Recepti 13. listopada 2014.

Brze irske pogačice

Brze irske pogačice
gastro postao gastro.24sata.hr
Ususret prazniku sv. Patrika, Sanja se inspirirala receptom za irski soda kruh i pripremila pogačice sa sirom

Vrijeme pripreme: do 45 min

Broj porcija: 4

Težina pripreme: Srednje

Kalorija po osobi: 38

Pogačice

  • 450 g glatko brašno
  • 1 mala žlica sol
  • 1 mala žlica soda bikarbona
  • 375 ml mlaćenica

Premaz

  • 1 kom jaje kokošje
  • tvrdi sir

Priprema

  1. Pećnicu uključite na 230C i ostavite da se ugrije.
  2. Prosijte suhe sastojke u veću zdjelu, u sredini napravite rupu i dodajte mlaćenicu. Prvo dodajte oko 350 ml mlaćenice, nemojte sve odjednom, svako brašno drugačije upija.
  3. Zamijesite tijesto jednom rukom, ukoliko bude potrebno dodajte još mlaćenice. Tijesto treba biti mekano, pomalo ljepljivo i vlažno.
  4. Zamiješeno tijesto prebacite na dobro pobrašnjenu radnu površinu i razvaljajte na debljinu od 2,5 cm. Izrežite oblike po želji.
  5. Na tepsiju stavite masni papir za pečenje, na njega posložite pogačice, premažite ih jednim izmućenim jajetom, naribajte na njih sir na krupnu rendu i pecite ih otprilike 20 minuta u zagrijanoj pećnici. Ukoliko ne možete doći do kupovne mlaćenice, postoji domaća varijanta. U domaćoj varijanti je možete napraviti tako što ćete 400 ml mlijeka pomiješati sa dvije žlice limunovog soka te ostaviti na toplom oko 15 minuta da odstoji i koristiti.
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.