Donosimo super ideju kako maslac od suncokretovih sjemenki možeš iskoristiti za izradu predivne uskrsne slastice – finih šarenih jaja u čokoladnom gnijezdu
Ovo je uistinu posebna slastica za Uskrs, koja nije samo jako ukusna, već je i posebno dekorativna. U ova slatka jaja dodala sam i suho voće, brusnice i grožđice,te sitno nasjeckane bademe. Naravno, možeš se poigrati sa sastojcima i dodati neko drugo suho voće ili orašaste plodove, ali ih u svakom slučaju nasjeckaj da što jednostavnije možeš formirati čokoladna jaja.
U posudi pomiješaj maslac od suncokretovih sjemenki (možeš ga napraviti kod kuće tako da 3 šalice suncokretovih smejenki i malo soli staviš u multipraktik i miksaš 10-ak minuta, odnosno dok ne dobiješ glatku jednoličnu smjesu) s ekspandiranim amaranthom i otopljenom bijelom čokoladom.
U smjesu dodaj suho voće – brusnice i grožđice, te sitno nasjeckane bademe. Sve dobro promiješaj da se sjedini. Pusti u hladnjaku da se smjesa ohladi i malo stisne.
Žličicom vadi podjednake količine ohlađene smjese, te rukama oblikuj jaja. Kada su oblikovana, jaja na kratko stavi u zamrzivač dok ne rastopiš čokoladu za glazuru.
Rastopi čokladu: U posudu stavi bijelu čokoladu s malo kokosovog ulja, te ju polako otopi. Skini s vatre, i dodaj 5-6 kapi plave boje za kolače da dobiješ svijetloplavu boju.
Jaja, jedno po jedno, umoči u glazuru i stavljaj na tanjur ili dasku prekrivenu alu folijom. Kada su sva jaja prekrivena glazurom, vrati ih u zamrzivač kako bi se glazura stisnula.
Pomiješaj 1 žličicu gorkog kakao praha sa 1 žličicom ruma, te koristeći čisti kist i prst, poprskaj jaja kapljicama čokolade.
Jaja čuvaj u hladnjaku i serviraj hladna.
Za izradu gnijezda, uzmi rižine rezance te ih iskidaj na manje komade. Dodaj im malo rastopljene čokolade za kuhanje, te rukama umiješaj čokoladu koja treba potpuno prekriti rezance.
U posudu omotanu plastičnom folijom rasporedi čokoladom obložene rižine rezance u obliku gnijezda. Na njih stavite manju posudicu, koju je potrebno omotati plastičnom folijom, te sve stavi u hladnjak pola sata.
Nakon što se ohladi, gnijezdo pažljivo izvadi iz posude. Sada u njega možeš staviti svoja fina uskrsna jaja.