gastro postao
Blagdane ne možemo zamisliti bez klasičnih kiflica s vanilijom i bademom....
Šalica čaja s medom, blagdanski klasik na televiziji i nekoliko prhkih kiflica... To je sve što nam treba ovog Božića.
Kiflice su standard na blagdanskom jelovniku, pa o njima ne treba ni puno pisati. Vole ih sve generacije; prhke su, mirisne i mogu stajati u zatvorenoj kuhinji nekoliko dana. Uz to, proces pripreme je nezahtjevan, a oblikovanje malih kiflica djeluje terapeutski. U slast!
Sastojci:
- 300 g brašna
- 200 g maslaca
- 100 g mljevenih badema
- 2 žumanjka
- 100 g šećera
- Prstohvat soli
- Mahuna vanilije
Priprema:
- Prereži mahunu vanilije na dva dijela pa ostruži sjemenke. Pomiješaj ih s brašnom, dodaj malo soli i mljevene bademe.
- Žumanjke izmiksaj sa šećerom pa dodaj suhe sastojke, a na kraju i listiće maslaca sobne temperature.
- Kratko umijesi pa stavi u hladnjak na najmanje pola sata.
- Od tijesta napravi 50 malih kiflica. Peci ih između 12 i 15 minuta u pećnici zagrijanoj na 190.
- Kada se ohlade pomiješaj šećer u prahu s vanilin šećerom pa uvaljaj kiflice.
Čuvaj u zatvorenoj kutiji na sobnoj temperaturi. Dobar tek i sretni blagdani!