Sezona jagoda je na vrhuncu, pa smo tu proljetnu poslasticu odlučili iskoristiti za izradu zdravih i hranjivih zobenih pločica. Sjeckane jagode pečenjem se pretvaraju u sočan pekmez koji se savršeno sljubljuje s hrskavim zobenim pahuljicama obogaćenim maslacem i mljevenim đumbirom.
Budući da su jagode prirodno slatke, možete dobiti savršen slatkiš bez dodavanja velike količine rafiniranog šećera. Ujedno su odličan izvor vitamina C i pridonose vašem dnevnom unosu vlakana, pa u kombinaciji sa zobi čine savršen odabir za zdrav doručak, užinu ili lagani desert.
Maslac slobodno zamijenite kokosovim uljem, a pšenično brašno heljdinim kako bi dobili još zdravije veganske i bezglutenske slatke pločice.
P.S. Količine sastojaka odnose se na kalup dimenzija 28*17 centimetara.
U nastavku pročitajte recept, a još Petrinih genijalnih ideja i recepata potražite na blogu mali Chef.
Potrebno vam je:
- 1 šalica zobenih pahuljica
- 1/2 šalice oštrog brašna
- 1/3 šalice šećera + 1 žlica šećera
- 1/4 žličice soli
- 1/4 žličice mljevenog đumbira
- 6 žlica maslaca
- 2 šalice sitno sjeckanih jagoda-PG BZ Arka naša i OPG Mihael Valentić
- 1 žličica gustina
- 1 žlica soka od limuna
Postupak pripreme:
- Zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva, a kalup dimenzija 28*17 cm obložite papirom za pečenje.
- U posudi pomiješajte zobene pahuljice, brašno, šećer, sol i đumbir.
- Rastopite maslac, dodajte ga u smjesu od zobenih pahuljica i dobro promiješajte.
- Pola šalice dobivene smjese odvojite sa strane, a ostatak utisnite u pripremljeni kalup s papirom za pečenje.
- Jagode sitno nasjeckajte.
- Polovicu nasjeckanih jagoda rasporedite po smjesi od zobenih pahuljica, po njima ravnomjerno rasporedite žličicu gustina, žlicu soka od limuna i pola žlice šećera.
- Dodajte drugu polovicu jagoda te ih pošećerite s još pola žlice šećera.
- Na vrh ravnomjerno rasporedite pola šalice smjese od zobenih pahuljica koju ste ostavili sa strane.
- Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 35 do 40 minuta.
- Prije serviranja dobro ohladite.
Dobar tek!