gastro postao
Kolač neobičnog izgleda zasigurno će naći svoje mjesto na blagdanskom stolu
Vrijeme pripreme: do 60 min
Broj porcija: 8
Težina pripreme: Srednje
Kalorija po osobi: 6
Ostalo
- 5 kom jaje kokošje
- 1 šalica šećer, kristal
- 0.50 šalica pšenično brašno, bijelo
- sol
- 0.50 mala žlica soda bikarbona
Nadjev od kave
- 1 šalica vrhnje tučeno (30% masti ), slatko
- 1 mala žlica kava instant
Glazura
- 2 žlica maslac, slani
- 2 g kakao u prahu, nezašećereni
- 2 šalica šećer, u prahu
- 1 mala žlica ekstrakt vanilije
- 1 žlica kava, mljevena
- 2 žlica mlijeko kravlje ( 3.3% masti )
Priprema
- Obložite lim za pečenje papirom i namastite ga.
- Odvojite bjelanjke od žumanjaka i ostavite da odstoje 30 min na sobnoj temperaturi. Izmiksajte žumanjke i polako dodajte pola šalice šećera te miksajte dok ne dobijete smjesu boje limuna.
- Pomiješajte brašno, kakao i sol pa lagano dodajte u smjesu sa žumanjcima. Miksajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu.
- Istucite bjelanjke i dodajte sodu bikarbonu. Nastavite miksati dok ne dobijete čvrsti snijeg. Polako dodajte ostatak šećera, žlicu po žlicu.
- Četvrtinu umiješajte u čokoladnu smjesu s kakaom. Promiješajte pa dodajte ostatak bjelanjaka. Smjesu ravnomjerno rasporedite u lim za pečenje i pecite 12-15 min na 170°c. Hladite pet min pa pospite šećerom. Zarolajte u ručnik ili krpu počevši od kraće strane.
- Pripremite kremu. Dodajte šećer i instant-kavu pa još malo izmiksajte. Izravnajte biskvit i premažite kremom te ponovno zarolajte i ostavite u hladnjaku.
- Za to vrijeme istucite sastojke ( 1 žlica kave odnosi se na žlicu kuhane kave) za glazuru. Premažite kolač glazurom i vilicom napravite prugice da izgleda kao drvo, odnosno panj.
Izvor Skuhatćute