljeni u hladne zimske dane
Ovaj slatki kruhs brusnicamai narančom savršen je dodatak postblagdanskoj trpezi – bilo da ga serviraš za doručak ili desert, pa čak i na kraju svečane večere. Kombinacija sušenih i svježih brusnica daje bogatstvo okusa, dok naranča donosi svježinu i citrusnu aromu. Idealan je za ljubitelje jednostavnih, a sočnih deserta.
Uz maslac i med... Mljac
Kombinacija tekstura i okusa čini ga savršenim izborom za hladne zimske dane, dok se miris pečenog kruha širi kuhinjom i unosi toplinu u svaki kutak. Posluži ga uz malo maslaca sobne temperature ili ga prelij tankim slojem meda za dodatnu slatkoću. Ohlađeni kruh čuvaj zamotan u plastičnu foliju na sobnoj temperaturi do 7 dana. Za duže čuvanje, zamrzni ga na najviše 4 mjeseca.
Kombinacija naranči i brusnica sviđa nam se i u kuhanom vinu koje odlično pristaje uz ovaj kolač
foto: Natalie Behn/Unsplash
Ne gasi ekran dok kuham
Kruh s brusnicama i narančom
20 MIN
pripreme
60 MIN
kuhanja
8
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
Brašno
2
šalica
Šećer
1
šalica
Prašak za pecivo
1,50
žličica
Sol
0,50
žličica
Sušene brusnice
1
šalica
Brusnice
1
šalica
Maslac
0,50
šalica
Jaje
1
kom
Sok od naranče
0,75
šalica
Narančina korica
1
žličica
Postupak
Zagrij pećnicu na 175 °C. Namaži kalup za kruh (veličine 23 x 13 cm) maslacem ili uljem kako se smjesa ne bi zalijepila.
U velikoj zdjeli pomiješaj brašno, šećer, prašak za pecivo, sol, sušene brusnice i svježe nasjeckane brusnice dok se ravnomjerno ne rasporede.
U manjoj zdjeli pomiješaj otopljeni maslac, jaje, svježi sok od naranče i naribanu narančinu koricu. Dobivenu smjesu ulij u zdjelu sa suhim sastojcima i lagano promiješaj dok se sve ne sjedini. Nemoj pretjerano miješati – smjesa smije imati sitne tragove brašna.
Ulij smjesu u pripremljeni kalup i izravnaj površinu. Peci u prethodno zagrijanoj pećnici otprilike 1 sat, dok čačkalica ili drveni štapić zaboden u sredinu kruha ne izađe čist.
Pusti kruh da se hladi u kalupu 10 minuta, a zatim ga izvadi iz kalupa i potpuno ohladi na rešetki.
Nutritivne vrijednosti
ENERGIJA
383 kcal
19 %
MASTI
13,00 g
18 %
KOLESTEROL
0,05 g
0 %
UH
66,00 g
24 %
PROTEINI
4,00 g
8 %
Ako su sušene brusnice presuhe, namoči ih u narančinu soku 30 minuta. Nakon toga ih procijedi, sačuvaj sok i nastavi s pripremom prema receptu. Ako su pak upile veći dio, dodaj još malo narančina soka kako bi ukupna količina iznosila 3/4 šalice.