gastro postao
Tradicionalni blagdanski kolač koji se nalazi na gotovo svakom stolu.
Čokoladne oblatne dobro su poznata i brza slastica koju vjerojatno svi poznajemo. S obzirom na jednostavnost njihove izrade, može ih napraviti bilo tko - od potpunih početnika do iskusnih kuharica. Jedino na što treba pripaziti je kuhanje kreme - ne smije se kuhati na prejakoj temperaturi jer se onda jaja skuhaju i pretvore u kajganu. Po želji, prelijte ih čokoladom. Iako, u ovoj verziji su poprilično kremaste i čokoladne pa glazura od čokolade nije ni potrebna.
Sastojci:
- 200 g šećera
- 4 - 5 jaja (ovisno o veličini)
- 200 g tamne čokolade
- 200 g maslaca
- 1 velika žlica tamnog kakao praha
- Paket oblatni (gotovih vafla za oblatne)
Priprema:
- U većoj posudi zakuhati vodu i potom smanjiti temperaturu na najmanju; na tu posudu staviti zdjelu/posudu u kojoj su prethodno pomiješana 4 cijela jaja sa šećerom; kada stavimo zdjelu za kuhanje kreme na paru, potrebno je neprestano miješati pjenjačom (možete izmjenjivati miješanje pjenjačom i miksanje električnim mikserom).
- Kada je šećer rastopljen i smjesa je postala blijeda i lagano pjenasta, dodati kakao i čokoladu natrganu na kockice i sve i dalje neprestano miješati. Pojačati temperaturu na srednju i miješati sve dok se ne pojave mali mjehurići u kremi te dodati maslac i miješati dok se sve ne rastopi.
- Po želji, možete posudu s kremom maknuti s pare i staviti na izravnu vatru pa tako miješati i kuhati još minutu - dvije.
- Ohladiti kremu u potpunosti i namazati na 4 kore (obično je paket od 5 kora, zadnja se ne premazuje)
- Kada su sve kore premazane, pritisnuti ih kako bi se krema rasporedila i svi utori popunili