Recepti Desert 09. siječnja 2025.

Sočni kruh s brusnicama i narančom

Desert
20 MIN
60 MIN
8
JEDNOSTAVNO
Sočni kruh s brusnicama i narančom
foto: Wirestock/Freepik
Neodoljiv spoj kiselkastih brusnica i sočne naranče u voćnom kruhu postat će ti omiljeni u hladne zimske dane

Ovaj slatki kruh s brusnicama i narančom savršen je dodatak postblagdanskoj trpezi – bilo da ga serviraš za doručak ili desert, pa čak i na kraju svečane večere. Kombinacija sušenih i svježih brusnica daje bogatstvo okusa, dok naranča donosi svježinu i citrusnu aromu. Idealan je za ljubitelje jednostavnih, a sočnih deserta.

Uz maslac i med... Mljac

Kombinacija tekstura i okusa čini ga savršenim izborom za hladne zimske dane, dok se miris pečenog kruha širi kuhinjom i unosi toplinu u svaki kutak. Posluži ga uz malo maslaca sobne temperature ili ga prelij tankim slojem meda za dodatnu slatkoću. Ohlađeni kruh čuvaj zamotan u plastičnu foliju na sobnoj temperaturi do 7 dana. Za duže čuvanje, zamrzni ga na najviše 4 mjeseca.

kuhano vino | Author: Natalie Behn/Unsplash Kombinacija naranči i brusnica sviđa nam se i u kuhanom vinu koje odlično pristaje uz ovaj kolač foto: Natalie Behn/Unsplash

Ne gasi ekran dok kuham

Kruh s brusnicama i narančom
20 MIN
pripreme
60 MIN
kuhanja
8
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
  • Brašno 2 šalica
  • Šećer 1 šalica
  • Prašak za pecivo 1,50 žličica
  • Sol 0,50 žličica
  • Sušene brusnice 1 šalica
  • Brusnice 1 šalica
  • Maslac 0,50 šalica
  • Jaje 1 kom
  • Sok od naranče 0,75 šalica
  • Narančina korica 1 žličica
Postupak
  1. Zagrij pećnicu na 175 °C. Namaži kalup za kruh (veličine 23 x 13 cm) maslacem ili uljem kako se smjesa ne bi zalijepila.


  2. U velikoj zdjeli pomiješaj brašno, šećer, prašak za pecivo, sol, sušene brusnice i svježe nasjeckane brusnice dok se ravnomjerno ne rasporede.


  3. U manjoj zdjeli pomiješaj otopljeni maslac, jaje, svježi sok od naranče i naribanu narančinu koricu. Dobivenu smjesu ulij u zdjelu sa suhim sastojcima i lagano promiješaj dok se sve ne sjedini. Nemoj pretjerano miješati – smjesa smije imati sitne tragove brašna.


  4. Ulij smjesu u pripremljeni kalup i izravnaj površinu. Peci u prethodno zagrijanoj pećnici otprilike 1 sat, dok čačkalica ili drveni štapić zaboden u sredinu kruha ne izađe čist.

    Pusti kruh da se hladi u kalupu 10 minuta, a zatim ga izvadi iz kalupa i potpuno ohladi na rešetki.


Nutritivne vrijednosti

ENERGIJA

383 kcal

19 %

MASTI

13,00 g

18 %

KOLESTEROL

0,05 g

0 %

UH

66,00 g

24 %

PROTEINI

4,00 g

8 %

Ako su sušene brusnice presuhe, namoči ih u narančinu soku 30 minuta. Nakon toga ih procijedi, sačuvaj sok i nastavi s pripremom prema receptu. Ako su pak upile veći dio, dodaj još malo narančina soka kako bi ukupna količina iznosila 3/4 šalice.

 Ispeci i ove prefine slatke kruhove!

Slatki kruh sa smokvama Možda vas zanima... NEODOLJIV Slatki kruh sa smokvama i medom Recepti majmunski kruh, monkey bread Možda vas zanima... Majmunski kruh za najslađu obiteljsku zabavu! Recepti Možda vas zanima... Slatki kruh od jabuka i borovnica prizvat će dobar dan! Recepti Možda vas zanima... Brzinski kruh od čokolade - s još malo čokolade Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.