gastro postao
Ususret prazniku sv. Patrika, Sanja se inspirirala receptom za irski soda kruh i pripremila pogačice sa sirom
Vrijeme pripreme: do 45 min
Broj porcija: 4
Težina pripreme: Srednje
Kalorija po osobi: 38
Pogačice
- 450 g glatko brašno
- 1 mala žlica sol
- 1 mala žlica soda bikarbona
- 375 ml mlaćenica
Premaz
- 1 kom jaje kokošje
- tvrdi sir
Priprema
- Pećnicu uključite na 230C i ostavite da se ugrije.
- Prosijte suhe sastojke u veću zdjelu, u sredini napravite rupu i dodajte mlaćenicu. Prvo dodajte oko 350 ml mlaćenice, nemojte sve odjednom, svako brašno drugačije upija.
- Zamijesite tijesto jednom rukom, ukoliko bude potrebno dodajte još mlaćenice. Tijesto treba biti mekano, pomalo ljepljivo i vlažno.
- Zamiješeno tijesto prebacite na dobro pobrašnjenu radnu površinu i razvaljajte na debljinu od 2,5 cm. Izrežite oblike po želji.
- Na tepsiju stavite masni papir za pečenje, na njega posložite pogačice, premažite ih jednim izmućenim jajetom, naribajte na njih sir na krupnu rendu i pecite ih otprilike 20 minuta u zagrijanoj pećnici.
Ukoliko ne možete doći do kupovne mlaćenice, postoji domaća varijanta. U domaćoj varijanti je možete napraviti tako što ćete 400 ml mlijeka pomiješati sa dvije žlice limunovog soka te ostaviti na toplom oko 15 minuta da odstoji i koristiti.