Recepti 13. veljače 2017.

Brzi kolač od kukuruznog brašna i naranče

foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Iznenadite ukućane ovim slasnim, a jednostavnim kolačem.

Iako podsjeća na starinski, domaći kolač s palentom ili kukuruznim brašnom koji su radile naše bake (neki ga zovu prova) ova verzija je puno delikatnija zbog mirisne naranče.

Možete ga pripremati s kukuruznim brašnom, ali možete dodati i malo palente.

Poslužite ga ohlađenog, s malo vrhnja i uživajte!

Sastojci:

  • 150 g kukuruznog brašna
  • 50 g grisa
  • 2 žličice praška za pecivo
  • 1 žlica naribane korice od naranče
  • 3 jaja
  • 125 g šećera
  • 2 vrećice vanilin šećera
  • 450 g grčkog jogurta
  • 100 ml ulja
  • 50 ml mlijeka
  • za sirup:
  • oko 100 ml soka od naranče (otprilike sok od dvije naranče)
  • 50 g šećera
  • 1 žlica soka od limuna
  • Šećer u prahu za posipavanje

Priprema: 

  1. Zagrijati pećnicu na 170 stupnjeva
  2. Pomiješati brašno, gris, prašak za pecivo, koricu naranče 
  3. Odvojiti bjelanjke od žumanjaka i od bjelanjaka napraviti čvrsti snijeg
  4. U drugoj posudi pomiješati žumanjke, šećer i vanilin šećer te ih miksati dok ne postanu blijedi pa dodati dio jogurta i miksati; dodati ulje i preostali jogurt te mlijeko i sve dobro izmiksati električnim mikserom
  5. U žumanjke dodati brašno i promiješati sve pa nježno špatulom umiješati snijeg od bjelanjaka
  6. Peći u kalupu namazanom maslacem i posipanom s malo brašna (višak brašna istresite) - peći oko 45 minuta, dok čačkalica zabodena u sredinu ne izađe čista
  7. Dok se kolač peče, pripremiti sirup - sok od naranče i šećer zagrijati na najmanjoj vatri dok se sav šećer ne istopi; kuhati 2 minute pa maknuti s vatre i dodati sok od limuna i dobro promiješati
  8. Kada je kolač pečen, izvaditi ga iz pećnice i ostaviti 5 minuta da se malo ohladi pa ga izbockati čačkalicom i zaliti pripremljenim sirupom (ako vam je previše sirupa, nemojte cijelim sirupom zaliti kolač, možete ga ostaviti za posluživanje pa kod posluživanja još malo politi biskvit - ili ga pomiješajte s vrhnjem pa napravite slatki umak od vrhnja s kojim ćete poslužiti)
  9. Po želji, narezane komade posipajte šećerom u prahu i ukrasite narančom narezanom na kriškice

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.