Recepti Kruh i pecivo 13. rujna 2024.

Majmunski kruh za najslađu obiteljsku zabavu!

Desert
15 MIN
35 MIN
12
SREDNJE
majmunski kruh, monkey bread
Majmunski kruh
foto: Salt & Baker/Pinterest
Da, ljepljiv je! I da - trgaš ga prstima... Upravo zato majmunski kruh je idealan desert za druženja i proslave, ali i za opuštene obiteljske trenutke

Monkey bread ili majmunski kruh, poznat i kao slatki kruh od dizanog tijesta, savršen je desert za cijelu obitelj. Ova poslastica sastoji se od mekanih komadića dizanoga tijesta prekrivenih slojevima cimeta, šećera i rastopljenog maslaca, koji se zatim peku u kalupu za kuglof.

Rezultat? Mekan, karameliziran desert koji jednostavno zove na to da ga prstima trgaš i uživaš u svakom slatkom zalogaju. Takav način jedenja kao u divljini mu je i priskrbio naziv "majmunski".

Ludo tijesto Možda vas zanima... Recept za ludo tijesto: Tijesto za sve, od pizza do krafni! Recepti

Kako pripremiti monkey bread?

Priprema monkey breada ne zahtijeva nikakve posebne vještine – sve što ti treba je tijesto i nekoliko osnovnih sastojaka. Za početak, trebaš kalup za kuglof premazati maslacem ili uljem, a zatim tijesto narezati na komadiće i uvaljati ih u mješavinu šećera i cimeta.

Svaki komadić tijesta prekriven je tom slatkom mješavinom, a zatim se slaže u kalup u slojevima. Prava čarolija dolazi kad se tijesto prelije rastopljenim maslacem i smeđim šećerom. Ta bogata kombinacija stvara karamelizirani premaz koji tijekom pečenja prodire u tijesto, stvarajući prepoznatljivu ljepljivu teksturu. 

Ne gasi ekran dok kuham

Majmunski kruh
15 MIN
pripreme
35 MIN
kuhanja
12
porcija
SREDNJE
DIZANO TIJESTO
Sastojci
  • Brašno 450 g
  • Suhi kvasac 7 g
  • Šećer 4 žlica
  • Sol 1 žličica
  • Maslac 100 g
  • Mlijeko 320 ml
Postupak
  1. Pomiješaj u posudi sve suhe sastojke. Maslac otopi. Uz neprestano miješanje ili miksanje, dodaj suhim sastojcima otopljeni maslac i toplo mlijeko. Mijesi tijesto dok ne postane potpuno glatka i kompaktna masa. 


  2. Tijesto odloži u posudu s poklopcem i pusti da stoji 30-40 minuta na toplome dok se ne udvostruči volumen.


  3. Tijesto istresi na pobrašnjenu radnu površinu. Podijeli ga na 8-10 podjednakih dijelova. Od svakog dijela formiraj dug i tanak valjak. Oštrim nožem izreži valjak tijesta na komadiće cca 2×2 cm, može i malo veće. Ne moraju svi biti jednaki! Oblikuj komadiće u nepravilne kuglice.


SLATKI PRELJEV
Sastojci
  • Šećer 100 g
  • Cimet 2 žličica
  • Maslac 170 g
  • Smeđi šećer 160 g
  • Ekstrakt vanilije 1 žličica
Postupak
  1. Zagrij pećnicu na 175°C. Kalup za kuglof premaži maslacem i ostavi sa strane.  


  2. U velikoj zdjeli pomiješaj šećer i cimet.  


  3. Kuglice od tijesta dobro uvaljaj u smjesu šećera i cimeta. Kuglice tijesta ravnomjerno rasporedi u pripremljeni kalup za kuglof.


  4. U manjoj posudi na srednjoj vatri otopi maslac i smeđi šećer, miješajući dok ne postane glatko i potpuno sjedinjeno. Makni s vatre i dodaj ekstrakt vanilije.  


  5. Prelij rastopljeni maslac i smeđi šećer preko tijesta u kalupu, pazeći da ravnomjerno prekrije sve komadiće tijesta.  


  6. Peci u prethodno zagrijanoj pećnici 35 minuta ili dok površina ne postane zlatno-smeđa, a karamel ne počne lagano stvarati mjehuriće oko rubova kalupa.  


  7. Nakon pečenja ostavi majmunski kruh da se hladi u kalupu 10 minuta, zatim lagano prijeđi nožem uz rubove da lakše majmunski kruh u komadu izvadiš iz kalupa.

    Kalup poklopi plitkim velikim tanjurom i pažljivo preokreni kruh. Ako neki dijelovi ostanu zalijepljeni za kalup, samo ih vrati na mjesto.

    Monkey bread posluži topao.


Nutritivne vrijednosti

ENERGIJA

543 kcal

27 %

MASTI

29,00 g

40 %

KOLESTEROL

0,03 g

0 %

UH

66,00 g

24 %

PROTEINI

6,00 g

12 %

Ako ti kojim slučajem ostane monkey breada, možeš ga spremiti u posudu s poklopcem na sobnoj temperaturi i uživati u njemu sljedeći dan. Također, možeš ga podgrijati u pećnici na 150°C dok ne postane topao.

Isprobaj i ove recepte!

Kolač od banana Možda vas zanima... Nije kruh od banane, ali ovaj kolač od banane još je i bolji Recepti brašno Možda vas zanima... Koje se brašno koristi u kojoj situaciji Špajza Kruh s krumpirom Možda vas zanima... Kruh s krumpirom osvaja okusom i dugo ostaje svjež Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.