Kada se Rusija upoznala s francuskom kuhinjom jedan se specijalitet francuskog slastičarstva posebno dojmio tamošnje majstore torti i kolača. Mille-Feuille (torta tisuću listova) dobila je tako svoju rusku verziju – Napoleon tortu. To što je inspirirana francuskim kolačem, vjerojatno je bio i razlog da se torta nazove imenom francuskog osvajača.
Napoleon torta je po ukusu najsličnija kremšnitama, ali je izgled i sama priprema malo drugačija. Ako nekoga tko voli kremšnite želite obradovati tortom gotovo istog ukusa, onda je ovo ono što tražite.
Ova torta radi se od lisnatog tijesta, ukusnih krema i sezonskog voća, a užitak je zajamčen.
Napoleon s marelicama i jagodama
Sastojci:
- 500 g lisnatog tijesta
- Vrhnje za šlag
- 8 marelica
- 1/2 šalice nasjeckanih jagoda
- 1/2 šalice nasjeckanog kivija
- Listići badema
- Šećer u prahu za posipanje
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 200°C.
- Na lagano pobrašnjenoj podlozi razvaljajte lisnato tijesto. Stavite ga na lim za pečenje prekriven papirom za pečenje te ga probodite vilicom. Na vrh stavite drugi lim i pritisnite. Pecite 20 minuta pa ostavite da se ohladi.
- Kad se tijesto ohladi, narežite ga na pravokutnike 6x12 cm.
- Ogulite marelice i odstranite im koštice.
- Istucite vrhnje u šlag.
- Naizmjence slažite tijesto, šlag i voće. Sastavite kolač slažući dva komada punjenog tijesta jedan na drugi te ih poklopite praznim komadom.
- Pospite preprženim listićima badema i šećerom u prahu.
Dobar tek!