Jagode s acetom balsamicom
Uz dužno poštovanje svem finom ljetnom voću, jagode su okusom, mirisom i mogućnostima pripreme gotovo nenadmašive. U ovom receptu jagodama se pridružuju kiselo vrhnje kao lagana, a kremasta komponenta, te pomalo neočekivani aceto balsamico, koji se u svojoj reduciranoj varijanti s njima odlično slaže.
Sastojci
• 300 g jagoda
• 30 ml aceta balsamica
• 200 g Brzo & Fino kiselog vrhnja
• 5 žlica šećera
Priprema
Aceto kratko prokuhajte s tri žlice šećera. Kad se šećer otopi i aceto zgusne do sirupaste konzistencije, maknite ga s vatre i pustite da se malo ohladi. Za to vrijeme mikserom izradite vrhnje i preostale dvije žlice šećera. Očišćene i nasjeckane jagode prelijte sirupom pa dobro promiješajte, podijelite u dvije posudice i prelijte pripremljenim kiselim vrhnjem.
Panna cotta
Uobičajena priprema ovog dobro poznatog deserta počinje sa slatkim vrhnjem. U ovom smo slučaju slatko zamijenili kiselim vrhnjem i dobili još laganiju, ukusniju i svježiju varijantu klasika.
Sastojci
• 400 g Brzo & Fino kiselog vrhnja
• 5 g ili 2 listića želatine
• 4 žlice šećera
• sok i korica polovice limuna
• po želji: sezonsko voće
Priprema
Vrhnje izmiksajte sa šećerom, dodajte sok i naribanu koricu limuna te želatinu pripremljenu prema uputama na pakiranju. Izlijte u čaše ili posudice i stavite u hladnjak na nekoliko sati dok se ne stisne. Poslužite panna cottu u čaši ili izvrnite na tanjurić uz sezonsko voće po želji.
Grilane breskve
Kao što smo već napomenuli, pećnicu momentalno izbjegavamo u širokom luku, ali ako je roštilj već upaljen, šteta je ne iskoristiti ga i za pripremu nečeg slatkog. A nakon što kušate ovaj desert, poželjet ćete roštiljati još češće! Uz breskve, probajte i grilani ananas, nektarine, marelice...
Sastojci
• 350 g breskvi
• 200 g Brzo & Fino kiselog vrhnja
• žlica meda
• prstohvat kardamoma
• po želji: pistacije
Priprema
Breskve prepolovite, odstranite im košticu i stavite peći na dobro ugrijani roštilj ili grill-tavu po minutu-dvije sa svake strane. Dok se breskve grilaju, u vrhnje umutite med i kardamom. Gotove breskve prelijte umakom od vrhnja i po želji pospite nasjeckanim pistacijama ili drugim orašastim plodovima.
Još brzih i finih ljetnih recepata s kiselim vrhnjem preuzmite ovdje, a svakodnevna inspiracija, savjeti i recepti godine čekaju vas na http://brzoifino.hr/.