Recepti 30. lipnja 2017.

Brzi recepti za koje nije potrebno paliti pećnicu

foto: Pixabay
gastro postao gastro.24sata.hr
Dovoljno je vruće i bez paljenja pećnice! Zato, dok vrućine ne popuste, zaboravite na taj, inače iznimno koristan kuhinjski aparat, a torte i kolače zamijenite jednostavnim i laganim voćnim desertima.

Jagode s acetom balsamicom

Uz dužno poštovanje svem finom ljetnom voću, jagode su okusom, mirisom i mogućnostima pripreme gotovo nenadmašive. U ovom receptu jagodama se pridružuju kiselo vrhnje kao lagana, a kremasta komponenta, te pomalo neočekivani aceto balsamico, koji se u svojoj reduciranoj varijanti s njima odlično slaže.

Sastojci

• 300 g jagoda

• 30 ml aceta balsamica

• 200 g Brzo & Fino kiselog vrhnja

• 5 žlica šećera

 | Author: Dukat foto: Dukat

Priprema

Aceto kratko prokuhajte s tri žlice šećera. Kad se šećer otopi i aceto zgusne do sirupaste konzistencije, maknite ga s vatre i pustite da se malo ohladi. Za to vrijeme mikserom izradite vrhnje i preostale dvije žlice šećera. Očišćene i nasjeckane jagode prelijte sirupom pa dobro promiješajte, podijelite u dvije posudice i prelijte pripremljenim kiselim vrhnjem.

Panna cotta

Uobičajena priprema ovog dobro poznatog deserta počinje sa slatkim vrhnjem. U ovom smo slučaju slatko zamijenili kiselim vrhnjem i dobili još laganiju, ukusniju i svježiju varijantu klasika.

Sastojci

• 400 g Brzo & Fino kiselog vrhnja

• 5 g ili 2 listića želatine

• 4 žlice šećera

• sok i korica polovice limuna

• po želji: sezonsko voće

Priprema

Vrhnje izmiksajte sa šećerom, dodajte sok i naribanu koricu limuna te želatinu pripremljenu prema uputama na pakiranju. Izlijte u čaše ili posudice i stavite u hladnjak na nekoliko sati dok se ne stisne. Poslužite panna cottu u čaši ili izvrnite na tanjurić uz sezonsko voće po želji.

 | Author: Dukat foto: Dukat

Grilane breskve

Kao što smo već napomenuli, pećnicu momentalno izbjegavamo u širokom luku, ali ako je roštilj već upaljen, šteta je ne iskoristiti ga i za pripremu nečeg slatkog. A nakon što kušate ovaj desert, poželjet ćete roštiljati još češće! Uz breskve, probajte i grilani ananas, nektarine, marelice...

Sastojci

• 350 g breskvi

• 200 g Brzo & Fino kiselog vrhnja

• žlica meda

• prstohvat kardamoma

• po želji: pistacije

Priprema

Breskve prepolovite, odstranite im košticu i stavite peći na dobro ugrijani roštilj ili grill-tavu po minutu-dvije sa svake strane. Dok se breskve grilaju, u vrhnje umutite med i kardamom. Gotove breskve prelijte umakom od vrhnja i po želji pospite nasjeckanim pistacijama ili drugim orašastim plodovima.

 | Author: Dukat foto: Dukat

Još brzih i finih ljetnih recepata s kiselim vrhnjem preuzmite ovdje, a svakodnevna inspiracija, savjeti i recepti godine čekaju vas na http://brzoifino.hr/.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.