Recepti 03. listopada 2014.

Božićni panj s nadjevom od kave

gastro postao gastro.24sata.hr
Kolač neobičnog izgleda zasigurno će naći svoje mjesto na blagdanskom stolu

Vrijeme pripreme: do 60 min

Broj porcija: 8

Težina pripreme: Srednje

Kalorija po osobi: 6

Ostalo

  • 5 kom jaje kokošje
  • 1 šalica šećer, kristal
  • 0.50 šalica pšenično brašno, bijelo
  • sol
  • 0.50 mala žlica soda bikarbona

Nadjev od kave

  • 1 šalica vrhnje tučeno (30% masti ), slatko
  • 1 mala žlica kava instant

Glazura

  • 2 žlica maslac, slani
  • 2 g kakao u prahu, nezašećereni
  • 2 šalica šećer, u prahu
  • 1 mala žlica ekstrakt vanilije
  • 1 žlica kava, mljevena
  • 2 žlica mlijeko kravlje ( 3.3% masti )

Priprema

  1. Obložite lim za pečenje papirom i namastite ga.
  2. Odvojite bjelanjke od žumanjaka i ostavite da odstoje 30 min na sobnoj temperaturi. Izmiksajte žumanjke i polako dodajte pola šalice šećera te miksajte dok ne dobijete smjesu boje limuna.
  3. Pomiješajte brašno, kakao i sol pa lagano dodajte u smjesu sa žumanjcima. Miksajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu.
  4. Istucite bjelanjke i dodajte sodu bikarbonu. Nastavite miksati dok ne dobijete čvrsti snijeg. Polako dodajte ostatak šećera, žlicu po žlicu.
  5. Četvrtinu umiješajte u čokoladnu smjesu s kakaom. Promiješajte pa dodajte ostatak bjelanjaka. Smjesu ravnomjerno rasporedite u lim za pečenje i pecite 12-15 min na 170°c. Hladite pet min pa pospite šećerom. Zarolajte u ručnik ili krpu počevši od kraće strane.
  6. Pripremite kremu. Dodajte šećer i instant-kavu pa još malo izmiksajte. Izravnajte biskvit i premažite kremom te ponovno zarolajte i ostavite u hladnjaku.
  7. Za to vrijeme istucite sastojke ( 1 žlica kave odnosi se na žlicu kuhane kave) za glazuru. Premažite kolač glazurom i vilicom napravite prugice da izgleda kao drvo, odnosno panj.

Izvor Skuhatćute

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.