Da, ljepljiv je! I da - trgaš ga prstima... Upravo zato majmunski kruh je idealan desert za druženja i proslave, ali i za opuštene obiteljske trenutke
Monkey bread ili majmunskikruh, poznat i kao slatki kruh od dizanog tijesta, savršen je desert za cijelu obitelj. Ova poslastica sastoji se od mekanih komadića dizanoga tijesta prekrivenih slojevima cimeta, šećera i rastopljenog maslaca, koji se zatim peku u kalupu za kuglof.
Rezultat? Mekan, karameliziran desert koji jednostavno zove na to da ga prstima trgaš i uživaš u svakom slatkom zalogaju. Takav način jedenja kao u divljini mu je i priskrbio naziv "majmunski".
Priprema monkey breada ne zahtijeva nikakve posebne vještine – sve što ti treba je tijesto i nekoliko osnovnih sastojaka. Za početak, trebaš kalup za kuglof premazati maslacem ili uljem, a zatim tijesto narezati na komadiće i uvaljati ih u mješavinu šećera i cimeta.
Svaki komadić tijesta prekriven je tom slatkom mješavinom, a zatim se slaže u kalup u slojevima. Prava čarolija dolazi kad se tijesto prelije rastopljenim maslacem i smeđim šećerom. Ta bogata kombinacija stvara karamelizirani premaz koji tijekom pečenja prodire u tijesto, stvarajući prepoznatljivu ljepljivu teksturu.
Pomiješaj u posudi sve suhe sastojke. Maslac otopi. Uz neprestano miješanje ili miksanje, dodaj suhim sastojcima otopljeni maslac i toplo mlijeko. Mijesi tijesto dok ne postane potpuno glatka i kompaktna masa.
Tijesto odloži u posudu s poklopcem i pusti da stoji 30-40 minuta na toplome dok se ne udvostruči volumen.
Tijesto istresi na pobrašnjenu radnu površinu. Podijeli ga na 8-10 podjednakih dijelova. Od svakog dijela formiraj dug i tanak valjak. Oštrim nožem izreži valjak tijesta na komadiće cca 2×2 cm, može i malo veće. Ne moraju svi biti jednaki! Oblikuj komadiće u nepravilne kuglice.
SLATKI PRELJEV
Sastojci
Šećer
100
g
Cimet
2
žličica
Maslac
170
g
Smeđi šećer
160
g
Ekstrakt vanilije
1
žličica
Postupak
Zagrij pećnicu na 175°C. Kalup za kuglof premaži maslacem i ostavi sa strane.
U velikoj zdjeli pomiješaj šećer i cimet.
Kuglice od tijesta dobro uvaljaj u smjesu šećera i cimeta. Kuglice tijesta ravnomjerno rasporedi u pripremljeni kalup za kuglof.
U manjoj posudi na srednjoj vatri otopi maslac i smeđi šećer, miješajući dok ne postane glatko i potpuno sjedinjeno. Makni s vatre i dodaj ekstrakt vanilije.
Prelij rastopljeni maslac i smeđi šećer preko tijesta u kalupu, pazeći da ravnomjerno prekrije sve komadiće tijesta.
Peci u prethodno zagrijanoj pećnici 35 minuta ili dok površina ne postane zlatno-smeđa, a karamel ne počne lagano stvarati mjehuriće oko rubova kalupa.
Nakon pečenja ostavi majmunski kruh da se hladi u kalupu 10 minuta, zatim lagano prijeđi nožem uz rubove da lakše majmunski kruh u komadu izvadiš iz kalupa.
Kalup poklopi plitkim velikim tanjurom i pažljivo preokreni kruh. Ako neki dijelovi ostanu zalijepljeni za kalup, samo ih vrati na mjesto.
Monkey bread posluži topao.
Nutritivne vrijednosti
ENERGIJA
543 kcal
27 %
MASTI
29,00 g
40 %
KOLESTEROL
0,03 g
0 %
UH
66,00 g
24 %
PROTEINI
6,00 g
12 %
Ako ti kojim slučajem ostane monkey breada, možeš ga spremiti u posudu s poklopcem na sobnoj temperaturi i uživati u njemu sljedeći dan. Također, možeš ga podgrijati u pećnici na 150°C dok ne postane topao.