Kolumne 30. svibnja 2018.

Pločice s jagodama - genijalna zamjena za pitu

foto: mali Chef
gastro postao gastro.24sata.hr
Recite dobro jutro hrskavim i zdravim pločicama od jagoda i zobenih pahuljica. Ovaj proljetni slatki sendvič, kako smo ga nazvali, sastoji se od kore sa zobenim pahuljicama, pekmeza od jagoda i mrvičaste smjese na vrhu.

Sezona jagoda je na vrhuncu, pa smo tu proljetnu poslasticu odlučili iskoristiti za izradu zdravih i hranjivih zobenih pločica. Sjeckane jagode pečenjem se pretvaraju u sočan pekmez koji se savršeno sljubljuje s hrskavim zobenim pahuljicama obogaćenim maslacem i mljevenim đumbirom.

 

Možda vas zanima... Granola iz kućne radinosti - za doručak ili grickanje Kolumne

 

 | Author: mali Chef foto: mali Chef

 

Budući da su jagode prirodno slatke, možete dobiti savršen slatkiš bez dodavanja velike količine rafiniranog šećera. Ujedno su odličan izvor vitamina C i pridonose vašem dnevnom unosu vlakana, pa u kombinaciji sa zobi čine savršen odabir za zdrav doručak, užinu ili lagani desert.

Maslac slobodno zamijenite kokosovim uljem, a pšenično brašno heljdinim kako bi dobili još zdravije veganske i bezglutenske slatke pločice.

P.S. Količine sastojaka odnose se na kalup dimenzija 28*17 centimetara.

U nastavku pročitajte recept, a još Petrinih genijalnih ideja i recepata potražite na blogu mali Chef.

 

Možda vas zanima... Vegetarijanski chili s tortiljama od heljdinog brašna Kolumne Možda vas zanima... Ovu ćete zapamtiti: Salata od plavog krumpira Kolumne

 

 | Author: mali Chef foto: mali Chef


Potrebno vam je:

  • 1 šalica zobenih pahuljica
  • 1/2 šalice oštrog brašna
  • 1/3 šalice šećera + 1 žlica šećera
  • 1/4 žličice soli
  • 1/4 žličice mljevenog đumbira
  • 6 žlica maslaca
  • 2 šalice sitno sjeckanih jagoda-PG BZ Arka naša i OPG Mihael Valentić
  • 1 žličica gustina
  • 1 žlica soka od limuna

Postupak pripreme:

  1. Zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva, a kalup dimenzija 28*17 cm obložite papirom za pečenje.
  2. U posudi pomiješajte zobene pahuljice, brašno, šećer, sol i đumbir.
  3. Rastopite maslac, dodajte ga u smjesu od zobenih pahuljica i dobro promiješajte. 
  4. Pola šalice dobivene smjese odvojite sa strane, a ostatak utisnite u pripremljeni kalup s papirom za pečenje.
  5. Jagode sitno nasjeckajte.
  6. Polovicu nasjeckanih jagoda rasporedite po smjesi od zobenih pahuljica, po njima ravnomjerno rasporedite žličicu gustina, žlicu soka od limuna i pola žlice šećera.
  7. Dodajte drugu polovicu jagoda te ih pošećerite s još pola žlice šećera.
  8. Na vrh ravnomjerno rasporedite pola šalice smjese od zobenih pahuljica koju ste ostavili sa strane.
  9. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 35 do 40 minuta.
  10. Prije serviranja dobro ohladite.

Dobar tek!

 

 | Author: mali Chef foto: mali Chef

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.