Recepti 31. prosinca 2016.

Brzo i jednostavno - Čokoladne oblatne

foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Tradicionalni blagdanski kolač koji se nalazi na gotovo svakom stolu.

Čokoladne oblatne  dobro su poznata i brza slastica koju vjerojatno svi poznajemo. S obzirom na jednostavnost njihove izrade, može ih napraviti bilo tko - od potpunih početnika do iskusnih kuharica. Jedino na što treba pripaziti je kuhanje kreme - ne smije se kuhati na prejakoj temperaturi jer se onda jaja skuhaju i pretvore u kajganu. Po želji, prelijte ih čokoladom. Iako, u ovoj verziji su poprilično kremaste i čokoladne pa glazura od čokolade nije ni potrebna.

Sastojci:

  • 200 g šećera
  • 4 - 5 jaja (ovisno o veličini)
  • 200 g tamne čokolade
  • 200 g maslaca
  • 1 velika žlica tamnog kakao praha 
  • Paket oblatni (gotovih vafla za oblatne)

Priprema:

  1. U većoj posudi zakuhati vodu i potom smanjiti temperaturu na najmanju; na tu posudu staviti zdjelu/posudu u kojoj su prethodno pomiješana 4 cijela jaja sa šećerom; kada stavimo zdjelu za kuhanje kreme na paru, potrebno je neprestano miješati pjenjačom (možete izmjenjivati miješanje pjenjačom i miksanje električnim mikserom).
  2. Kada je šećer rastopljen i smjesa je postala blijeda i lagano pjenasta, dodati kakao i čokoladu natrganu na kockice i sve i dalje neprestano miješati. Pojačati temperaturu na srednju i miješati sve dok se ne pojave mali mjehurići u kremi te dodati maslac i miješati dok se sve ne rastopi.
  3. Po želji, možete posudu s kremom maknuti s pare i staviti na izravnu vatru pa tako miješati i kuhati još minutu - dvije.
  4. Ohladiti kremu u potpunosti i namazati na 4 kore (obično je paket od 5 kora, zadnja se ne premazuje)
  5. Kada su sve kore premazane, pritisnuti ih kako bi se krema rasporedila i svi utori popunili

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.