Recepti 03. studenoga 2022.

Sirnica ili štrukle? A možda može i nešto između

foto: Lidija Lončarić
gastro postao gastro.24sata.hr
Baš ti se jedu štrukle, a ne da ti se mijesiti tijesto? Možda ih možeš pokušati napraviti ovako, kao spoj sirnice i zagorskih štrukli. I možda ti to postane novo jelo koje ćeš staviti na popis redovnih tjednih ručkova.

Naravno, nemamo uvijek vremena za razvlačiti tijesto. Nekad jednostavno želimo brzi ručak. Pod "nekad" mislimo na "gotovo svaki dan u radnom tjednu". Ako si i ti u našem "klubu", onda je ovo još jedan recept koji bi ti se mogao svidjeti. A ako su sirnica ili štrukli na popisu tvojih dragih jela, onda svakako moraš probati ovu savijaču

Za ovo jelo za koje se ne možemo odlučiti jesu li sirnica ili štrukli neće ti trebati puno vremena, a to je ono što nam je najdraže čuti. Ako doma imaš kore za savijaču i sir, gotovo sigurno imaš i ostale sastojke i možeš se baciti na pripremu. Gotovo da možemo garantirati da će ovo jelo jako dobro proći kod ljubitelja sirnica, bureka, štrukli, štrudli od sira i sličnih jela

Zapečeni štrukli Možda vas zanima... Zapečeni štrukli - za svaku priliku i u svako doba godine Kolumne

Kupovne kore premažite maslacem kako bi pečenjem postale hrskave, a zatim nadjevenu savijaču dodatno začinite kremastim preljevom od kiselog vrhnja. Zbog tog će preljeva ova savijača biti nalik štruklima, a opet, sličnija sirnici jer je napravljena od kora za savijaču. 

Najbolja je kad je još vruća, a hladnu je možete kombinirati s jogurtom. Narežite je na kocke i poslužite gostima kao grickalicu ili pak se upustite u pripremu većih količina za brzinski ručak. Ako radite ručak za obitelj, svakako barem udvostručite količinu. 

Potpuno drugačija pita od blitve i svježeg sira Možda vas zanima... Potpuno drugačija pita od blitve i svježeg sira Recepti

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić

 

Potrebno vam je:

  • 4 kore za savijače
  • 400 g svježeg sira
  • 1 kiselo vrhnje
  • 1 jaje
  • 60 g maslaca
  • 2 žlice ulja
  • Sol

Priprema:

  1. Maslac otopite pa ga pomiješajte s uljem.
  2. Jednu koru premažite dobivenom mješavinom, a zatim ju preklopite drugom korom pa premažite i nju.
  3. U posudi dobro pomiješajte svježi sir, polovicu kiselog vrhnja, jaje i sol.
  4. Dobivenom smjesom premažite gornju koru i zarolajte.
  5. Isto ponovite s ostatkom smjese i kora, ali ovog puta sačuvajte zadnje dvije žlice smjese od sira.
  6. Smotuljke narežite na tri manja komada i posložite ih u posudu za pečenje, a ostatak smjese pomiješajte s ostatkom vrhnja i soli.
  7. Time premažite savijaču i ubacite u pećnicu na najmanje pola sata ili dok ne poprimi lijepu, zlatnu boju.

 

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić

 

Dobar tek!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.