gastro postao
Ukusan nadjev očuvat će sokove purice, a zbog premaza će imati hrskavu koricu
Vrijeme pripreme: više od 180 min
Broj porcija: 8
Težina pripreme: Srednje
Kalorija po osobi: 25
Purica
- 0.50 kom kruh kukuruzni, žuti domaći
Nadjev
- 1 kom puran (cijeli, prosjek)
- 1 kom luk ,crveni
- 1 kom jabuka (mesnati dio)
- 150 g jetra pileća
- 1 vezica peršin, list
- 1 vezica celer, list
- 3 režanj češnjak
- 1 šalica pureći temeljac
- sol
- svježe mljeveni papar
- mirisne trave
Premaz
- ulje maslinovo
- 3 režanj češnjak
- slatka paprika
- 1 kom čili papričica,sušena
- sol
- svježe mljeveni papar
- mirisne trave
Preljev
- 1 kom sok od naranče (prirod. svježi)
- brusnice
- 1 čaša vino bijelo
- sol
- svježe mljeveni papar
Priprema
- Priprema nadjeva: Na male kockice izrežite kukuruzni kruh bez kore, isto vrijedi za luk, jabuku i celer, sitno nasjeckajte češnjak, pileću jetricu i peršin, dodajte malo soli, papar, mirisne trave po ukusu i sve to izmiješajte s temeljcem od pureće sitneži. Pustite da odstoji.
- Očišćenu, opranu, dobro posušenu i nasoljenu puricu napunite pripremljenim nadjevom i otvor zatvorite čačkalicama ili koncem.
- Priprema premaza: Izmiješajte maslinovo ulje, slatku i ljutu papriku, zdrobljeni češnjak, sol papar i mirisne trave po ukusu, te utrljajte u kožu purice.
- Stavite puricu da se peče oko tri sata na temperaturi od 180 °C i povremeno zalijevajte sokom od pečenja.
- Priprema preljeva: Sok preostao od pečenja prespite u posudu, dodajte brusnice, sok od naranče i bijelo vino. Posolite i popaprite. Po potrebi pažljivo zgusnite kukuruznim škrobom.
- Izvadite nadjev, puricu izrežite na komade i poslužite s nadjevom, pireom od krumpira i preljevom kao prilogom.