Recepti 28. lipnja 2018.

Brza torta tisuću listova, a zovu je još i - Napoleon

foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Napoleon - savršen desert moćnog imena.

Kada se Rusija upoznala s francuskom kuhinjom jedan se specijalitet francuskog slastičarstva posebno dojmio tamošnje majstore torti i kolača. Mille-Feuille (torta tisuću listova) dobila je tako svoju rusku verziju – Napoleon tortu. To što je inspirirana francuskim kolačem, vjerojatno je bio i razlog da se torta nazove imenom francuskog osvajača.

 

Možda vas zanima... Pločice s jagodama - genijalna zamjena za pitu Kolumne

 

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Napoleon torta je po ukusu najsličnija kremšnitama, ali je izgled i sama priprema malo drugačija. Ako nekoga tko voli kremšnite želite obradovati tortom gotovo istog ukusa, onda je ovo ono što tražite.

Ova torta radi se od lisnatog tijesta, ukusnih krema i sezonskog voća, a užitak je zajamčen. 
 

Clafoutis Možda vas zanima... Kralj proljetnih kolača: Clafoutis s jagodama Recepti

 

napoleon | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

 

Napoleon s marelicama i jagodama

Sastojci:

  • 500 g lisnatog tijesta
  • Vrhnje za šlag
  • 8 marelica
  • 1/2 šalice nasjeckanih jagoda
  • 1/2 šalice nasjeckanog kivija
  • Listići badema
  • Šećer u prahu za posipanje

Priprema:

  1. Zagrijte pećnicu na 200°C.
  2. Na lagano pobrašnjenoj podlozi razvaljajte lisnato tijesto. Stavite ga na lim za pečenje prekriven papirom za pečenje te ga probodite vilicom. Na vrh stavite drugi lim i pritisnite. Pecite 20 minuta pa ostavite da se ohladi.
  3. Kad se tijesto ohladi, narežite ga na pravokutnike 6x12 cm.
  4. Ogulite marelice i odstranite im koštice.
  5. Istucite vrhnje u šlag.
  6. Naizmjence slažite tijesto, šlag i voće. Sastavite kolač slažući dva komada punjenog tijesta jedan na drugi te ih poklopite praznim komadom.
  7. Pospite preprženim listićima badema i šećerom u prahu.

Dobar tek!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.